Læsetid: 3 min.

Meningsmageri

14. maj 2007

Næppe nogensinde er det sket med en sådan intensitet som i den forløbne uge. Dannelsen af Ny Alliance betød, at de alle måtte kaste sig ud i nye rundspørger. Hvem ville et såkaldt repræsentativt og stadig snævrere udsnit af vælgerne stemme på, hvis der var valg i morgen? Resultaterne føg om ørerne og øjnene på os, og særligt interessante var naturligvis tallene for det nye parti. Ikke overraskende varierede de markant, men viste dog uden undtagelse, at Naser Khader, Gitte Seeberg, Anders Samuelsen og co. lige nu står til et sted mellem et pænt og et imponerende mandattal.

Netop de meget betydelige udsving i de tal, vi har fået fra meningsmålerne, burde tilsige en høj grad af forsigtighed, for ikke at sige skepsis. De resultater, de præsenterer, er ikke identiske med de svar, de har modtaget. Ethvert institut, med blot en smule videnskabelig respekt for sig selv, er nødt til at korrigere. Et nyligt eksempel blev leveret i Frankrig, hvor analyseinstitutterne op til præsidentvalgets første runde åbent fortalte, hvordan de f.eks. opjusterede Jean-Marie Le Pens tal. Ved valget i 2002 havde de undervurderet hans tilslutning. Den fejl ville de ikke gentage. Hvad de heller ikke gjorde, da de denne gang samstemmende overvurderede antallet af vælgere, der ville stemme på Front Nationals kandidat.

At meningsmåle om vælgertilslutning til enkeltpersoner er imidlertid mindre kompliceret end at måle præferencer for partier. Og særligt vanskeligt bliver det, når et helt nyt parti dukker op med et brag af medieomtale. Hvordan kan der korrigeres for den notorisk manglende troværdighed i en del respondenters svar? En sådan usikkerhed burde mane til tilbageholdenhed. Men det er ikke just, hvad der har præget mediernes reaktioner. Lederskribenter, politiske analytikere og debatdeltagere har draget både vidtrækkende og drakoniske konsekvenser af meningsmålingerne, godt hjulpet af et pænt antal politikere.

Mest bastant har kravet været om Marianne Jelveds afgang. Når meningsmålingerne afspejler en halvering af det radikale mandattal, er hun ikke længere brugbar som partileder. Den storm er hun hidtil gået op imod, men hun nåede dog også selv at lade sig inspirere af de mange tal til at kræve et hurtigt valg, for engangs skyld suppleret af Pia Kjærsgaard.

Det er en udbredt - og sikkert rigtigt - antagelse, at Ny Alliance har tændt et håb hos ganske mange vælgere, der er grundigt trætte af de sidste fem års benhårde blokpolitik med Dansk Folkeparti som betydningsfuld medspiller. Men hvis Khader og co. efter næste valg skulle erobre afgørende indflydelse i Folketinget, hvad vil de så bruge den til - bortset fra det, i sig selv hæderværdige, formål at holde DF uden for indflydelse?

Her har stifterne af Ny Alliance stillet i udsigt, at de vil levere et svar i løbet af sommeren. Men indtil videre har vælgerne kun fået nogle spredte og bestemt ikke samstemmende oplysninger om de foreløbige intentioner. Når de af mange, flittige og meget hurtigtarbejdende meningsmålere er blevet spurgt, hvor de ville sætte deres kryds, hvis der var valg i morgen, har de derfor kun kunnet svare ud fra fornemmelser og generel sympati.

Det har imidlertid ikke afskrækket et betydeligt antal meningsmagere fra at drage meget vidtrækkende konklusioner. De parlamentariske konstellationer er under opbrud, får vi at vide. Ikke så få har endog talt om et historisk nybrud. Konkret har tilsyneskomsten af de fire nye løsgængere i Folketinget dog foreløbig ikke betydet andet, end at Anders Fogh Rasmussens parlamentariske flertal er blevet styrket med ét mandat - Naser Khaders. Hvornår det valg kommer, der kan bringe Ny Alliance ind i parlamentet med et selvstændigt vælgermandat, ligger fortsat i statsministerens hænder frem til begyndelsen af 2009.

Det vil give rige arbejdsmuligheder for kandestøbere, meningsmagere og meningsmålere. Men ikke ændre ved de nuværende magtforhold i Folketinget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her