Læsetid: 2 min.

Manden af stål

En ny specialudgave af Richard Donners 'Superman' på dvd er intet mindre end monumental
15. december 2006

2006 har om noget stået i Supermans tegn. Bryan Singer forsøgte uden det store held at relancere figuren i Superman Returns, der stort set begyndte, hvor Richard Lesters Superman II med Christopher Reeve i titelrollen slap i 1980. Men er man som jeg mest til Reeves inkarnation af manden af stål, og synes man også, at kun Richard Donners originale Superman fra 1978 er den ægte vare, så er julegaven hjemme.

Både Superman og Superman II er nemlig udkommet i overdådige special editions med masser af ekstramateriale, der kommer hele vejen rundt om Superman-myten - fra begyndelsen som tegneseriefigur i 1930'erne og frem til i dag - og filmenes tilblivelse.

I tilfældet Superman II, der altså officielt er instrueret af Richard Lester, får man endda Richard Donners sjældent sete version af filmen, som er noget anderledes og længere end den, som endte med at blive vist i biograferne. Donner blev nemlig fyret under optagelserne og skiftet ud med Lester.

Monumentalt

Men det er nu dvd'en med den første Superman, der er mest interessant, ikke mindst fordi man også her får to forskellige versioner af filmen - der er otte minutter og flere interessante scener til forskel - der for alvor gjorde Superman populær over hele verden og forvandlede Christopher Reeve til en superstjerne.

Og man forstår virkelig hvorfor efter at have genset filmen. Hans Superman er charmerende og humoristisk, og man tror faktisk på, at han kan forvandle sig til sit klodsede, bebrillede alter ego, Clark Kent, uden at nogen lægger mærke til lighederne. Det hele ligger i mimik og gestik og kropsholdning, og det er meget flot spillet af Reeve. Også Margot Kidder, som den benhårde karrierejournalist Lois Lane, der forelsker sig i Superman, og Gene Hackman som den bindegale ærkefjende Lex Luthor med de mange parykker, er morsomme og troværdige i deres for filmen så vigtige roller.

Til gengæld kan man diskutere, om ikke Superman er blot en smule for lang i Richard Donners forlængede udgave. Den varer næsten to og en halv time, og selv om der er masser af kød på Krypton-forhistorien og Supermans coming of age, går det indimellem noget langsomt.

På de to første af de i alt fire dvd'er, som udgivelsen omfatter, finder man de to forskellige versioner af Superman - begge med kommentarspor. På de to næste så meget ekstramateriale, at det kan være svært at følge med. Selvfølgelig får man et grundigt kig på, hvordan Richard Donner og producenterne bag filmen omplantede Superman fra tegneserie til film. Der er også fraklippede scener, screentests med ikke mindst den dengang unge og forholdsvis uprøvede Reeve.

Og er man virkelig Superman-fan, er der masser af underholdning i en række af de gamle, populære tegnefilm af Max Fleischer og ikke mindst en film fra 1951 med George Reeves som Superman, Superman and the Mole-Men. Det er virkelig en monumental udgivelse, der både kan købes separat eller i en boks med Superman II-IV.

* Superman the Movie Special Edition. Instr.: Richard Donner. Manuskript: Mario Puzo, David Newman, Leslie Newman og Robert Benton. Region 2. Warner Home Video

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her