Læsetid: 2 min.

Mangfoldighed giver dynamik

Jyske Bank er en af de få banker, der har haft succes med at få flere kvindelige ledere
19. april 2005

Med blandt andet konferencer, lederudviklingsprogrammer og kvindenetværk er det lykkedes Jyske Bank at øge andelen af kvindelige ledere med 58 procent på tre år.

"Det, der har givet resultater, er at sætte fokus på området. Vi har tematiseret det at være kvinde og være leder - det er ganske enkelt en del af vores udvikling," fortæller medarbejderkonsulent Karin Hansen, der er en del af Jyske Banks projektgruppe, der arbejder på at få flere kvindelige ledere.

Udgangspunktet for indsatsen var en usædvanlig lille andel af kvinder i ledelsen.

"Vi lå under sektorniveau, og sektoren lå i forvejen lavt, så det ville vi gerne gøre noget ved," siger Karin Hansen.

Ønsker flere topledere

I Jyske Banks forretningsplan for 2002, der udkom i 1999, lød et af målene derfor:

"I 2002 rekrutterer Jyske Bank primært ledere internt, og andelen af kvindelige ledere er væsentligt forøget."

Resultatet af arbejdet i Jyske Bank er indtil videre, at der i 2002 var en større nettotilgang af kvindelige ledere end af mandlige - 47 mod 34. Stigningen er primært sket på lederniveau tre og fire, det vil sige på mellemlederniveau. Nu satser Jyske Bank på at få flere topledere gennem blandt andet mentorordninger, fortæller Karin Hansen.

"Indsatsen er ikke slået helt igennem endnu. Der er kommet en lige fordeling af mellemledere, og så er vores forhåbning, at der på afdelingsdirektør også vil komme en lige søgning af mænd og kvinder."

-Hvad er det, kvindelige ledere kan?

"Der er mange, der taler om, at kvindelige ledere står for de bløde værdier, men jeg mener ikke, det er det, der skaber resultater alene. Det er mangfoldigheden, vi lægger vægt på. Mangfoldigheden skaber dynamik."

Lille indsats

Jyske Bank en af de få virksomheder i finanssektoren, der har valgt at gøre en aktiv indsats på området. Tal fra Finansforbundet viser, at selv om fordelingen blandt ansatte i finanssektoren er nogenlunde lige, er kvindeandelen blandt lederne under 20 procent. Samtidig ønsker få pengeinstitutter at gøre en aktiv indsats for ligestillingen. Finansforbundet gennemførte i 2004 en undersøgelse blandt de 56 største finansvirksomheder i Danmark for at finde frem til en best 'practice' for at få flere

kvindelige ledere. Ud af 32 tilbagemeldinger meldte kun fem virksomheder, at de gjor-

de en aktiv indsats få at flere kvindelige ledere.

k

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her