Læsetid: 3 min.

Den markante ansvarsforflygtigelse

'Danmarks Radio er en af landets vigtigste kulturinstitutioner', hvor ofte er denne sang ikke blevet sunget, men når man nu under overskriften 'nødvendige besparelser' er gået i gang med at barbere denne institution, hvilke signaler sender det da om, hvor megen vægt, man fra politisk hold lægger på Danmarks radio og på kultur i både bred og smal forstand?
Der bliver efterhånden tomt ved DR-s mikrofoner, når DR lukker flagsskibe som programmet Orientering. Det er et symbol på, hvor dårligt et rigt land forvaltede sine kulturelle pund ved frivilligt at lukke af for kanalerne til kulturel mangfoldighed, fordybelse og vidensformidling.

Der bliver efterhånden tomt ved DR-s mikrofoner, når DR lukker flagsskibe som programmet Orientering. Det er et symbol på, hvor dårligt et rigt land forvaltede sine kulturelle pund ved frivilligt at lukke af for kanalerne til kulturel mangfoldighed, fordybelse og vidensformidling.

Thomas Borberg

9. juli 2007

Senest har nyheden om fyringer på det, som Danmarks Radios ledelse ved flere lejligheder har kaldt et af "Danmarks radios flagskibe", DR-programmet Orientering, nået offentligheden. Et program, der i årevis har sikret lytterne en omfattende, alsidig, kompetent orientering om den politiske, økonomiske, kulturelle tilstand i verden omkring os. Medarbejderne på FN-, Balkan-og Østeuropa-stoffet skal fyres, ikke alene rammes Orientering på den måde uproportionelt hårdt af besparelserne, men redaktionens eget forslag til en mere lempelig gennemførelse af besparelserne er også blevet fejet af bordet af DR-ledelsen.

Man vasker hænder

En række kulturprogrammer, der sikrer public-service-effekten og alsidigheden i DR's sendeflade må nedlægges som en konsekvens af besparelserne. Talsmanden for medarbejderne på DR Kultur Claus Vittus stiller nu det relevante spørgsmål, om man ikke for fremtiden som følge heraf må udskifte public service-begrebet med et mere dækkende public-need begreb som et udtryk for program-politik, der søger den lavest mulige fællesnævner.

Miseren omkring DR, der er opstået som følge af fatale fejlkalkulationer fra DR-ledelsens side omkring det prestige-projekt, som den ny DR-by er, har indtil videre fået lov til at udvikle sig uden indgreb fra politisk hold. Kulturministeren og regeringen henholder sig til et ikke-indblandingsprincip i forhold til Danmarks Radios bestyrelse, der helt tydeligt har mistet grebet om situationen. Man vasker sine hænder og lader blot tingene udvikle sig i en stadig mere uheldig retning, selv om alle ved, at det ikke vil være usædvanligt fra politisk hold at komme tilsvarende økonomiske krisesituationer til undsætning, når det drejer sig om offentlige projekter som f.eks. brobyggeri eller metro. Man agerer politisk, som om man står overfor noget, der til forveksling ligner en stor privat virksomheds trængsler, selvom DR om noget er et offentligt og landspolitisk anliggende, der vedrører alle danskere og alle danske politikere.

Det er naturligvis langtfra tilfældigt, at det netop er en regering og en kulturminister med ideologiske præferencer for privatisering og med politiske forbehold overfor Danmarks Radio, der handler på denne måde. Allerede før sin tiltrædelse som kulturminister udtrykte Brian Mikkelsen et klart politisk forbehold overfor DR-programmer som netop det nu besparelsesramte Orientering og i sine første offentlige udtalelser fulgte DR's generaldirektør Plummer op med en kritik af linjen i bl.a. dette program.

Forveksler kritisk journalistik

Brian Mikkelsens mail til bestyrelsesformand Jørgen Kleener med et umisforståelig politisk signal til bestyrelsen om, at DR var på gale veje i dækningen af Irak-krigen var mere af samme surdej og afslørede, hvor svært det har været for den siddende regering og dens kulturminister at leve med et DR, som opfylder sine public service forpligtelser bl.a. gennem en alsidig, bredt anlagt og kritisk journalistik i traditionen fra BBC.

Både DR-ledelsen og regeringen synes helt åbenlyst at forveksle kritisk journalistik med den form for politisk venstreorientering, som står øverst på regeringens værdipolitiske dagsorden at bekæmpe.

Det synlige resultat er nu, at DR i flere runder "renses" for programfolk, som ikke er venstreorienterede, men som holder den kritiske journalistiks fane højt.

Når kulturministeren og regeringen forholder sig passivt i forhold til trængslerne for DR, har det med et historisk overskud på de offentlige finanser ingen økonomisk begrundelse. Landet har rigeligt råd til at forstrække DR, som er i manko, med de par milliarder, men regeringen har ganske enkelt ikke viljen til at gå ind og sikre DR's videreførelse på det nuværende niveau, hvad programmerne og deres kvalitet angår. På den måde har man i sidste ende et stort politisk medansvar for at producere en situation, der vil betyde en mærkbar udtynding af det lødige DR, som vi kender det i dag.

Det er den samme regering, der ønsker, at Danmark skal være et foregangs-land. Mens hvis den kulturelle tendens stadigt mere skal gå mod den lavest mulige fællesnævner, så bliver det et foregangsland i en helt andet forstand, vi ender med at blive: Et symbol på, hvor dårligt et rigt land forvaltede sine kulturelle pund ved frivilligt at lukke af for kanalerne til kulturel mangfoldighed, fordybelse og vidensformidling.

Stig Dalager er forfatter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her