Læsetid: 4 min.

McCarthyisme eller rettidig omhu?

Den britiske universitetsverden er gerådet ud i en heftig diskussion efter et lækket officielt memo har vist, at regeringen overvejer at opfordre universiteterne til at overvåge asiatiske og muslimske studerende. Formålet skulle være at forhindre ekstremistisk terrorisme. Universiteterne protesterer, men lokalsamfunds-minister Ruth Kelly forsvarer planerne
25. oktober 2006

Er det blot en fornuftig forholdsregel bundende i en reel - beklagelig - udvikling i samfundet at bede de britiske universiteters lærerkræfter om at holde øje med 'asiatisk udseende' og muslimske studerende for at opspore eventuelle terroristreder eller ekstremistiske miljøer på campus; eller er det McCarthyisme og grov mistænkeliggørelse grænsende til racistisk mobning af en hel gruppe studerende?

Det spørgsmål optager sindene i den britiske universitetsverden, efter at det britiske dagblad The Guardian den 16. oktober offentliggjorde en artikel, som fortalte læserne, at Tony Blairs regering var undervejs med nye retningslinjer for landets højere læreanstalter. Retningslinjer som angiveligt skulle bede universiteterne om fremover at holde mere end et vågent øje med mistænkelige grupper af studerende for at forhindre, at disse skulle udvikle sig til terrorister in spe.

Af det lækkede udkast fremgår det, at regeringen overvejer at bede lærerkræfterne om at indberette mistænkelige aktiviteter til de britiske sikkerhedstjenester eller politiets særligt nedsatte tjenester, fordi regeringen mener, at visse campuser har udviklet sig i radikal retning hen imod 'fertile rekrutterings miljøer' for terrorister.

Det 18 sider lange udkast, hvis deadline er slutningen af 2006, anerkender ifølge Guardian, at universiteterne sandsynligvis vil reagere med en vis 'nervøsitet' over rollen som myndighedernes samarbejdsorgan: det vil kunne ses som samarbejde med 'et hemmeligt politi' og der vil være 'bekymringer over om politiet har målrettet opmærksomheden mod visse udvalgte dele af studentermassen (f.eks. muslimerne)'.

Rasende undervisere

Og det har avisen haft ret i. Den britiske universitetsforening, Universities UK, er rasende over forslaget og kalder det 'urimeligt' og 'modproduktivt' (for kampen mod terror, red.).

Ligeledes har formanden for de universitetsansattes fagforening - University and College Union (UCU) - Sally Hunt været ude med riven. I et indlæg til Guardian i fredags skriver Hunt, at forslaget udover at være praktisk uigennemførligt også vil blive boykottet af underviserne:

"Vore medlemmer agter ikke at deltage i aktiviteter, der vil bringe den helt afgørende tillid mellem dem og de studerende og mellem kolleger i fare. Enhver har naturligvis en forpligtelse til at indberette ulovlige aktiviteter, og vi har lovbeskyttelse imod opfordringer til religiøst eller racemæssigt funderet had. Men det at placere at ansvar på lærerne for at overvåge de studerendes synspunkter eller aktiviteter, når det gælder mistanke om eksempelvis 'ekstremisme' og derefter bede dem om at indberette dette til myndighederne har mere end blot et strejf af McCarthyisme over sig," skriver Hunt, som også frygter at forslaget vil kunne udvikle sig til både ren racediskrimination eller religiøs forfølgelse eller derhen, hvor kritisk af den britiske regering i sig selv vil kunne falde ind under forslaget:

"Hvis en person beslutter sig til at få langt skæg og samtidig fremsætter kritik af regeringens udenrigspolitik, skal de så indberettes. Som en (en universitetsansat, red.) sagde til mig for leden: 'Hvis det bliver tilfældet kunne jeg lige så godt indberette mig selv med det samme'."

- og studerende

Studenterorganisationerne er lige så skeptiske som de ansatte.

Wakkas Khan, som er formand for sammenslutningen af islamiske studerende i Storbritannien, siger:

"Dette forslag ser ud til at være det potentielt mest vidtgående anslag mod muslimske studerendes rettigheder nogensinde i dette land. Det er klart rettet mod muslimske studenter og udsætter disse for mistænkeliggørelse og overvågning. Det lyder for mig som om, du er skyldig, indtil du har bevist det modsatte."

Khans formandskollega Gemme Tumelty fra det britiske nationale studenterråd - National Union of Students - er enig:

"De (regeringen, red.) agter at møde enhver muslim med mistanke baseret udelukkende på deres religiøse overbevisning. Det ligner McCarthyisme."

Regeringen forsvarer sig

Men den britiske regering, som først afviste, at den lækkede rapport var dækkende for dens planer, er ikke desto mindre endt med at stå ved forslaget.

Minister for lokalsamfund Ruth Kelly - som selv er aktivt medlem af den katolske gruppe Opus Dei - holdt en tale i sidste uge, hvor hun slog til lyd for en 'vis fornuftig overvågning' af radikaliserede universitetsmiljøer:

"De lokale autoriteter må overveje, både om de gør nok for at tackle ekstremisme i skoler og på de højere læreanstalter, og om de har identificeret 'hotspot' lokalområder og dele af samfundet, der fungerer som udklækningsanstalter for samme," sagde hun og tilføjede, at udviklingen af ekstremisme var "det største sikkerhedsproblem, vort land står overfor", og at det ikke kun handlede om muslimer, men også om "den ekstreme højrefløj, som fortsat eksisterer og som forsøger at sprede sin gift gennem at skabe og udnytte opdelinger i samfundet. "

I et senere interview med BBC-programmet World at One, forsvarede Kelly sig mod de mange anklager:

"Dette forslag handler ikke om at lærere skal spionere mod deres studenter, men om at beskytte disse mod individer, som bevæger sig rundt i universitetsmiljøerne og som forsøger at udnytte de studerende ved at forføre og lokke dem ind på en sti, der kan føre til vold og ekstremisme. Det er naturligvis vigtigt, at forslaget får den rette balance, men det er vigtigt at slå fast, at det ikke handler om at overvåge individuelle studerende eller udspionere dem, men derimod om en fornuftig monitorering af aktiviteter på campus, som sikrer at de studerende bliver beskyttet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her