Læsetid: 2 min.

Manden og myten al-Zarqawi

Jordansk islamist, frihedskæmper, magtfuld al-Qaeda-leder siden 2004 og gal morder. Eller bekvem stråmand, hvis indflydelse og rygte primært er skabt af USA. Abu Musab al-Zarqawi var en omstridt skikkelse
9. juni 2006

Usikkerheden omkring den nu afdøde Abu Musab al-Zarqawi er stor. Al-Qaedas militære leder i Irak og Osama bin Ladens højre hånd, hovedmand bag selvmordsaktioner, sekteriske mord og halshugning af vestlige kontrakt-arbejdere vil være den opfattelse, de fleste sidder tilbage med.

Men indtil i går formiddag, hvor den irakiske premierminister al-Maliki annoncerede hans død, ville flere observatører - både vestlige og fra Mellemøsten - påstå, at han allerede var død. Og endnu flere ville betegne hans indflydelse og renommé som værende skabt af USA som en permanent Boogieman, der kontinuerligt kunne anvendes som et påskud for indgriben.

Som det for eksempel skete, da daværende udenrigsminister Colin Powell argumenterede for krig mod Irak, blandt andet fordi Saddam Hussein var i ledtog med al-Zarqawi. En påstand, der dengang og senere er blevet tilbagevist, til eksempel af den amerikanske terror-ekspert og tidligere CIA-analytiker Michael Scheuer, der hævder, at CIA kunne have ramt al-Zarqawi på et hvilket som helst tidspunkt i det år, der ledte op til Irak-krigens begyndelse i 2003.

Manden fra Zarqa

Hvad der imidlertid er enighed om, er, at al-Zarqawi blev født den 20. oktober 1966 i den jordanske by Zarqa. Hans virkelige navn menes at være Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh og det navn, han senere er blevet kendt under, er således en reference til hans hjemegn, da al-Zarqawi betyder 'manden fra Zarqa'.

Blandt folk, der husker hans sene teenageår, er der uenighed om, hvorvidt han var en karismatisk lederfigur eller en småkriminel, ubegavet gangstertype. Han tog til Afghanistan og kæmpede mod Sovjetunionen, hvor han angiveligt fik kontakt til Osama bin Laden, og efterfølgende vendte tilbage til Jordan med en radikal islamistisk agenda.

Beskyldninger om at have konspireret for at styrte det jordanske kongehus til fordel for etableringen af et islamisk kalifat medførte syv års fængsel, hvorefter han blev løsladt under et amnesti. Herefter menes al-Zarqawi at være flygtet til Europa (Tyskland), hvorfra han i slutningen af 90'erne vendte tilbage til Afghanistan, hvor han fornyede forbindelsen til Osama bin Laden og al-Qaeda-netværket.

Tilbage i rampelyset

Al-Zarqawi krediteres for at være manden bag etableringen af adskillige al-Qaeda-træningslejre i Afghanistan, hvor islamiske krigere in spe blandt andet oplærtes i kemisk krigsførelse. Han menes at være flygtet til Irak i 2001 efter et amerikansk missilangreb.

Efter at have været sat i forbindelse med et antal snigmord og bombeangreb mod mål i blandt andet Casablanca og Istanbul vendte al-Zarqawi, ifølge amerikanske oplysninger, tilbage til Irak i forbindelse med invasionen, der væltede Saddam Hussein. Al-Zarqawi menes at være hoveddrivkraften bag den invasion af udenlandske islamistiske terrorister/frihedskæmpere, der vil bekæmpe den amerikansk ledede koalition, og den 'strå-regering', de menes at have indsat. Gennem kidnapninger og filmatiserede halshugninger, angiveligt planlagt af al-Zarqawi, steg hans medieprofil eksponentielt.

Al-Zarqawi viste i flere offentlige meddelelser siden september 2005 sin utvetydige intention om fuldstændig krig mod shiitter, som han opfatter som værende i lommen på USA. Den seneste videomeddelelse daterer sig til den 25. april, 2006, og han anses officielt af USA som hovedarkitekten bag hovedparten af de bombeattentater, sunnier udfører mod shiitter, frem til denne uge. Han blev dræbt onsdag aften af et amerikansk F-16 angreb uden for det oprørshærgede Baquba nord for Bagdad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her