Læsetid: 6 min.

Matador-legatet for værdigt trængende

23. august 2006

Hvordan ville du bo, hvis du var den lykkelige ejer af en milliard?

Den 87-årige milliardær Per Henriksen, der er grundlægger og eneejer af rederiet Mercandia, har valgt at indrette dele af sin hjem i Charlottenlund som et museum - over sit eget liv. Legetøjsbiler, som han har fået som barn eller anskaffet sig senere i livet, står udstillet i montrer og på specialfremstillede hylder.

På væggene hænger utallige karikaturtegninger af ham selv, som aviserne har fået tegnet gennem årene, fordi han gjorde sig bemærket - og rig - ved at sælge skibsanparter til jævne mennesker. På hans store kontor er en buste, en voksstatue og et maleri, der alle forestiller ham selv.

Om billedet, der er malet af Preben Hornung, fortæller Per Henriksen, at det er malerens andet af ham. Den første skitse blev malet over, fordi Preben Hornung med kort varsel fik en aftale om at male dronning Margrethe og manglede et lærred. Så Per Henriksen befinder sig inde bag Hornungs kendte portræt af dronningen. Den tanke behager skibsrederen, som er opvokset i beskedne kår og var elev på Det Kongelige Vajsenhus.

Information har besøgt Per Henriksen for at høre om baggrunden for, at han nu gør som verdens rigeste og næstrigeste mænd, amerikanerne Bill Gates og Warren Buffett, nemlig forærer det meste af formuen til et godgørende fond. Velgørende uddelinger af Per Henriksens milliard-formue finder allerede sted, men fondet vil først blive endeligt frigivet, efter at han selv og hans væsentlig yngre hustru er død.

Har aldrig holdt ferie

Efter rundvisning i villaen, som ligger højt på en bakke, sætter vi os på den store overdækkede terrasse, hvorfra der er udsigt til både Per Henriksens egen have og Mærsk Mc-Kinney Møllers nærliggende parkanlæg.

- Hvad kan De, som andre ikke kan, siden De har oparbejdet så stor en formue?

"Jeg er stædig. Min tid som Vajsenhus-barn har lært mig, at hvis man begynder på noget, må man fuldføre det. Jeg har været indstillet på at bruge alle døgnets timer og hellige hele min arbejdskraft på det, jeg ville opbygge. I starten var jeg ikke gift, og jeg har aldrig holdt ferie."

- Andre har vel fulgt samme opskrift uden at blive så velhavende?

"Jeg var også heldig. Som ung kom jeg til et agenturfirma, hvor ejeren rejste til Amerika, og så havde jeg chancen herhjemme. Den udnyttede jeg. Men sparsommelighed er altforgørende for succes. Spar på telefonen, spar på papiret."

- Kan man virkelig spare sig til en milliard?

"Nej, men lad mig give et eksempel. Jeg har sparet op og sat en krone i banken hver måned, siden jeg var tre år. Det har ikke givet en formue, men det gav mig goodwill i banken på et vigtigt tidspunkt, da jeg skulle låne 300.000 kroner til at bygge mit første fragtskib for."

- I forbindelse med Deres tidlige handel med kemikalier og lægemidler har De engang skrevet, at 'verden vil bedrages'. Er De bedrager?

"Nej, for når læger ringede til mig for at høre, om de kunne købe midlerne til blandt andet svangerskabsforebyggelse, sagde jeg blot et eller andet om virkningen uden at have forstand på det. De var meget interesserede i at købe, så hvad fanden skulle jeg sige? Det gjorde mig ikke betænkelig. Jeg var ikke klogere."

- Men De er en hård forretningsmand?

"Man kommer ikke langt ved blot at være hård. Som barn var jeg ferm til at spille om kugler. Men jeg lærte snart ikke at vinde alle mine kammeraters kugler på en gang. Ellers turde de jo ikke komme og spille med mig en anden gang. Jeg tjente senere mange penge på kommanditisterne (her: folk med skibsanparter, red.), men de fornuftige, der sparede op til skatten, fik også noget for pengene. Der var desværre også en masse skolelærere, som var alt for kloge for mig. De rejste jorden rundt for skattepengene og kunne ikke forstå, når skattevæsnet kom med regningen."

Ledige, nej tak

- Hvorfor opretter De nu et fond?

"Jeg har ingen arving, der er interesseret i Mercandia. Min datter ville hellere spilde sin tid med at læse psykologi. Det skulle man hellere kalde psykopati, for psykologi er da ikke noget, man burde beskæftige sig med på en læreanstalt. Det lærer man i det daglige liv."

- Hvad skal fondsmidlerne gå til?

"De skal blandt andet støtte privat forskning i diabetes, som jeg selv har haft i 40 år. Der skal være belønning til personer, som anmelder vanrøgt af dyr. Og så skal fondet støtte dårligt stillede danske statsborgere."

Fattige lever over evne

- De har udtalt, at De nu 'fører deres formue tilbage til samfundet'. Betyder det, at alle fattige kan komme i betragtning?

"Bestemt ikke. De fleste fattige har levet over evne. Det er derfor, de er fattige. De har spist og drukket og ferieret deres indtægter op. Den slags mennesker fortjener ikke hjælp. Heller ikke bistandshjælp, for den er så stor, at folk kan leve af den, og så gider de ikke arbejde."

- Så folk med alkoholproblemer kan godt spare sig en ansøgning?

"Ja, alkoholisme er folks egen skyld. Det er blot en dårlig undskyldning for ikke at tage sig sammen. Hvis deres familier hjalp til, kunne drankerne godt holde op. En, der går ledig, kan også spare sig."

- Omfatter 'uforskyldt dårligt stillede danske statsborgere' også indvandrere?

"Nej, for at få hjælp skal man tale dansk og være pro-Danmark. Man skal ikke være ligesom dem, der rejste ned til Mellemøsten og svinede Danmark til under sagen om tegningerne."

- Hvordan vil fondet kontrollere, at ansøgere er pro-danske?

"Vi må spørge rundt i bekendtskabskredsen."

- Det lyder som et omfattende og tidskrævende arbejde. Ville det ikke være meget lettere at 'tilbageføre formuen' ved at overlade den til det offentlige i ét hug?

"Jeg stoler ikke på det offentlige. Vi har her på adressen været ude for, at kommunale embedsmænd ringer på døren for at tilbyde hjælp til haven eller huset. Det sker vel at mærke i deres almindelige arbejdstid, og de medbringer redskaber, som er betalt af kommunen. Der er alt for meget sløseri i det offentlige og ingen kontrol. Den eneste, der tør sige noget højt om al den slags, er Bertel Haarder.

- Er De omgivet af svindlere?

"Der er alt for meget svindel. En ældre dame ville have mig til at give hende penge til en dyrlægeregning. Hendes hund havde været i behandling. Men via dyrlægen fik jeg at vide, at damen havde solgt hunden. Det er ikke til at stole på. En ung mand søgte på et tidspunkt om penge til at købe en bil! Det er lige så galt som at ville have penge til sabbatår og den slags luksus. Mine børnebørn stiller sig blot op i kreds omkring mig, når jeg kommer, og så er de ikke tilfredse, før de hver har fået 1.000 kroner. Så ser jeg ikke mere til dem den dag.

- De har ofte fremhævet Deres venskab med den tidligere kommunist og sømandsboss Preben Møller Hansen. Hvad mener De om samfundsmæssigt fælleseje?

"Kommunisme er noget, som blev misbrugt af Lenin og Stalin. Personligt mener jeg, at der altid skal være enkelte, der har mere end andre, så de andre har noget at stile efter. Derfor har jeg heller ikke noget mod at fremvise - nogle vil kalde det prale af - mine store biler, som koster syv-otte millioner kroner. Stykket."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her