Læsetid: 3 min.

Den maskuline dominans - kultur eller biologi?

Kan vi blive ved med at forklare den maskuline dominans udelukkende ud fra samfundsmæssige for-hold som opdragelse og kultur? Hvad med biologien?
26. oktober 2006

Statistikkerne viser, at de øverste lederstillinger stadig primært falder i mændenes hænder. Samtidig viser arbejdspsykologiske tidsskrifter, at kvinder ofte fravælger ledende stillinger, fordi de opprioriterer den hjemlige sfære. Forskningen på området viser også utvetydigt, at kvinder lider mere af frustration og stress over sammenhængen mellem arbejdet og familielivet.

Der er ingen tvivl om, at kønsforskningen har gjort sit arbejde godt i forsøget på at beskrive, hvordan vores samfunds kønsmæssige landskab ser ud. Men ved læsningen af statistikker og forskning rejser der sig nogle ubesvarede spørgsmål. Hvorfor gifter kvinder sig opad? Hvorfor opprioriterer kvinden den private sfære frem for den erhvervsmæssige? Hvorfor får kvinder mere stress over sammenhængen mellem familien og arbejdet? Det findes der mange teorier om.

Sociologen Pierre Bourdieu var overbevist om, at der eksisterer en generel maskulin dominans i samfundene på kloden. Han forskede i nogle primitive samfundsformer i Algeriet og beskrev ganske detaljeret og med stor opmærksomhed det kønsmæssige landskab: Kvinderne skal først og fremmest sørge for hjemmet. De skal sørge for børnene og madlavningen og må ikke deltage i de debatter, som foregår i det offentlige. Ja, i flere tilfælde må de end ikke forlade hjemmet.

Det var blandt andet denne forskning, der dannede baggrunden for en af Bourdieus største bøger: Den maskuline dominans (1998). En af de mest interessante pointer er, at den maskuline dominans ikke kun eksisterer i de primitive samfundsformer. Den eksisterer også i den moderne vestlige verden. Blot i en anden form, som er mindre tydelig. Denne pointe var til dels rettet mod de mennesker, som var overbevist om, at ligestillingen var et færdiggjort projekt i den moderne vestlige verden, og at maskulin dominans kun hørte til i fortiden eller i primitive kulturer.

Gifter sig opad

En særlig interessant pointe hos sociologen er, at det ikke kun er mændene, der skaber og vedligeholder dominansen. Kvinder bidrager også selv på mange måder. Kvinder gifter sig for eksempel opad. I den sammenhæng nævner Bourdieu det pudsige forhold, at to ud af tre franske kvinder direkte afviser tanken om at have en mand, der er lavere, end de selv er. Kvinden føler sig degraderet med en degraderet mand. Når kvinder på denne måde vælger 'højere' mænd, ender de i familiestrukturer, hvor mandens arbejde er bedre betalt og vigtigere end kvindens.

Ifølge Bourdieu har kvinden så at sige lært fra begyndelsen, hvad det vil sige at være kvinde. Det ligger i opdragelsen og kulturen. Kvinder bruger mere tid og energi på hjemmet. Og når de er på arbejde, påtager de sig ofte særligt 'kvindelige' arbejdsformer, som til forveksling ligner arbejdet i hjemmet: sygepleje, kantinearbejde, social og sundhed, rengøring m.m. Kvinder tager ofte den private sfære med ind på arbejdspladsen. Hvem rejser sig, når der til konferencen pludselig ikke er mere kaffe?

Men kan vi, som Bourdieu og mange andre, blive ved med at forklare den maskuline dominans udelukkende ud fra samfundsmæssige forhold som opdragelse og kultur? Hvor bliver biologien af?

Sikkert er det i hvert fald, at de mandlige kønshormoner, for eksempel testosteronet, som cykelsporten har sat på dagsordenen, giver et mere aggressivt og fysisk udholdende menneske. På denne måde er det ikke så underligt, at mænd er bedre til at kæmpe sig frem til en plads på de høje stole. Der er heller ikke nogen fornuftige mennesker, som vil betvivle, at kvinden er den vigtigste tilknytnings-figur for barnet, i hvert fald i de første leveår. Det er ikke så underligt, at kvinden ofte får forældremyndigheden ved skilsmisser.

Ser vi på naturen som sådan, er der ingen tvivl om, at hunkønnet er mere selektivt i sit partnervalg. Hunnen skal bruge langt mere tid og energi på svangerskabet, som hankønnet sådan set bare kan flygte fra, hvis han vil. Derfor må hun sørge for at vælge den rigtige han med de bedste evner til at beskytte afkommet.

Denne seksuelle selektion, som skaber særlige præferencer, er ikke vanskelig at finde hos mennesker. Når kvinder og mænd udvælger hinanden, er det ikke de samme krav, der stilles. Hvor mange mænd tiltrækkes af magtfulde kvinder? Hvor mange kvinder tiltrækkes af magtfulde mænd? Mændene skal være højere end kvinden selv. De må gerne have klaret sig godt, være intelligente, have humor osv. Kvinder gifter sig opad. Det gælder også aldersmæssigt.

Biologien skal ikke være den eneste forklaring. Men den bør som antydet heller ikke negligeres.

Marcus Janby er cand. mag. og handelsskolelærer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her