Læsetid: 3 min.

Mangel på socialrådgivere går ud over de svageste

Der er nu så stor knaphed på socialrådgivere, at kommuner ikke gør nok for at hjælpe de svageste og få dem i job. F.eks. bryder Københavns Kommune loven
3. juli 2006

Socialrådgivere er blevet en mangelvare. Deres fagforening anslår, at der står 250 socialrådgiverstillinger tomme.

Manglen gør, at en række kommuner har svært ved at leve op til lovens krav om betjening af borgerne, og regeringens bestræbelser på at få bl.a. flere indvandrere i job bremses. En af kommunerne, der er på kant med loven, er København.

At der er mangel på folk til at hjælpe de svageste, kan de tale med om på Kristeligt Studenter-Settlement på Vesterbro i København. Her modtager blandt andre misbrugere og psykisk syge rådgivning fra socialrådgiver Rikke Posborg, som siger:

"Københavns Kommune bryder hele tiden loven. For eksempel har jeg lige været bisidder for en person, der har ventet mere end halvandet år på at få sin ansøgning om førtidspension behandlet. Ifølge loven skal det ske inden for tre måneder."

Forvaltningen af det sociale arbejde i hovedstaden har lige været gennem en stor strukturændring.

Eksempelvis er alt det jobrettede arbejde for 14 dage siden blevet lagt over i fire nye jobcentre. Og her mangler der folk ifølge fællestillidsrepræsentant for socialrådgivere under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Vinnie Eliasen.

"Jeg vil anslå, at hver tiende stol i jobcentrene står tom. Det har alvorlige konsekvenser for betjeningen af borgerne. Især dem der har størst behov for hjælp - i matchgrupperne tre og fire - får en for dårlig hånd-srækning fra os. Nogle kan ikke få en sagsbehandler, og andre må vente alt for lang tid på svar. Eksempelvis kan vi ikke overholde lovens krav om opfølgningssamtaler vedrørende sygedagpenge og kontaktforløb med kontanthjælpsmodtagere," siger Vinnie Eliasen.

Hun anslår, at der i de nye jobcentre er omkring 30-40 ledige stillinger, som det er oplagt at besætte med socialrådgivere eller socialformidlere. "Men det er meget svært at få stillingerne besat."

Ringe erstatning

Eliasen oplyser, at Københavns Kommune forsøger at erstatte socialrådgivere med andre faggrupper.

"Alene i min afdeling er der nu f.eks. en arkitekt og en jurist ansat. De gør deres bedste, men de mangler uddannelse i både lovgivning og kommunikation med borgerne," siger Eliasen.

På landsplan skønner Dansk Socialrådgiverforening, at cirka 500 oplagte socialrådgiverstillinger er besat med andre faggrupper. I f.eks. Aalborg Kommune varetages socialrådgiverjob af efteruddannede HK'ere. Næstformand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, siger:

"Kommunerne skønner, at det er bedre, at der er nogle, der tager telefonen, selv om de måske ikke kan svare på de spørgsmål, der stilles, end at telefonen bare står og kimer uden at blive besvaret. Det interessante her er, at borgeren ikke får den hjælp, han har krav på, når det personale, der skal hjælpe ham, ikke er uddannet til det."

Viljen er der

I København bekræfter personalechef i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Jørn Levinsen, at "man endnu ikke er fuldt bemandede på jobcentrene." Men de lovbrud, som Posborg og Eliasen, omtaler "kender jeg ikke noget til."

"Vi har været gennem en større omvæltning, men nu har vi strukturerne på plads og sætter alle sejl til for at skabe attraktive arbejdspladser. Vi har for eksempel lige udsendt spørgeskemaer om, hvad de ansatte i jobcentrene mener bør gøres for at få de bedst mulige vilkår. Jeg tror, at mandskabsmanglen løser sig hen ad vejen," siger Levinsen. Eliasen mener, at knapheden på folk i de københavnske jobcentre skyldes mere end strukturforandringer.

"Antallet af socialrådgivere i jobcentrene styrtdykker. Mange søger ud til omegnskommunerne, hvor de kan få bedre løn, færre sager og i det hele taget bedre arbejdsvilkår," siger Eliasen.

Posborg fra Settlementet på Vesterbro har i et langt brev til de to borgmestre i København Mikkel Warming og Jakob Hougaard beskrevet problemer med alt for lange ventetider og ringe sagsbehandling. Hun siger:

"Jeg tror, at problemerne i København i høj grad skyldes svigt i den politiske og administrative ledelse. Nå må vi så se, om politikerne og lederne vil gøre noget ved det."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her