Læsetid: 3 min.

Masser af mursten på hylderne

Hvis tykke romaner af danske forfattere kan få den kommende vinters mørke aftener til at tage sig mere tillokkende ud, er der håb forude. Murstensromaner af blandt andre Carsten Jensen er på vej
15. juni 2006

Mens sommervarmen breder sig, og strandlæserne væbner sig med kriminalromaner i billigudgave, sender forlagene handelsrejsende rundt til landets boglader. Med sig har sælgerne beskrivelser af efterårets udgivelser. At dømme ud fra den håndfuld forlag, Information har forhørt sig hos, tegner det i år til adskillige nye romaner af kendte danske forfattere - og kun få af debutanter.

Så lad os da starte med de nye små. People's Press udgiver den fabulerende københavnerroman Fedt af Martin K. Hvad bogstavet står for holdes strengt hemmeligt. Til gengæld oplyses forfatterens alder, hvilket vist er obligatorisk, når der er tale om debutanter. K. er 27 år. Samme forlag udgiver endnu en debutroman, den historiske Rosen og stjernen af Elisabet Holst, som er litteraturforsker og psykoanalytiker. Alder taler vi ikke om.

Og mens vi nu har fat iPeople's Press, kan det lige så godt her afsløres, at forlaget også har mere garvede romanforfattere på efterårs-programmet. Vi kan se frem til endnu en historisk roman med titlen Amelie fra Niels Peter Juel Larsen, nyt fraGeorg Ursin og fra Georg Metz. Den sidste har skrevet en galgenhumoristisk historie om bogbranchen selv, sådan som den kommer til pinagtig udfoldelse på årets bogmesse.

Sissel Bergfjord, der studerer kunsthistorie, er sluppet igennem Gyldendals nåleøje og udsender debutromanen Min morfars stemme. Resten af Gyldendals kommende danske romaner er skrevet af velkendte forfattere. Kim Fupz Aakeson slår gækken løs i romanen Kommandovillavej om tre småborgerlige mænd, der går amok. Det lyder festligt. Svend Åge Madsen er atter i Århus med Det syvende bånd, mens Ib Michael står af i 1960'ernes Roskilde med romanen Blå bror, som er den første i endnu en trilogi fra forfatterens hånd. Desuden er der nyt femi-kriminalistisk læsestof til dem, som er blevet afhængige af at læse om den århusianske journalist Dicte Svendsen, hvis forfattermor hedder Elsebeth Egholm.

Anne Marie Ejrnæs, Morten Sabroe og Pablo Henrik Llambías er alle klar med nye romaner. Henning Mortensen har skrevet Ræven går derude, en krimi, som følger op på forrige års udgivelse. Mange vil sikkert også se frem til det sidste nye fra Kirsten Thorup, hvis kommende roman hedder Førkrigstid.

Mursten fra Ærø

Gyldendals murstensromaner leveres af Jette Kjærboe og Carsten Jensen. Førstnævnte udgiver en slægtshistorie, Juttas år, der ligger i forlængelse af forfatterens tidligere Albertines fortællinger. Den nye roman foregår på en ø, der siges at være Ærø. Samme topografiske springbræt benytter Carsten Jensen sig tilfældigvis af. I sin 700 sider lange roman Vi de druknede tager Jensen afsæt i Ærøs skipperslægter, men kommer ellers hele kompasset og alle verdenshavene rundt.

GB-forlagene, der omfatter Rosinante, Samleren, Høst & Søn, Forum og Fremad, har velprøvede skribenter på banen. Det drejer sig om Merete Pryds Helle med romanen Oh, Romeo, Vibeke Grønfeldt med Min tid, Marie Helleberg med en historisk roman om Thorvaldsen, Alberto, Søren Toft med Ildmarch og Dennis Gade Kofoed med romanen Brandtjætten. Hvad mon det er for en fætter, brandtjætten? Des-uden - og her må vel ved udgivelsen forudses en vis tumult i pressen - udgiver Vita Andersen en ny roman, som på nuværende tidspunkt endnu ikke har fået et navn, der kan slippes løs i offentligheden.

Tiderne Skifter udgiver Ingegerd Danielsens Den lyse nat, der udspiller sig et enkelt døgn i midsommeren 1897. Ulrich Gräs kommer med Lido, en roman om fire drenges opvækst i 1950'erne. Den dansk-tyrkiske forfatter Leyla Tamer har ligeledes skrevet en roman, og det er faktisk en debut, for hendes to tidligere udgivelser var novellesamlinger.

Borgens Forlag udgiver Med venlig deltagelse af Erling Jepsen, som vender tilbage til gerningsstedet for sin gennembrudsroman. Der kommer tillige romaner eller fortællinger af Thøger Jensen, Søren Jessen, Gorm Henrik Rasmussen og T.S. Høeg. Forlagets mursten lægges ikke helt uventet af Erwin Neutzky-Wulff, som lader en mand fremstille en komplet elektronisk kopi af sin hjerne. Mon denne kopi er identisk med den tykke roman, hvis titel er Hjernen?

"Var det virkelig det hele?", vil nogle af de kræsne måske spørge. Nej! Der er andre forlag end de nævnte, og man kan håbe på nyheder fra for eksempel Lindhardt og Ringhof, hvis tunge hverken kan trues eller lokkes til at komme på gled før august.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her