Læsetid: 3 min.

Markant stigning i selvmordsforsøg på asylcentre

Stadig flere asylansøgere forsøger at tage deres eget liv. Statistikken for 2006 varsler om en fordobling af problemet. Regeringen er på katastrofekurs, mener de radikale, mens integrationsministeren understreger, at personalet på centrene holder øje med faresignaler
7. oktober 2006

Desperationen vokser blandt beboerne på Røde Kors asylcentre, hvor stadig flere forsøger at tage deres eget liv.

Opgørelsen fra første halvår af 2006 viser, at 25 mennesker har forsøgt selvmord, hvilket er mere end det samlede tal for hele sidste år, hvor 24 mennesker stod bag i alt 27 selvmordsforsøg. Og tendensen vækker bekymring hos såvel Røde Kors som på Christiansborg.

"Det er en signifikant stigning i antallet selvmordsforsøg, når man sammenholder tallet med det faldende antal asylansøgere," siger overlæge i Røde Kors asylafdeling, Ebbe Munk Andersen.

Han er overrasket over udviklingen, der trods stor mediemæssig og politisk bevågenhed går i den gale retning. Medregnet tredje kvartal er man ifølge Ebbe Munk Andersen nu oppe på 32 selvmordsforsøg på organisationens seks centre, og det er ifølge overlægen en dokumentation af en stigende stressbelastning hos beboerne.

"Og det er jo ikke blot primærpersonen - altså den der forsøger selvmord - det drejer sig om. Hele familier bliver ramt. Alene i dette år har seks børn været pårørende til en voksen, der har forsøgt selvmord. Man må se at få gjort noget ved det," siger Ebbe Munk Andersen, som peger på, at opholdstiden i centrene skal nedbringes.

Ulykkeligt

I mandags kunne en rapport fra Socialforskningsinstituttet påvise, at mange asylbørn lever en omskiftelig tilværelse med mange flytninger. De ca. 530 0-17-årige børn, der lever med mindst en af deres forældre i et dansk asylcenter, fører en omskiftelig tilværelse.

Familierne er i gennemsnit flyttet seks gange, hvilket gør det svært for børnene at knytte varige venskaber. Rapporten peger ligeledes på, at børnenes vilkår vanskeliggøres af, at mange forældre har psykiske lidelser. Integrationsordfører for de radikale, Morten Østergaard, mener, at de seneste opgørelser fra Røde Kors dokumenterer, at udviklingen er værre end hidtil frygtet.

"Forholdene er så grelle, at det er en skandale, at man ikke har lyttet til de organisationer, der har påpeget problemet med pladsmangel. Folk sidder jo og rådner op, og det er vi nødt til at forholde os til ved eksempelvis som man gør i Sverige at give amnesti. Vi kan ikke stiltiende se på en så eksplosiv vækst i antallet af selvmordsforsøg," siger han.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) kan godt forstå, at nogle beboere er under pres, men hun understreger gennem sin presserådgiver, at der er ansat personale til at opfange faresignaler.

"Selvmord er altid en forfærdelig og ulykkelig situation, og jeg kan godt forstå, at jo længere tid, man bor på et asylcenter, jo sværere bliver det. Vi har allerede personale på de enkelte centre, der er uddannet til at opfange signaler om, at noget er galt, og til at tage hånd om de berørte. Ministeriet er ved at validere de nyeste tal, så vi kan sende dem til Folketingets Integrationsudvalg som aftalt," lyder kommentaren fra ministeren.

Dårlig smag i munden

Mens man på Røde Kors asylcentre ikke har oplevet fuldbyrdede selvmord siden 2003, fandt det seneste selvmord sted på det kommunalt drevne Hanstholm Asylcenter for knap fire måneder siden, hvor en iransk mand hængte sig efter at have fået afslag på asyl. Men hos regeringens støtteparti ønsker integrationsordfører, Jesper Langballe ikke at forholde sig konkret til den seneste statistik.

"Et selvmord er jo tragisk uanset, men de nøgne tal siger ikke ret meget. Hvis vi skal forholde os til problemet, er vi nødt til at vide, om det dækker over mennesker, der er komet traumatiseret hertil, eller om der er tale om folk, der bider sig fast i lejrene i stedet for at rejse hjem," siger han.

At regeringen i år har afsat 37 millioner til at forbedre forholdene for børnene på centrene, giver Morten Østergaard ikke meget for i denne sammenhæng. Han mener, at man bevidst er gået et stort skridt uden om problemet, der handler om at Røde Kors centre kun et indrettet på et års ophold.

"Det problem løser man ikke ved at give flere aktiviteter til børnene. Regeringen ligger under for DF, som ikke vil forbedre forholdene - man må sidde med en meget dårlig smag i munden," siger han.

Hos de konservative vil man afvente den fulde statistik for hele året, men integrationsordfører Henriette Kjær, peger på det indlysende i, at afviste asylansøgere er frustrerede over en udsigtsløs fremtid.

"De skal følges og have den rette behandling," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her