Læsetid: 2 min.

Maliki løslader fanger og foreslår irakisk forsoningskomité

Iraks ny premierminister fremlagde i går en række forslag til forsoning mellem de stridende grupper i landet, heriblandt en sandhedskommission
7. juni 2006

Iraks premierminister Nuri al-Maliki beordrede i går 2.500 fanger sat på fri fod fra de irakiske fængsler. Maliki betegnede sin beslutning som en gestus, der skal være med til at hele de sekteriske sår og fremme forsoningen mellem Iraks etniske grupper.

"De, der bliver løsladt, er personer, der ikke var loyale mod Saddam Hussein. De er heller ikke terrorister, der har irakisk blod på hænderne," sagde han.

En opgørelse fra 30. april viser, at der befinder sig i alt 28.700 fanger i irakiske og amerikanske fængsler rundt om i landet.

Regeringen vil i fremtiden tage flere skridt for at fremme den nationale forsoning. Blandt ideerne er en sandhedskommission efter sydafrikansk forbillede, der skal være med til at få tidligere medlemmer af Baath-partiet tilbage som en aktiv del af samfundet, sagde Maliki på en pressekonference.

Uskyldige straffet

Tusindvis af medlemmer af det tidligere regeringsparti mistede deres arbejde i kølvandet på den amerikanskledede invasion, og det skabte vrede i den sunnimuslimske del af befolkningen, der følte, at de i urimelig grad blev straffet for Saddam Hussein-styrets forbrydelser.

"Mange Baath-medlemmer vil gerne lægge deres fortid som medlemmer af den organisation bag sig, og vi har brug for mekanismer, der gør det muligt for dem at lægge det bag sig," sagde Maliki, der selv er tidligere vicechef for den komité, der stod for den såkaldte af-baathificering af Irak.

"I Sydafrika var der sandheds- og forsoningskomitéer, som sendte forbrydere til domstolene og genindsatte andre personer i samfundet efter, at de havde lovet, at de ikke ville gendanne det forbudte parti," sagde Maliki.

Af-baathificeringen, der fandt sted umiddelbart efter Saddam Husseins fald, udstødte mange højtuddannede irakere, som oprindeligt kun var blevet medlemmer af Baath-partiet, fordi det var den eneste mulighed for at gøre karriere.

Uro i regeringen

Mens Maliki præsenterede sin plan for national forsoning, var der forlydender om uro internt i regeringen. Medlemmer af den shia-alliance, der har flertal i regeringen, har blokeret Malikis forsøg på at udnævne en indenrigsminister og en forsvarsminister.

Maliki forklarede, at præsentationen af de to ministerkandidater, der skulle have foregået søndag, var blevet udskudt, fordi der ikke var tilstrækkeligt med parlamentsmedlemmer til stede til at gennemføre en afstemning.

Politiske kilder sagde imidlertid til det britiske nyhedsbureau Reuters, at et af partierne i alliancen har protesteret over Malikis kandidater til de to vigtige poster, og et shiamuslimsk medlem af alliancen sagde, at flere ikke spår regeringen nogen lang levetid.

"-Malikis regering holder muligvis kun seks måneder endnu. Det er, hvad mange mener. Der er for meget pres og for mange aktører," sagde kilden til Reuters.

Den shiamuslimske alliance består af 18 forskellige partier. De to største, Malikis parti Dawa og Det Øverste Råd for Islamisk Revolution (SCIRI), er politiske rivaler.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu