Læsetid: 8 min.

Marienborg-muslimer: Du fremprovokerer selv radikal islamisme, Fogh

Regeringens retorik skærper selv fronterne mellem 'os' og 'dem' og skubber flere ud i en radikal islamisk retning, mener et flertal af statsministerens gæster ved dagens stormøde på Marienborg. Tre af de 22 inviterede har boykottet mødet i protest
20. september 2005

Anders Fogh Rasmussen (V) får besøg af nogle endog særdeles kritiske gæster til det stort anlagte Marienborg møde i dag.

Mellem kl. 16 og 18 skal han sammen med integrationsminister Rikke Hvilshøj og justitsminister Lene Espersen mødes med 19 imamer, folkevalgte og foreningsrepræsentanter med muslimsk baggrund for at diskutere, hvordan man i fællesskab kan forhindre terror og forebygge radikal islamisme i Danmark.

Men otte af de 10 inviterede, som Information talte med i går, mener, at regeringen selv har et stort ansvar for udviklingen af en eventuel radikal islamisme i Danmark. Tre af gæsterne har boykottet mødet i protest.

De advarer om, at regeringen med følgeskab af Dansk Folkeparti gøder grunden for en os-mod-dem-holdning mellem muslimer og resten af det danske samfund.

"Den måde regeringspolitikere ofte omtaler islam og fundamentalistiske grupper i samme åndedrag, sætter muslimer i bås som radikale. Jeg vil opfordre regeringen til at passe på med at tale i 'dem' og 'os', fordi den så skubber indvandrere væk fra det danske samfund," siger formanden for Etniske Minoriteter, Sükrü Ertosun.

Skaber isolation

Han bakkes op af Maher Khatib, der er koordinator for Det Palæstinensiske Netværk i Danmark.

"Konsekvensen er, at de danske muslimer i højere grad isolerer sig, når de føler, at deres religion bliver forbundet med ekstremisme og bliver set ned på. For hvorfor skal man gøre en indsats for at blive en del af det danske samfund, når man føler, at man bliver behandlet som en bussemand. Det er en ond spiral, som kan risikere at gøre spændingerne mellem muslimer og danskere større," advarer Maher Khatib.

Han oplever, at retorikken i medierne er blevet stadig mere negativ over for islam i takt med, at radikale muslimer har begået terrorangreb på World Trade Center, i Madrid og senest i London.

"Hver gang nogle sindssyge mennesker begår et terrorangreb, kan man se, hvordan folk kigger mere på én på gaden. Og der skal regeringen så vise en ansvar og passe på med at puste til folks frygt ved at gøre islam synonymt med terror i sin retorik," siger Maher Khatib.

Imam Fatih Alev mener også, at regeringens egen sprogbrug gøder jorden for radikal islamisme:

"Regeringens fjendtlige retorik dæmoniserer og marginaliserer muslimer, som hele tiden skal tage afstand fra handlinger, de ikke har andel i," siger han.

"Derved får organisationer, der fremstiller det hele som én stor konspiration, hvor hele Vesten fører krig mod islam, og alle er imod dem, lettere fat i unge muslimer. Og konspirationsteorierne kan udvikle sig til holdninger og overbevisninger," frygter Fatih Alev, der påpeger, at muslimer for tiden er tvunget i defensiven:

"For øjeblikket føler selv unge, der ikke selv er særligt religiøse, sig nødsaget til at tage religionen i forsvar. Men hvis de var mere inkluderet i samfundet, ville de være mindre tilbøjelige til at sluge de radikale budskaber råt. Muslimer oplever let ikke-muslimer som én gruppe - præcis som visse islamhadere faktisk påstår om muslimer."

Islam og terror

Organisationen af Pakistanske Studerende og Akademikere, advarer også mod, at en retorikken fra regeringens ministre, kan "kaste usikre unge muslimer i favnen på ekstreme grupper".

"Retorikken har fungeret alt for generaliserende, og der er er sket en sammenkædning af islam og terror. Regeringen burde klart definere, hvilke grupper de ikke kan tolerere, så man som muslim ikke føler sig uønsket i samfundet og føler sig mistænkelig gjort. Man kommer som velintegreret muslim let til at føle, at man bliver sat i bås med de forkerte," siger organisationens formand Quasam Nazir.

Han forklarer, at velintegrerede muslimer med fast arbejde godt kan gennemskue, at "samfundet ikke hader dem", men at en generaliserende retorik let kan skubbe marginaliserede muslimer i en radikal retning.

"Det rammer unge mennesker, der ikke har klaret sig godt i skolen, har en svær social baggrund og ikke har noget arbejde, fordi de er frustrerede i forvejen. De kan let blive skubbet lige i favnen på den radikale islam, når de føler, at de banker hovedet imod en mur," siger Qasam Nazir.

Han bakkes op af Hamid El Mousti (S) fra Københavns Borgerrepræsentation, der selv har marokkansk baggrund:

"Mange ser arabisk fjernsyn, og f.eks. den Hizbollah-styrede al-Manaar-kanal fra Libanon viser i alle pauser mellem programmerne lemlæstede børn fra Irak, Afghanistan og Palæstina. Hvis en ung mand i Danmark ser alt det, og hele tiden hører Pia Kjærsgaard rakke ned på islam, og samtidig er arbejdsløs, er det en farlig cocktail," advarer El Mousti og uddyber bramfrit:

"Hvis der springer bomber i Danmark, er det Pia Kjærsgaards skyld! Men det er også regeringens skyld, fordi de hører efter, hvad Dansk Folkeparti siger. Der må være en vis anstændighed, en grænse, også i politik, men i stedet skaber de en os-og-dem-stemning," siger El Mousti.

Hans partifælle, det nyvalgte folketingsmedlem Hüseyin Arac (S) er enig i, at regeringen har medansvar for de politiske forhold:

"Regeringen har til opgave at få styr på tingene, også på dette område. Det er et følsomt område, hvor man skal være meget præcis, og selvfølgelig er vi er ikke interesserede i, at alle muslimer kategoriseres som terrorister, for det er de ikke."

Boykotter mødet

Efter at Information havde talt med Hüseyin Arac i går meldte han afbud til Marienborg-mødet og blev dermed den tredje i rækken efter den radikale folketingspolitiker Naser Khader og Kamal Qureshi. Khader meldte i sidste uge ud, at han ville boykotte Marienborg mødet for ikke være med til at legitimere "dialog med forstokkede imamer".

I går eftermiddag modtog Statsministeriet ligeledes et afbud fra SF's integrationsordfører Kamal Qureshi. Han kalder ligesom flere af de mødedeltagere, som Information har talt med, mødet for et mediestunt fra regeringens side.

"Derudover er det ikke ligeværdig dialog statsministeren, når han fører en os-mod-dem-retorik over for muslimer i Danmark og samtidig ikke lægger afstand til for eksempel Radio Holger, der opfordrer til mord på muslimer i radioen," siger Kamal Qureshi.

Han forstår slet ikke, hvorfor han som integrationsordfører er blevet inviteret til et Marienborg-møde om terror, når han ikke blev inviteret til det sidste Marienborg-møde om integration generelt.

"Jeg er blevet inviteret som muslim og ikke som integrationsordfører - jeg ved ikke om statsministeren forventer, at jeg siger noget andet til et Marienborg-møde end som integrationsordfører," siger Kamal Qureshi.

Den toneangivende imam Abu Laban, der hver uge trækker hundreder af muslimer til fredagsbøn i Islamisk Trossamfund, vil ikke kommentere regeringens retorik, men advarer mod en farlig tendens: "Overalt i Europa er højre på fremmarch. De er bange for islam, og xenofober bliver til islamofober, som f.eks. Pia Kjærsgaard. Vi har også pragmatiske politikere, men højrepolitikerne laver en masse støj."

Han noterer sig dog som noget positivt, at landet under den nuværende regering har fået et Integrationsministerium:

"Det betyder, at nogen præcist angriber netop de sociale og andre problemer, der er forbundet med integrationen."

Uklar dagsorden

I fredags betegnede Abu Laban i sin prædiken invitationen til mødet på Marienborg som en historisk anerkendelse af muslimer i Danmark. Han ser stadig frem til dagens møde:

"Det vil skabe respekt og følelsen af, at muslimer involveres af landets højeste autoritet," siger han.

At mødet ikke har en klar dagsorden, passer dog tilsyneladende Abu Laban godt.

"Når man vil vise en positiv ånd, behøver der ikke være en særlig dagsorden. Som muslimsk præst har jeg heller ikke et politisk ærinde, men snarere en rolle som rådgiver. Jeg regner jo heller ikke med, at Danmark indfører sharia i morgen, eller at vi på to timer kan løse alle problemer om FN og arbejdsløshed osv," siger han.

"Det handler om demokrati, og hvad andet kan man gøre end at prøve at skabe bedre dialog?"

ENQUETE
*Hamid el-Mousti, medlem af Kbhs Borgerrepræsentation (S)
'Overvågning er ikke svaret'
"Min forventning er, at der kommer mere ud af det end af det første integrationsmøde, fordi der er folkevalgte politikere med, som kan gå videre til deres gruppe med evt. udspil."

"Jeg vil sige til statsministeren, at selv om vi overvåger hele Danmark med overvågningsapparater, kan vi ikke forhindre, at der begås forbrydelser. Men vi skal i Danmark sørge for, at eventuelle selvmordskandidater ikke gør det ved at appellere til deres intellekt."

*Fatih Alev, imam, foredragsholder
Regeringen og politikere må droppe dobbeltmoral
"Jeg vil bruge mødet til at ytre mine synspunkter. Blandt andet, at politikere og regeringen må droppe deres dobbeltmoral over for muslimer. De må gerne kræve integration, men ikke sekularisering."

"Hvor meget der i praksis kommer ud af mødet, er svært at sige, men et personligt møde gør altid, at man bliver overrasket og får aflivet nogle fordomme. Også selv om det er ironisk, at regeringen har ombestemt sig i forhold til, om man vil tale med imamer og nu ønsker dialog trods deres 'forstokkede forkyndelse'..."

*Ahmed Abu Laban, imam, Islamisk Trossamfund
'Mødet vil skabe respekt og følelsen af, at muslimer involveres'
"Jeg forventer et møde med landets statsminister, men ikke, at vi på en eftermiddag kan løse alle problemer. Mødet vil skabe respekt og følelsen af, at muslimer involveres af landets højeste autoritet."

"Når man vil vise en positiv ånd, behøver der ikke være en særlig dagsorden. Som muslimsk præst har jeg heller ikke et politisk ærinde, men snarere en rolle som rådgiver."

"Jeg regner jo heller ikke med, at Danmark indfører sharia i morgen, eller at vi på to timer kan løse alle problemer om FN, arbejdsløshed osv."

Sükrü Ertosun, formand for Rådet for Etniske Minoriteter
’Frygter det bare er propaganda’
»Jeg kan have bange anelser, om det her møde vil føre til noget som helst, når jeg tænker på det sidste stort opsatte Marienborg-møde. Jeg har endnu ikke hørt noget om, at det skulle have ført noget med sig.«
»Jeg føler indimellem, at det her bare er et stykke propaganda. Det virker som om, at fordi Tony Blair holdt et møde med muslimer i England, så har man tænkt herhjemme: Det må vi også gøre.«
»Jeg vil prøve at gå ind til mødet med en positiv holdning og prøve at bidrage med mine synspunkter, men hvis mødet viser sig at være et spil for galleriet, og der reelt ikke bliver lyttet til en, er der jo ikke så meget at gøre ved dét.«

*Kamal Qureshi, SF´s integrationsordfører
'Et pressestunt'
"Det sidste Marienborgmøde om integration førte ikke til noget som helst, og der er kun afsat to timer til mødet, så jeg kan ikke betragte det her som andet end et rent pressestunt. En masse ngo'er sendte efter sidste Marienborgmøde en pakke til statsministeren med forslag til, hvordan man kunne forbedre integrationen. Men det har ikke ført nogen resultater med sig. Anders Fogh lægger ikke op til dialog, men skubber tværtimod danske muslimer fra sig, når han fører en os-mod-dem-retorik over for muslimer i Danmark og samtidig ikke lægger afstand til f.eks. Radio Holger, der opfordrer til mord på muslimer i radioen."

"Samtidig viser det også, at man ikke har sat sig ind, hvem det er, man har inviteret til mødet, når man i invitationen tilbyder deltagerne tolkebistand, selv om 90 pct. er opvokset i Danmark."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her