Læsetid: 4 min.

Fra Malmø til Sundsvall

21. august 1997

En af de mest kendte svenske samfundsdebattører med det politiske hjerte til venstre hedder Marit Paulsen. En gæv dame fra det tyndt befolkede Norrland med et dusin børn, som er vokset op på den gård, som udgør både hjem og arbejdsplads for Marit Paulsen og hendes mand.
Marit Paulsen fortæller mange historier, når hun rejser rundt i Sverige og deltager i debatter om samfundsudviklingen. En af historierne handler om, hvordan Marit Paulsen en aften var til et møde med de øvrige forældre, der fik deres børn passet i byen Malungs børnehave. Kommunen havde indkaldt forældrene til mødet, fordi en af de tre børnehaver i området skulle lukkes og tanken var, at forældrene skulle få mulighed for selv at bestemme hvilken.
På mødet mellem forældrene og kommunen tager den lokale politimand ordet.
"Jeg ved, hvad i er ude efter. I er ude på, at vi selv skal tage ansvaret for vores børn," sagde han ophidset til kommunens repræsentant.
Ingen i forsamlingen bed synderligt mærke i, hvad det var politimanden egentlig havde sagt. "I er ude på, at vi selv skal tage ansvaret for vores børn."
Så langt er den nordiske socialdemokratiske velfærdsstat nået. Så langt, at det er naturligt, at borgere, der har sat børn i verden - uimodsagt - kan kræve, at samfundet skal tage ihverttilfælde sin andel af ansvaret for disse børn.
Det er hævet over enhver tvivl, at det frem for alt er socialdemokratierne i Norden, der har skabt det velfærdssamfund, som de nordiske borgere kender i dag. Med alt hvad det indebærer fra vuggestuer over folkeskole til folkepension. Der er meget at takke de nordiske socialdemokrater for. Alligevel ser det ikke ligefrem ud til, at vælgerne i de nordiske lande er særligt taknemmelige. Snarere tværtimod. I næste måned skal der være valg i Norge. Her står Arbeiderpartiet og dets leder Thorbjørn Jagland til at lide et alvorligt nederlag. I følge meningsmålingerne vil Fremskrittspartiet og dets leder Carl I. Hagen blive Norges næststørste parti.
September bliver også den måned, hvor der kommer fornyet fokus på socialdemokratierne i både Sverige og Danmark. De svenske socialdemokrater afholder partikongres i Sundsvall, deres danske kolleger i København. I Sverige skal der være valg til Riksdagen i september 1998 og det er også det seneste tidspunkt, statsminister Poul Nyrup Rasmussen kan lade de danske vælgere bestemme, hvordan den næste danske regering skal se ud.
Ser man på meningsmålingerne i både Sverige og Danmark, er der en del, som minder om situationen i Norge. Göran Persson og hans socialdemokrater kæmper for at bevare posten som landets største parti. Hovedfjenden er Moderaterna med den hjemvendte Carl Bildt som partileder. I Danmark kæmper Nyrup med Uffe Ellemann-Jensen om titlen som leder af landets største parti.
Det er ikke noget nyt fænomen, at det går dårligere for de nordiske socialdemokrater. Det er langsomt gået ned ad bakke de seneste 25 år. I Danmark og Norge var det jordskredsvalg i 1973, som først rystede socialdemokratierne. I Sverige holdt socialdemokraterne lidt længere
- frem til 1976, hvor partiet for første gang i 44 år måtte forlade regeringsmagten.
Valgforskere er i stand til at give mange forklaringer på, hvorfor de flygtige vælgere konstant flytter deres krydser rundt på stemmesedlerne i stedet for at være loyale overfor de socialdemokratier, som har støbt fundamentet til de nordiske velfærdssamfund. Det handler om alt fra partiledernes personlighed til mere grundlæggende spørgsmål om fornyelse, nytænkning eller mangel på samme. Verden er i hastig forandring. Nogle vælgere støtter dem, som lover at bevare verden som den er. Andre støtter dem, som lover forandringer.
Når der i september måned igen bliver fokus på de nordiske socialdemokratier, vil der være god grund til at tænke tilbage på en begivenhed, som foregik i Malmø i starten af juni. Her mødtes lederne af alle de europæiske socialdemokratiske og socialistiske partier få dage før EU-topmødet i Amsterdam. Mødet i Malmø var præget af en særlig eufori. Efter valgsejre til først den britiske Tony Blair og derefter franske Lionel Jos-pin, blev Malmø-mødet springbrædtet for mange europæiske medier til store artikler om, at nu var grundstenen lagt til et socialdemokratisk Europa. Under mødet
i Malmø var der socialdemokrater i regering i 13 ud af de 15 EU-lande. Få dage efter blev tallet reduceret til
12 efter valget i Irland.
I Danmark er der en del som tyder på, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen gerne vil sælge den nye Amsterdam-traktat som et socialdemokratisk projekt. I betragtning af, at det danske socialdemokratis opbakning de seneste år har været faldende, er det måske en dårlig ide. Også fordi det ikke er sandt. Der findes nemlig ikke noget europæisk socialdemokratisk projekt. Dertil er forskellene i politisk ideologi og holdninger internt i de forskellige europæiske socialdemokratier alt for forskellig.
I Italien er det eksempelvis afgørende for landets socialdemokratisk ledede regerings overlevelse, at det lykkes at få Italien med i EU's planlagte økonomiske- og monetære union (ØMU). Møntunionen er også på dagsordenen for partikongressen i Sundsvall, hvor Persson for sin egen overlevelse som partileder varmt vil anbefale, at Sverige holder sig udenfor selvsamme ØMU. EU-mønten passer ikke ind i Perssons nordiske socialdemokratiske projekt. Den passer til gengæld ind hos Perssons nordiske socialdemokrat-kollega, den finske statsminister Paavo Lipponen. Så selv i Norden er der forskel på, hvordan det socialdemokratiske projekt anno 1997 ser ud. Og der er internt i Norden også vidt forskellige opskrifter på, hvad socialdemokratierne skal gøre for at genvinde tidligere tiders popularitet hos vælgerne.
Den der deltog i socialisternes Malmø møde og blev grebet af euforien, behøver blot at begive sig til Sundsvall i næste måned for igen at blive bombet tilbage til hverdagen. ryb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her