Læsetid: 2 min.

Massivt blodtab

Guy Ritchie på amerikansk: Joe Carnahans tegneserieagtige voldsorgie 'Smokin' Aces' har klare drengerøvskvaliteter, men for høje ambitioner
23. februar 2007

Den dårlige nyhed er, at det i begyndelsen er svært at holde styr på filmens store - og mildt sagt spraglede - persongalleri.

Den gode er, at figurerne snart dør som fluer. Smokin' Aces er voldelig som bare pokker, men samtidig så langt ude på det kulørt-absurde overdrev, at det ikke giver mening at blive rystet eller forarget.

Filmens første scener fyres af med uforskammet overskud, visuelt som verbalt. Her møder vi Las Vegas-entertaineren Buddy 'Aces' Israel (Jeremy Piven) samt en hob af mennesker, som enten vil beskytte eller ondulere ham. Efter længere tids kissemissen med mafiaen - og ja, figuren er inspireret af Frank Sinatra - har Israel nemlig besluttet at vidne mod dem. Prisen på hans hoved lyder på en million dollar, så snart har nogle af underverdenens mest frygtindgydende og farverige lejemordere (en af dem spillet af selveste Alicia Keys) kurs mod den bevogtede panoramasuite, som bebos af FBI's guldfugl.

Djævelsk god dialog

Ikke al Carnahans hæsblæsende hastværk er dog lige vellykket. Dialogen er pakket alt for tæt, hvilket er synd, når mange af replikkerne funkler af opfindsomhed (også oversættelsen; "dick beater" = "gokkepoten").

Jason Bateman er helt oppe at ringe i en birolle som sølle og selvhadende speedsnakker, der indvier de velproportionerede dusørjægere, han er i færd med at hyre, i sine omfattende komplekser, herunder "skodkrop, lille pik og medfødt alkoholisme."

Et større problem er, at Carnahan i sidste ende ikke vil stille sig tilfreds med at lave en gakket popcornfilm; Smokin' Aces skal også være et agentdrama med store forkromede forviklinger og tankevækkende twists.

I sidste scene japper han derfor en lang og indviklet udredning om mørke hemmeligheder fra FBI's fortid igennem på få minutter, hvilket mest af alt virker som et desperat forsøg på at hive løjerne op på et semiseriøst niveau. Det samme gør instruktørens sporadiske - og absolut dødsdømte - forsøg på at få os til at investere følelser i sine i bedste fald todimensionale figurer.

Smokin' Aces er halvanden time med det cinematiske søm i bund, på godt og ondt.

Smokin' Aces. Instruktion og manuskript: Joe Carnahan. Amerikansk-engelsk-fransk. (Palads og CinemaxX, K samt en række biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her