Læsetid: 3 min.

Alle mennesker er udødelige

17. juni 2006

I Danmark er der en skrigende mangel på læger. Nu kunne man tro, det var fordi, der var skåret ned og effektiviseret, her på det sidste. Rent faktisk har lægemanglen i Danmark én eneste årsag. En dag lige ved starten af 80'erne fandt en undervisningsminister, der nu er tilbage på posten, og hvis navn starter med H, ud af, at han synes, der var for mange læger, og at man hellere skulle uddanne ingeniører. Han skar antallet af studiepladser på medicin ned til det halve, trods lægeorganisationernes protester.

Årsag og virkning

Samme minister har i øvrigt mægtig gode ideer om at afskaffe gruppeeksaminer. At det præcis er den slags eksaminer, der gør, at Danmark klarer sig så mærkværdigt godt i den globale konkurrence, finder vi nok ud af om så mange år, at ingen længere stiller ministeren til regnskab. Væksten i Danmark er måske resultatet af hyggelige skoler med stearinlys på bordene til jul, emneuger, lempelig karaktergivning, flødeboller til alle, når der er fødselsdag, masser af gruppearbejde og andre meget antipisa-agtige elementer.

Alle disse subtile forhold mellem årsag og virkning kom jeg til at tænke over, da jeg læste en artikel i det franske dagblad Libération om, at Frankrig står med en skrigende mangel på forskning inden for alzheimer. Over en million mennesker i Frankrig har sygdommen, og tallet stiger voldsomt i disse år. De Villepins regering har, hu, hej vilde dyr, iværksat en 'hjerneplan'. Hvis ikke historien rent faktisk handlede om en masse mennesker, der lider frygteligt, ville den i den grad være til at grine over. Det er ren Monty Pyton. Patienterne kan ikke huske noget, så laver vi en hjerneplan, for hverken politikerne eller vælgerne kan åbenbart huske noget heller.

Dødelig logik

Et af den franske præsident Chiracs helt store projekter har været kampen mod kræft. Det er et enormt smart projekt, fordi alle er enige. Alle er enige om, at det er frygteligt at dø af kræft, så det må der gøres noget ved, og størstedelen af den popularitet, den aldrende præsident trods alt stadig nyder, hentes ind nu på, at han har sat enorme midler af til forskning i kræft. For hvem vil dø?

"Alle mennesker er dødelige, Sokrates er et menneske, ergo er Sokrates dødelig," lyder den formel, efter hvilken man lærer, hvad en syllogisme er, inden for logik. Det, der karakteriserer en syllogisme, er, at man med sande præmisser opnår en sand konklusion. Det lyder jo meget godt. Det store problem er bare at finde sande præmisser (ud over alt det rod, folk ellers kan lave i syllogismer, man kan blot konsultere Holbergs bevis for, at lillemor er en sten).

Men faktisk er det jo ikke bevist, at alle mennesker er dødelige. Det kan godt være, at alle mennesker indtil nu er døde, men jeg er for eksempel ikke død. Det er Chirac heller ikke, og han kæmper i den grad for ikke at dø. For en politiker går dødens undgåelse ud på hele tiden at finde på tilstrækkeligt populære tiltag, som kan give genvalg.

Og i den kalkule er det underordnet, at der logisk kommer lægemangel efter, at man populært har sparet studiepladser, eller at der kommer tusindvis af nye alzheimerpatienter, hvis man har reddet tusindvis af kræftpatienter. Eller at der er langt flere kræftpatienter, fordi man har reddet en masse mennesker fra hjerte- og karsygdomme. Det, man ved at udsætte årsagen med sikkerhed skubber foran sig, er: døden.

"Der, hvor jeg er, er døden ikke; der, hvor døden er, er jeg ikke." Sådan sagde Sokrates, så vidt jeg husker (mon det er alzheimer?). Og det var unægtelig langt klogere, og langt mere sandt, end brugen af Sokrates i syllogismeeksemplet.

Sandheden er, at vi alle er udødelige. Det kan man helt klart læse ud af politikernes dispositioner, og både Haarder og Chirac er glimrende eksempler.

Hvis sandheden er en anden, skal man nok tænke lidt over lægemangel, hospitalspersonale, konsekvenserne af, at alle bliver plejetunge og alt for gamle. Men hvem gider tænke over det, når præmissen dybest set er, at man er udødelig?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her