Læsetid: 3 min.

Meningen med det hele

Der tumles med de store spørgsmål i Douglas Adams' historier om galakseblafferne Arthur Dent og Ford Prefect
9. august 2005

Hvem skulle nu have troet det: At Jorden ikke blev skabt ved en stor eksplosion i verdensrummet? Men at den er et science-project, en avanceret computer, designet af universets mest intelligente væsener til at forklare ikke blot meningen med livet, men meningen med det hele.

Og hvem skulle have troet, at det mest intelligente væsen i universet ikke er mennesket, der først kommer ind på en tredjeplads efter delfinen? Men at de hvide mus langt overgår os alle.

Med hjælp fra planetbyggerne på Magrathea har musene konstrueret denne computer, døbt den Jorden og befolket den med middelmådigt begavede eksistenser, mennesker, som musene studerer nøje, mens musene selv løber rundt i labyrinter og musehjul og giver indtrykket af, det er menneskene, der studerer dem.

Det store spørgsmål

Jeg ved det godt - det er svært at fatte, at tingene i virkeligheden hænger således sammen. Det synes i hvert fald Arthur Dent, en ganske almindelig mand omkring de 30, som arbejder på en lokalradio og en dag får at vide, at Jorden går under om 15 minutter, og at hans bedste ven, den arbejdsløse skuespiller Ford Prefect, er intergalaktisk blaffer og skribent for den bedstsælgende bog i universet: Blafferens galakseguide.

Heldigvis får både Ford og Arthur en lift med et rumskib i sekunderne inden, Jorden bliver tilintetgjort af nogle grimme rumbureaukrater, fordi 'planeten' ligger i vejen for en intergalaktisk motorvej. Til de hvide mus' store irritation sker det fem minutter før, det store spørgsmål bliver besvaret - eller rettere, fem minutter før musene får formuleringen på det store spørgsmål, som kan forklare computerens noget besynderlige svar.

Arthur og Ford er hovedpersonerne i nu afdøde Douglas Adams' populære bog The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Historien begyndte som en radioføljeton, blev siden til i alt seks bøger, en tv-serie og nu en film. Filmen har premiere på fredag, og i går udkom de seks bøger om Arthur Dents rumeventyr på dansk i en samlet udgave.

Lille logisk røgsky

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy er en meget begavet, morsom, ofte fjollet bog, lige dele filosofisk science fiction og løssluppen satire over genren og menneskets besynderlige måde at gebærde sig på. Adams inddrager stort og småt i sin historie, og det er til at blive rundtosset af alle de velkendte begivenheder og begreber, han vender på hovedet i sin uhøjtidelige gendigtning af verdenshistorien.

Som f.eks. Blafferens galakseguides - bogen i bogens - argumentation for, hvorfor Gud ikke eksisterer. Den tager udgangspunkt i babelfisken, der gør én i stand til at forstå alle rumsprog, hvis den bliver proppet ind i ens øre:

"'Jeg nægter at bevise, at jeg eksisterer,' siger Gud. 'For beviset fornægter troen, og uden troen er jeg ingenting.' 'Jamen,' siger mennesket, 'babelfisken er da et soleklart bevis, er den ikke? Den kan ikke være blevet udviklet ved en tilfældighed. Den beviser, at du eksisterer, så derfor - i henhold til dine egne argumenter - eksisterer du ikke. Quod erat demonstrandum.' 'Ih, jamen dog,' siger Gud. 'Det havde jeg slet ikke tænkt på,' hvorpå han forsvinder i en lille logisk røgsky. 'Nå, det var da let nok,' siger mennesket, der som et lille ekstranummer vælger at bevise, at sort er hvidt, og bliver kørt ned og dræbt i den nærmeste fodgængerovergang."

Douglas Adams: Den komplette guide til galaksen. Aschehoug. 972 s., 249 kr.

www.douglasadams.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her