Læsetid: 4 min.

Manden de kalder 'Poul-Pot'

Med en fortid på den yderste venstrefløj kan det måske ikke undre, at den nye RUC-rektor Poul Holm har fået tilnavnet Poul-Pot under den revolution, han forsøger at gennemføre på marken ved Trekroner
8. maj 2006

Nogen mark er det jo ikke længere. Der er sket noget, siden Roskilde Universitetscenter (RUC) blev etableret som en klynge barakker på en mark ved Mabjerg i 1972.

Der er sket noget. Men slet, slet ikke nok, mener den nye rektor på RUC, Poul Holm, der tiltrådte for blot to måneder siden.

De to måneder har han brugt på at igangsætte en mindre revolution på universitetet med en gennemgående organisationsændring og senest et meget kritisk, internt notat, der blandt andet beskriver RUC som en utidssvarende organisation, der i mange år har været dårlig ledet.

Poul Holms fremgangsmåde har sendt rystelser gennem institutionen og har skabt grobund for det lidet flatterende øgenavn 'Poul-Pot' blandt medarbejderne.

Et tilnavn der med Poul Holms hans fortid på den yderste venstrefløj i 1970'ernes Kommunistisk Arbejderparti KAP (tidligere KFML), ligger lige for. Her var han som historikeren og venstrefløjspolitikeren Benito Scocozza erindrer eneste medlem i det nørrejyske.

Poul Holm beskrives af en tidligere bekendt fra Ålborghus Statsgymnasium som lidt af en nørd, der meget tidligt skilte sig ud med sekteriske interesser.

Selv betegnede Poul Holm sig som "lidt sær" i P1-programmet Vitas portræt efter udnævnelse til ny rektor. Opvæksten i Ålborg i et ikke-bogligt hjem stod ikke i vejen for Poul Holms videbegærlighed, og han var en ivrig bruger af først børne- siden voksenbiblioteket i arbejderkvarteret Vejgaard, og moderen og faderen, der var frisørmester, støttede ham i hans "sære" tilbøjeligheder.

Poul Holm blev tidligt politisk interesseret og grebet af "den hellige retfærdigheds ild", og han var som mange unge på det tidspunkt fascineret af maoismen. I 1977-78 rejste han til Albanien for at ved selvsyn at studere 'den virkeliggjorte kommunisme'. Det endte med en desillusioneret Poul Holm, der efter have haft sit gang på venstrefløjen, siden han var 14, som 23-årige helligede sig den akademiske verden, hvor historiestudiet allerede var påbegyndt. I 1979 blev han uddannet cand. phil. fra Aalborg Universitet, og især det maritime har haft hans store interesse. Han har været museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, og da han fik jobbet som rektor, sad han i en stilling i samme by, som professor i maritim og regional historie ved Syddansk Universitet. Samtidig har han stået i spidsen for et stort internationalt netværk af forskere, der skal kortlægge havene miljøhistorie.

Den jyske og usnobbede baggrund betegnes også som en af årsagerne til, at Poul Holm som formand for Statens Humanistiske Forskningsråd gjorde op med humanistisk forskning som støvet og hattedameagtig.

Han har fået mange roser for sit visionære arbejde med at sætte en forskningspolitisk dagsorden, hvor humaniora har en vigtig rolle at spille i videnssamfundet og ikke skal være bange for at samarbejde med både erhvervsliv og de 'våde' videnskaber. Noget der var nærmest utænkeligt før Poul Holms tid i forskningsrådet, siger en kilde.

At Poul Holm er en visionær og handlingens mand har de ansatte opdaget selv om han blot har siddet i rektorstolen siden den 1. marts i år.

Det er slet ikke tid nok til at lære et universitet med 1.2oo ansatte og 9.200 studerende at kende, mener de ansatte Information har talt med. Kilderne ønsker ikke at stå frem, og selv om Poul Holm hævder, at ingen har fået mundkurv på, er det ikke opfattelsen blandt en del medarbejdere. Enkelte siger direkte, at de er bange for at blive fyret.

De mener, at det billede som rektor og universitetsdirektøren tegner i det interne notat er fejlagtigt, unuanceret og ikke anerkender RUC's styrker som et universiteter, der har formået at udvikle nye uddannelser med bred appel til ungdommen. Og som desuden kan bryste sig af at have nogle af de højeste gennemførselsprocenter på bachelordelen blandt landets 12 universiteter.

Samtidig tolker de det interne notat, der lister en lang række kritisable forhold op, som en direkte tilsvining af den tidligere ledelse.

Ikke fortabe sig i detaljen

Men Poul Holm er en mand, der ser det som sin opgave at udstikke en kurs, der kan forandre RUC. Som han forklarede dagbladet Politiken om hans planlagte organisationsændring, hvor de nuværende 10 institutter skal slås sammen til tværfaglige enheder:

"RUC har tradition for at politisere stort og småt. Det kan skævvride fokus. Nu siger jeg, det er den vej vi skal gå, så vi ikke fortaber os i detaljerne."

Poul Holm har den nye universitetslov i ryggen. Med den indførte regeringen bestyrelser med eksternt flertal og ansatte ledere, der uden demokratiske forhindringer kan lægge en linje og foretage strategiske satsninger og profilere det enkelte universitet i kampen om forskningsmidler. I den kamp står RUC svagt, og der skal ske betydelige forandringer, hvis RUC skal have en chance, mener rektor.

Men måske også ansatte ledere kunne have glæde af, at benytte sig af moderne ledelsesformer og motivere medarbejderne til de forandringer, mange er enige i, skal til.

I stedet benytter Poul Holm sig af leninistiske principper, hvor han som en anden partiformand træffer alle beslutninger, der videregives nedad i organisationen af loyale folk, som en videnskabelig medarbejder på RUC formulerer det.

"Det er ikke en måde at motivere medarbejderne på," siger en kilde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu