Læsetid: 2 min.

Maskefald i WTO

WTO-forhandlinger om frihandel endte i en blindgyde. Parterne er lysår fra hinanden, og EU klynger sig til landbrugsstøtten. - Al den tale om at hjælpe u-landene ikke var andet end snak, siger en ekspert
3. juli 2006

Krise. Fiasko. Sammenbrud. Det var nogle af ordene, der fløj gennem luften, da det lørdag stod klart, at der ikke var basis for at fortsætte forhandlingerne på Verdenshandelsorganisationen, WTO's ministermøde i Geneve.

Tre dages snak om fremtidens frihandel var endnu engang endt i en blindgyde. Håbet om at nå til enighed om nye globale regler for handlen med landbrugs-og industrivarer, herunder reduktion af told og subsidier, var igen mislykket, og det, der på forhånd blev kaldt et make or break-møde for den såkaldte Doha-runde, satte tykke streger under det faktum, at afstanden mellem de rige og de fattige lande er afgrundsdyb.

"Vi kom til den konklusion, at der simpelthen ikke er rum nok for forhandling, fordi vi ser helt forskelligt på tingene," sagde den indiske industri- og handelsminister, Kamal Nath, efter mødet.

Han var ifølge Ritzau meget klar i sin vurdering af udfaldet: "Der er ingen grund til at foregive, at det her ikke er en fiasko." Og tonen fra hans zambiske kollega, Dipak Patel, var ikke mildere. "Vi er ikke kommet her for at gå i knæ og tilbyde større markedsadgang for de industrialiserede lande. Og vi vil ikke tage skylden for sammenbruddet," tordnede Patel.

Doha i en tynd tråd.

Ministermødet var en del af Doha-runden, der blev skudt i gang for knap fem år siden og efter planen skal afsluttes i slutnigen af 2006. Men få tror, at den deadline er realistisk.

WTO's forhandlere havde inden mødet advaret om, at Doha-runden hang i en tynd tråd, hvis det ikke lykkedes de store handelsnationer at nå til enighed om, hvor meget de rige lande skal reducere statsstøtte og afgifter, og hvor langt u-landene skal gå for at åbne deres markeder.

WTO's generalsekretær, Pascal Lamy, var slukøret efter mødet. Man havde endnu ikke nået "panik-stadiet", men "vi må se i øjnene, at vi nu står overfor en krisesituation," fastslog Lamy på et pressemøde. USA afviser, at hårdknuden betyder dødsstødet for Doha. "Vi har ingen intentioner om at opive håbet," forsikrede forhandler Susan Scwab.

Bare snak

John Nordbo fra 92-gruppen, paraplyorganisation for 20 danske miljø-og u-landsorganisationer, fulgte mødet og betegner udfaldet som "et forventet sammenbrud."

"Maskerne er faldet. Nu ser vi, at alt den tale om at hjælpe u-landene ikke var andet end snak," siger John Nordbo. Han mener, at mødet endelig afslørede, at Doha-runden ikke længere handler om at hjælpe u-landene.

"Til trods for at målet var at skabe bedre handelsvilkår for de allerfattigste, ser vi nu bare en række store nationer bytte markedsadgange. EU vil slet ikke give sig på landbrugsstøtten, og vi taler om marginaler i de reduktioner, som USA vil acceptere. Hele grundlaget er skredet. Træffes beslutninger i det klima, vil man fastfryse nogle grundlæggende uretfærdige handelsvilkår i mange år frem," konkluderer Nordbo, der mener, at det ville være i u-landenes interesse at smide håndklædet i ringen og først genoptage forhandlingerne efter de franske og amerikanske valg.

Blandt u-landenes krav er: reelle reduktioner i landbrugsstøtten, muligheder for beskyttelse af deres markeder mod fortsat dumping af fødevarer, fuldstændig toldfri adgang til de rige landes markeder for de mindst udviklede lande samt eliminering af støtten til bomuld i de rige lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her