Læsetid: 3 min.

Malinowskis eksistentielle udpost

Ikke bogførte digte af Ivan Malinowski samlet og udgivet
30. marts 2006

For 20 år siden skrev Ivan Malinowski følgende "Advarsel":

Forfulgte i alle lande!

Når I flygter for livet,

gå uden om Danmark,

det er mit råd.

Her i mit land, som er en oase,

et smørhul og et kødbjerg,

hersker stenhjerter.

Det er optakten til et avisdigt, en genre, som dengang trivedes, men nu er temmelig sjælden, om end den politiske poesi atter stikker hovedet frem i landskabet. Digtet kunne med samme ret og indhold være skrevet i dag. Det gælder ikke alle Malinowskis tidsaktuelle digte, der nu ellers fortjenstfuldt er fundet frem af Carl Erik Bay og Erik Stinus og udgør del af samlingen med den betegnende citat-titel Når vejskiltene er vendt. Lutter digte, der ikke fandt vej ind i de bøger, han selv udgav, hentet i aviser, tidsskrifter, antologier, privattryk, så at sige en parallelskrift: samme spor og udvikling som forfatterskabet i øvrigt, som har bevaret sin høje, særegne status i dansk litteraturhistorie fra gennembruddet med samlingen Galgenfrist (1958) og frem til digterens død 1989.

Året inden uddybede han med samme emne sin kritik af magthaverne i Danmark: Vi er alle flygtninge (fra et formløst mørke), vi er alle indvandrere (fra Bagindien eller Sorte Evas Afrika), vi er alle fremmedarbejdere (for kapitalen), vi er alle asylansøgere (hos menneskeheden).

Naturens orden

Med et Gunnar Ekerlöf-citat udtrykker han fremmedfølelsen ved det moderne Danmarks politiske og økonomiske klima:

Jeg er ikke hjemme

i dette land

men dette land opfører sig

som hjemme i mig.

Det stående tema er, hvor langt de moderne industrisamfund har fjernet sig fra naturens orden.

Koncerner og fusioner/er svulster der vokser/på et forpint væv/der ber om nåde

Hans kritiske poesi er absolut, den er selv uden nåde, modsætningerne tegnes op i sort og hvidt med en indædt retorik, der i princippet er ganske forudsigelig i standpunktet. Så der er tale om en engageret brugslyrik.

I forlængelse af samlingen Kritik af tavsheden (1974) findes en række effektive 'kritikker', f.eks. sålydende: "På grund af murernes urimelige lønninger/blir husene de bygger så dyre at de ikke/har råd til at bo i dem.//Er murernes lønninger urimelige/når de ikke har råd til at bo/i de huse de selv bygger?"

Med en sociale opmærksomhed anlægges de nederstes synsvinkel konsekvent på forholdene overalt, hvor den verdensvante digter har færdedes. Og selv om der ikke siges noget nyt om imperialisme, kolonialisme, undertrykkelse, forarmelse, med det særlige tidsbundne blik for især Vestens bedrifter, så virker indignationens styrke stadig, både med slående billeder og i epigrammatiske kortformer i slægt med hans poetomatics.

Her er således "Spanske forkortelser", skrevet 1965: "der er /ingen/forandring til det værre//enhver/ forandring er at foretrække". I stort og småt fungerer Malinowskis absolutisme.

Uforglemmeligt

Udgivelsen afrundes med en række prøver på hans formidable gendigtning af fremmed lyrik, en poetisk solidaritetshandling fastholdt gennem årene, uforglemmeligt i hans Glemmebogen (1962), her digte af bl.a. Trakl Mandelstam, Pasternak, Brecht, Neruda.

De egne digte rammes ind af digte om poesien. Det første helt fra 1954: "Mit liv er vold og nødvendighed. Tællepråsen/er afskaffet. Løvet har mistet sine stemmer./Violinen blev knust - jeg ville det ikke."

Helt fra grunden må han orientere sig i den eneste verden, der er. Retningsløs, men med kærligheden som lys. Og afsluttende, en "Hymne til poesien" trykt posthumt.

Ivan Malinowskis digtning er en eksistentiel udpost: "Det stakåndede stikbrev, der standser os" foran afgrunden, men også "en smittende tøjlesløs latter", som høres i baggrunden, trods et dyb af alvor. Ukuelig, stædig, kompromisløs. Fjorten dage efter hans død stod i Politiken digtet "Forsvinding", der i et tingsmiljø ånder af forladthed. Bevægende.

"Der er fingeraftryk over det hele/men hvor er hænderne/spørger håndtagene/

og værktøjet"

Selv om denne bog er en art efterslæt, er der mellem debatdigte, revytekster, tekster til krigens fotografier, lejlighedsdigte, som man kan vælge og vrage i, men fingeraftrykket er umiskendeligt, værktøjet udsøgt, føjet sammen i visse digte af stor skønhed og sproglig lidenskab i en smertelig længsel om sammenføjning af tingenes og verdens splittede dele.

Ivan Malinowski: Når vejskiltene er vendt. Digte. Samlet og med indledning og noter af Carl Erik Bay og Erik Stinus. 124 s. 199 kr. Borgens Forlag. ISBN 87-21-02497-9. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her