Læsetid: 6 min.

Da mennesket blev væk

Forfatterinden Vandana Shiva er rejsende i radikal globaliseringskritik. 'Det er fascisme, når de store globale virksomheder sætter kursen, og folket ikke længere har nogen frihed til at bestemme over deres egen krop,' siger den kontroversielle indiske aktivist
22. december 2006

Dagens fangst er i hus, og et par sydindiske fiskere snupper en lur under et palmetræ.

"Skal I ikke på havet!?" udbryder udviklingsarbejderen.

"Hvorfor dog det?" spørger fiskerne.

"Så I kan sælge fiskene, købe en større båd og tjene endnu flere penge!" svarer den velmenende gæst.

"Hvad skulle vi så med dem?" vil de to have at vide.

"Få råd til at sove under et palmetræ,!" lyder det hovedrystende svar fra udviklingsarbejderen.

Vandana Shivas anekdote får grinet frem i det lille auditorium på Roskilde Universitetscenter. Aktivisten og den flittige forfatter, der deler vandene med sin radikale økologisme og sin insisteren på at behandle terrorisme, verdenshandel og naturens tilstand i sammenhæng, er på besøg på en mark uden for Roskilde. Her skal hun deltage i et seminar om bæredygtighed med udgangspunkt i sin nye bog: 'Earth Democracy'. For hende har historien om de to fiskere under palmen en meget alvorlig pointe: Den illustrerer, hvordan fremskridtet alt for ofte ender som et ordentligt hop tilbage.

"Samtalen kunne være foregået på enhver strand i Den Tredje Verden. Den er et mikrokosmos for, hvad der sker, når økonomisk vækst gennem handel bliver det eneste saliggørende. Hvordan vores rovdrift på naturens ressourcer blot flytter os stadig længere væk fra udgangspunktet, fra fællesskabet, fra fornemmelsen af jorden. Fra det vi kan kalde lykke," siger Vandana Shiva, da Information møder hende efter forelæsningen. For kvinden i den grønne sari er ikke bange for at tage store ord i munden. Tiden kræver en radikal nytænkning af det globale system.

'Verden er en omvendt pyramide'

"Vi er blevet bildt ind, at økonomien kun er der, hvor pengene flyder. Men vi glemmer de to store økonomier, der understøtter børserne og de internationale pengetransaktioner: menneskets og naturens økonomi. Verden er i dag en omvendt pyramide, hvor de mange og naturen balancerer på en spinkel økonomi, styret af meget få mennesker," siger Vandana Shiva, der mener, at mennesket i dag er tænkt helt ud af økonomien som skabende kreativ kraft.

"Den politik, der bliver solgt af de internationale organisationer som WTO og Verdensbanken, stræber i sidste ende efter at reducere arbejdskraften, så mennesket til sidst kun er forbruger. Mennesket må tilbage i ligningen. Som både producent og beskytter af det, der er grundlag for hver en dollar, der tjenes: Naturen," siger Vandana Shiva.

- Du skriver i din nye bog, at vi må forlade et døende demokrati og skabe et levende. Hvad mener du med det?

"Folk forbinder ofte demokrati med stemmeurner og offentlig debat, men for hovedparten af verdens befolkning er det inderligt ligegyldigt. Demokratiet er døende, fordi det ikke længere svarer på befolkningers basale behov. Det levende demokrati er blevet udsultet gennem privatisering af jorden og vandet. Gennem patentering af planter og menneskets gener. Og gennem en proces, hvor de beslutninger der påvirker menneskers liv og død, er blevet flyttet længere væk - ikke blot til regeringer, men til bestyrelseslokalerne i de multinationale virksomheder. Det er fascisme, når de store globale virksomheder sætter kursen, og folket ikke længere har nogen frihed til at bestemme over deres egen krop," siger Vandana Shiva. Hun mener, at globaliseringen skaber et røgslør ved at tale om 'udvikling' og 'modernisering' i Den Tredje Verden, når lovgivningen ofte fungerer som en trojansk hest for de multinationale virksomheder. Den tendens ser hun dagligt manifestere sig i sit hjemland, Indien.

Klapjagt på småhandlende

"De indiske myndigheder har vedtaget en hygiejnelov efter europæisk forbillede, der betyder, at de millioner små madboder, der i dag sælger sund og billig mad på gaden, for fremtiden bliver ulovlige. I kulissen venter Mc Donald's og Kentucky Fried Chicken, der lover, at de plastikfødevarer, som de flyver ind fra den anden side af jorden, lever op til standarderne, " fortæller Vandana Shiva.

"I Delhi er man i gang med en klapjagt på de millioner af småhandlende, hvis indsats betyder, at man i dag kan købe det, man har brug for, inden for gåafstand. De handlende skal altså i fremtiden sætte sig ind i deres biler for at lægge deres penge i globale supermarkedskæder som Wall Mart. Absurditeten skriger til himlen: De indiske landmænd sælger varer, der flyves en gang rundt om jorden og vender tilbage, hvorefter de sælges til overpris. Bilindustrien, olieindustrien og den store detailindustri er glade. Menneskerne og naturen er helt tænkt ud af regnestykket," fastslår Vandana Shiva, der også ser beslutningen om at forbyde den mennesketrukne rickshaw i Calcutta som en del af samme tendens.

"De siger, at rickshawen er et ydmygende fortidslevn, der ikke passer sig for et moderne samfund med lighedsidealer. Men de glemmer, at den er en benzin- og CO2-fri transportform, der giver de fattigste tilflyttere til byerne en mulighed for at tage hånd om deres eget liv. Det, der kaldes fremskridt, er igen en frihedsindskrænkning for både mennesker og natur," siger Shiva og tilføjer:

"Det er helt ubegribeligt, at et land som Indien er i gang med at følge Europa og USA på en olieafhængig kurs, som alle kan se ender i klima-kaos. Mobilitet som indikator for udvikling er en af verdenshistoriens allerstørste misforståelser."

Madfascisme

- Men er det ikke den nye indiske middelklasse, der vil have de store biler for at køre til de store indkøbscentre?

"Nej, jeg mener bestemt, at de fleste ville vælge nærhed til deres fødevarer og deres medmennesker, hvis man var ærlig over for dem og derefter faktisk gav dem retten til at sige nej."

- Men er der ikke fordele ved den økonomiske vækst i Den Tredje Verden?

"De er i hvert fald meget svære at få øje på, når man besøger indiske landsbyer eller slummen i storbyerne. I 2006 står vi nu i en situation, hvor det er bønderne, der sulter. Det er altså dem, der producerer maden, der ikke har nok at spise. De tvinges i stedet til at sælge deres produkter til spotpris for at købe flere 'vidunder'-kemikalier. Maden bliver så sat på en flyver og transporteret tusindvis af kilometer væk for at blive solgt med profit af dem, der også tjener på pesticiderne. Samtidig begår de gældsatte indiske bønder selvmord i et omfang, som vi aldrig før har set. Det er, hvad jeg kalder madfascisme," fastslår Vandana Shiva. Hun har igennem sit forfatterskab netop fremhævet strategien fra de globale giganter inden for landbrugskemikalier og manipulerede såsæd som de værste eksempler på moderne 'voldsudøvelse'.

"Vi er blevet fortalt, at det, der adskilte videnskab fra religion, er, at den ikke tror på mirakler. Men de internationale 'frø-apostle' som Monsanto og Bayer er ude i et religiøst ærinde i Den Tredje Verden. De bilder bønderne ind, at deres frø udretter mirakler. Samtidig siger økonomerne i de internationale institutioner, at der er en usynlig hånd, der vil passe på os alle sammen, hvis vi blot stoler på den frie handel. Det er irrationelt. Det er løgn og det er udemokratisk i sin essens," siger Vandana Shiva og afslutter:

"De fattiges behov er lig med klodens behov. Vi kommer ingen vegne, før vi anerkender det. Og jeg har aldrig mødt et menneske, der har tænkt en ny radikal tanke ved at læse en artikel eller ved at høre på en ekspert. Der er ingen vej udenom at komme ud dér, hvor mennesker lever."

Det skal hermed være en opfordring. Men tak fordi du læste artiklen. Klogere eller ej.

* Vandana Shiva er aktivist, forfatter og økologisk bonde. Hendes bøger omfatter: Water Wars: Pollution, Profits, and Privatization, Biopiracy: The Plunder of Nature and Knowledge and Stolen Harvest: The Hijacking of the Global Food Supply og senest Earth Democracy: Justice, Sustainability, and Peace

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her