Læsetid: 3 min.

Mareridt på den franske venstrefløj

Fransk venstrefløjs onde ånd, tidligere minister Jean-Pierre Chevènement har fået alarmklokkerne til at ringe i det franske socialistparti. Den moderate venstrenationalist har nemlig besluttet sig for at stille op til præsidentvalget igen. I 2002 var hans kandidatur med til at socialisterne ydmygende blev slået af højrenationalisten Le Pen i første valgrunde
15. november 2006

PARIS - Socialister er de alle tre og medlemmer af samme parti, Parti Socialiste (PS). Men der er alligevel en del, der skiller tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn, tidligere premierminister Laurent Fabius og regionspræsident Ségolène Royal.

Uanset at de alle forsøger at erobre posten som PS' præsidentkandidat ved valget i april/maj 2007. De er f.eks. uenige om socialpolitik, tyrkisk EU-medlemskab og politikken over for Irans atom- ambitioner. Men der er dog et teoretisk håb om, at PS kan lægge uenighederne på hylden, når partiet enten i morgen i første runde eller i næste uge i anden (hvis ingen af de tre opstillede opnår mere end 50 procent af stemmerne) beslutter sig for, hvem der er partiets kandidat.

Men uheldigvis for venstrefløjens brændende håb om at komme tilbage til magten er splittelsen ikke begrænset til internt i PS. For 'fransk venstrefløjs onde ånd', som han af og til spøgefuldt omtales, Jean-Pierre Chevènement, besluttede sig i sidste uge for igen at stille op til præsidentvalget.

Og det har givet alvorligt hovedbrud i PS-ledelsen. Den 67-årige Chevènement har været med i fransk politik i en menneskealder og er tidligere socialistisk forsknings- uddannelses-, forsvars- og indenrigsminister.

I dag har han brudt med PS, som han var medstifter af, og er uafhængig centrum-venstre kandidat for sit eget parti, det venstre-nationalistiske Mouvement Republicain et Citoyen (MRC).

Han stillede også op ved præsidentvalget i 2002, og med over fem procent af stemmerne fik han den tvivlsomme ære at blive holdt medansvarlig for, at den officielle moderate socialistkandidat, Lionel Jospin, sensationelt blev slået af højreekstremisten Jean-Marie Le Pen i første runde. Det kan ske igen, det står klart. Le Pen , der er 78 år, har allerede annonceret sit kandidatur for 2007.

Kom med på holdet

Socialisterne havde inderligt håbet, at deres gamle partifælle havde undladt at stille op igen, og PS-favoritkandidaten Ségolène Royal havde da også bare én kommentar, da hun mandag på fransk tv blev bedt om at forholde sig til hans beslutning:

"Jeg håber, han vil blive en del af mit team, når tiden nærmer sig".

Det håb er meget lysegrønt, og realistisk er det ikke, for Chevènement deler ikke mange af Royals ideer, og eksempelvis er han en arg modstander af den europæiske forfatning, som han har kaldt begyndelsen på Europas forenede stater.

Antikapitalistisk front

Socialistpartiet arbejder på de indre linjer hårdt på at forhindre stemmespildet på venstrefløjen først og fremmest ved at tilbyde mindre venstrefløjspartier valgsamarbejde og støtte ved det parlamentsvalg som følger i juni efter at præsidentvalget er overstået. Men indtil videre er det kun det lille Parti Radical de Gauche, som opnåede 2,3 procent af stemmerne i 2002, der har sagt ja.

Den såkaldt 'anti-kapitalistiske koalition' fra den yderste venstrefløj, der var meget aktiv under nej-kampagnen ved afstemningen om EU-forfatningen sidste år, diskuterer fortsat hvem der skal repræsentere alliancen.

Mulige kandidater er den militante anti-markeds landmand José Bové og den i omverdenen mere ukendte Olivier Besancenot, der er postmand og trotskist. Hertil skal lægges i hvert fald en kandidat fra De Grønne.

Og imens PS gyser, fryder de sig i Front National.

"Når jeg indtager Elyséepalæet, bliver min første udlandsrejse til forstæderne," sagde partileder Le Pen sarkastisk til ugemagasinet Le Point i sidste uge.

Højrenationalisten ligger i øjeblikket lige under 18 procent i meningsmålingerne sammenlignet med ni procent på samme tidspunkt ved sidste valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her