Læsetid: 3 min.

Meningsmåling kræver miljøkamp igen

Den grønne revolution fortsætter
1. september 2006

"Det er meget, meget overraskende. Det kunne tyde på, at miljøet er ved at vende tilbage på den politiske dagsorden efter nogle år, hvor det har været langt nede," siger politisk kommentator ved Berlingske Tidende, Thomas Larsen, til Ugebrevet A4 i anledning af en meningsmåling, bladet har ladet foretage. Her kommer pludselig klimaforandringerne ind som vælgernes næstvigtigste dagsorden kun overgået af de offentlige kerneydelser. Mellem 10 forskellige emner skulle det vælges, der havde størst eller næststørst betydning, og "blandt de 1.578 danskere, der har deltaget i meningsmålingen, nævner 14 procent klimaforandringer som den vigtigste politiske dagsorden. Yderligere 12 procent rangerer emnet som den næstvigtigste dagsorden. Dermed har kampen mod klimaforandringer næsten lige så stor klangbund i befolkningen som kvaliteten af de offentlige serviceydelser, der i den seneste tid har modtaget væsentlig mere opmærksomhed fra både medier og politikere," skriver LO-bladet.

Gratisavisen Urban blev også så overrasket, at den i tirsdags bragte historien som tophistorie på forsiden. Fra Vanity Fair over Fortune og Time Magazine til nu også Urban bryder forsiderne om klimatruslen frem.

"Nye tider," konstaterer A4. "Miljøet har længe levet en stilfærdig tilværelse langt nede på listen over danskernes bekymringer. Det har blandt andet kunnet ses ved, at miljø som den vigtigste politiske dagsorden i mange år kun har været nævnt af omkring fem procent af danskerne, når de er blevet spurgt i meningsmålinger."

Er meningsmålingens tal interessante, er kommentarerne det ikke mndre: "I mange år har miljø ellers været et emne, der ikke rigtigt har været i spil i det politiske liv, fordi alle partier over en bred kam havde taget det til sig - og dermed neutraliseret det," siger Lotte Hansen, der præsenteres som "strategisk presse- og politisk rådgiver" i mediebureauet Advice. Både strategisk og politisk afleverer hun en ganske klog betragtning.

Connie-effekten

Skønt - og vel ikke overraskende - det især er SF's og Enhedslistens vælgere, der ønsker kamp mod klimaændringerne, sætter ikke mindre end 15 procent af de konservative vælgere den øverst på dagsordenen. Det skyldes "Connie-effekten", siger Kasper Møller Hansen, lektor ved institut for statskundskab på Københavns Universitet. "Miljøministeren har formået at sætte dagsorden på det her område, og det afspejler sig hos de konservative vælgere. På den måde er det i højere grad et rygstød til Connie Hedegaards politik end til regeringen".

Hvorfor Thomas Larsen ikke uden videre finder SF's fordel af dette omslag i befolkningens indstilling ganske sikker. "Der er ingen tvivl om, at Connie Hedegaard har fanget det her og kan se mulighederne i emnet. Det bliver spændende at se, om hun kan få lov til at profilere regeringen mere markant på det her område," siger han.

Tilbage til Lotte Hansens iagttagelse: Miljøet er blevet neutraliseret, fordi alle partier fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten har taget det til sig. Bæredygtighed er forsikringen om, at det er klaret. Bæredygtigt byggeri og design, bæredygtig trafik, bæredygtigt landbrug, bæredygtig vidensøkonomi og it, bæredygtig forskning og uddannelse, bæredygtige kanoner og bomber, bæredygtig vækst, kort og godt.

Se bare til det lige fremlagte finanslovsforslag. Ikke ét ord om kampen mod klimaændringerne, endsige én krone mere til den. Hovedparten af politikernes og forstå-sig-på'ernes vurderinger og analyser i medierne af forslaget forbigik da også fraværet totalt. Miljøet er jo klaret, og vi kan gå over til næste punkt på dagsordenen. Der altid er den forrygende økonomiske vækst, som dog også altid er for lille, hvis ikke samfundet skal falde fra hinanden.

Men så er der stormene over det sydlige USA sidste år og måske også i år. Så er der Al Gores film. Så er der ismasserne, der smelter. Så er der Connie Hedegaards pjece til kystkommunerne om, at de må ruste sig til havenes endnu højere vandstande. Så er der olie- og benzinprisernes stigning og historierne om, at olien slipper op - måske snarere før end siden. Og snakken om at atomkraft måske alligevel bliver nødvendig. Og forureningen over Kinas storbyer. For ikke at tale om den besynderlige sommer og sensommer, vi lige har oplevet og oplever nu.

Måske har det gigantiske byggeri og alle samtalekøkkenerne, de lækre biler, landbruget, vidensøkonomien og fladskærmene, universitets- og skolereformerne og Irak-krigen alligevel ikke rigtig klaret miljøet?

Men hvad er bæredygtig vækst så? Måske nærmer den dag sig, da selv en finanslovsdebat må indstille sig på, at miljøet ikke er tema for særligt intereserede som Det Kgl. Teater eller Folkekirken. At det tværtimod er det vigtigste af alt - som meningsmålingen lægger op til.

Se i øvrigt side 26.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her