Læsetid: 3 min.

Mine meningers magt

15. juli 2003

Nej, nej, nej. Vi må endelig ikke opføre os imperialistisk. Vi må ikke tro, at vores kultur er bedre end andre kulturer. Og vi må ikke udstede forbud mod tvangsægteskaber og omskæring, for det er nu engang de andres kultur at gøre tingene på den måde. Hvem siger, at vores kultur skulle være bedre, og hvilken autoritet tillader os at lege kulturernes overdommer?
Det er den tolerante konsensus om, at vi ikke må dominere andre kulturer, som i de sidste par år er blevet udstillet som naiv og frelst. Den er blevet afsløret som ’kulturrelativisme.’ Som en relativisme, der kunne undergrave vores danske liberale velfærdsdemokrati.
Den danske tolerance udviklede sig til det, forfatteren Kåre Bluitgen kaldte »de rødes knæfald for de sorte«. Den danske venstrefløj har ifølge Bluitken
tolereret islamiske tendenser, som den i overensstemmelse med sine humanistiske idealer burde have taget afstand fra.
Tove Fergos pressechef og tidligere pressemedarbejder i Dansk Folkeparti, Henrik Gade Jensen, udlagde i 2000 tolerance som overgang til kulturrelativisme:
»Tolerance hører til den slags plusord, som ingen er imod. Alle appellerer til tolerance. Ingen ønsker at være intolerant. Men et ords almene accept købes på bekostning af dets præcision. Således dækker ordet tolerance i dag over indbyrdes modstridende holdninger, som omfatter både ægte tolerance i form af tålsomhed, over for hvad man ikke kan lide, og så den moderne afart af tolerance, nemlig kravet om at skulle kunne lide alting lige godt,« sagde han.
Det er den moderne afart af tolerance, statsminister Anders Fogh Rasmussen håner som pladderhumanisme.

Det er ikke bare ideologer og pressemedarbejdere på højrefløjen, der har udlagt den moderne tolerance som destruktiv. Inden Folketingsvalget i 2001 problematiserede det Radikale Venstres landsformand, Søren Bald, toleranceidealet:
»Tolerance betyder, at man nærmest ligegyldigt accepterer hvad som helst. Frisind derimod handler om, at man accepterer, at andre mennesker har andre værdier, men at man i bedste oplysningstradition går i flæsket på dem, hvis man er uenig i deres synspunkter.«
Kampen mod kulturrelativismen har indtil nu været ført som et opgør med overleverede dogmer på venstrefløjen. Men i den forgangne uge demonstrerede Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, at venstrefløjen ikke har monopol på den kulturrelativistiske tendens.
Da hun først havde anklaget Højesteret for at være en »hamrende politisk« instans og bagefter truet med opsigelse af de konventioner, der stod i vejen for diskrimination, blev hun sat i skammekrogen af Venstres juristuddannede Birthe Rønn Hornbech. Som slog fast, at Pia Kjærsgaard havde »beklikket grundlaget for retssamfundet«.
Pia Kjærsgaard blev på tv konfronteret med Rønn Hornbechs beskyldninger og svarede smilende: Jeg siger bare min mening. Jeg har vel ret til at sige min mening. I Politiken latterliggjorde hun derpå Birthe Rønn Hornbech: »Det er fuldstændig grotesk. Hvad er det, hun forestiller sig. Skal jeg indkaldes til samtale på inspektørens kontor,« spurgte DF-lederen.
Pia Kjærsgaards mening er lige så god som alle andres mening. Der er ingen, der må opføre sig imperialistisk over for Kjærsgaards meninger. Højesterets dom er bare en mening ligesom alle andre.

Spørgsmålet, er hvilken kulturrelativisme der i dag er farlig:
*Er det den marginaliserede og forhånede ’pladderhumanistiske’ tolerance?
*Eller er det den kulturrelativisme, der huserer i Danmarks mest dynamiske parti, som afviser det rationelle arguments gyldighed?
Hvis Anders Fogh Rasmussens kulturkamp er et opgør med antiautoritære ’rundkredspædagogik’, er den relevante modstander ikke længere venstrefløjen, men derimod Pia Kjærsgaards dogme om
’mine meningers uindskrænkede magt.’
Kan statsministeren føre kulturkamp mod Kjærsgaard, der taler på folkets vegne? Hvem bliver så til oversmagsdommer?

rl

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her