Læsetid: 3 min.

Manden der ikke ville være voksen

En 30 årig franskmand har fået dom for at udgive sig for at være teenager
21. september 2005

Nu har Frédéric Bourdin igen fået dom for det, men han kan ikke lade være. Igennem næ-sten 10 år har den nu 31 årige franskmand atter og atter taget en teenagetypisk hættetrøje på, trukket i hængerøvs-jeans, barberet den mindste skægstub af og snydt både sociale myndigheder, skolelærere men også mødre, hvis børn er forsvundet, til at tro, at han en lille dreng. Som man stadig skal passe på.

I Grenoble i sidste uge blev det så til 20 måneders betinget fængsel. "Er De klar over at de får andre menne-sker til at lide også?," spurgte dommeren.

For Frédéric Bourdin er det sine egne lidelser, han på højst besynderlig måde får lagt plaster på. Moderen ville i virkeligheden helst have aborteret ham. Det blev bedsteforældrene, der en tid opdrog ham, uden at de opdagede, at en nabo udnyttede ham seksuelt. Teenageårene blev tilbragt på forskellige børnehjem. I skolen gik det så dårligt, at de sociale myndigheder i stedet ville have ham til at gå i lære. Det var på dette tidspunkt, han begyndte at flygte, flakke om og begynde en helt særegen karriere med at opfinde og leve fiktive liv.

Mesterstykket var måske den første gang, han totalt overtog en andens identitet. I 1997 var den efterhånden flersprogede Frédéric på rejse i Spanien. På nettet faldt han her over historien om en texansk dreng, Nicholas Barclay, der havde været forsvundet i tre år, og på det tidspunkt ville have været 14. Den 23-årige Bourdin greb chancen. Farvede sit hår blondt, fjernede den mindste behåring og meldte sig på det amerikanske konsulat, med en historie om at have været bortført som sexslave. Barclays familie betalte for at få ham bragt hjem til USA.

I tre måneder var alt idel lykke. Bourdin havde sat sig ind i Nicholas fortid til mindste detalje og spottet hans mindste ticks på nettet. Når han satte sig på hug foran fjernsynet, i den stilling han altid har gjort det, var moderen lykkelig. Christophe Antonio, der har skrevet en biografi om Bourdin hævder stadig, at det passede familien godt at få den fortabte søn igen. På trods af forkert øjenfarve. Det var en privatdetektiv, der havde fulgt sporet fra Frankrig, der rev maskerne af. Og Bourdin tilbragte seks år i amerikanske fængsler.

Men Bourdin har altså netop fået en dom igen. For lysten er uimodståelig. "Jeg gør ikke længere de samme fejl," fortæller han til den franske avis Liberation. "Nu lykkes det mig at være lykkelig lidt længere af gangen." Han har været placeret på børnehjem over 150 gange. Tager atter og atter den 9. klasse om, han engang blev revet bort fra. Men han blev fanget i en dna-fælde, da han forsøgte at overtage endnu en identitet for at genfinde en families skød. Den 30-årige Bourdin forsøgte at overtage en lille Leos plads. Leo ville have været 13, og politiet var lige ved at tro at de have fundet den forsvundne dreng. Det var først dna-prøven, der afslørede Bourdin.

Psykiatrien har erklæret Bourdin normal. Men eks-perterne tvivler på om han forandrer adfærd, og det gør han også selv. Han har netop optrådt på Sicilien som amerikaner med kræft på flugt fra en sadistisk onkel. Men nu er Interpol på sagen, så afsløringen kom hurtigt.

I Grenoble i sidste uge lovede Bourdin, at han ikke længere ville stjæle andres identitet. "Jeg gør alt, hvad jeg kan for at blive voksen," udtalte han. Hvis han bliver taget med hættetrøjen på, på en skolebænk eller i en social institution inden for de næste tre år, falder hammeren med mindst 20 måneder bag tremmerne. Og det bliver ikke i et ungdomsfængsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her