Læsetid: 1 min.

Medicin offer for Doha

24. august 2006

oAids-bekæmpelse ser uventet ud til at blive et af de første ofre for sammenbruddet i WTO-forhandlingerne om en ny, global handelsaftale. USA bruger nemlig forhandlingerne om bilaterale handelsaftaler til at gennemtvinge mere omfattende beskyttelse af medicinalfirmaernes aids-patenter. WTO-reglerne har hidtil givet de fattige lande mulighed for at udstede licenser til kopiproduktion af medicin i nødstilfælde, men det hul prøver de amerikanske forhandlere at stoppe. Problemet har vakt opsigt i Thailand, som netop med en omfattende indsats har knækket landets aids-kurve, og som er midt i handelsforhandlinger med USA. Thailands WTO-chef William Aldis er blevet forflyttet, efter at han protesterede over, at den skærpede patentbeskyttelse vil true "hundredetusinder af thailandske liv".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her