Læsetid: 3 min.

Mens børn i Afrika dør af aids...

Lederen af FN's globale aids-fond beskyldes for usømmelige repræsentative udgifter. Et liv i dyre limousiner og mondæne restauranter. Fonden afviser beskyldningerne i amerikansk avis
7. februar 2007

BOSTON - Sidste år gav FN's daværende generalsekretær, Kofi Annan, 100.000 dollar af sin egen lomme til FN's globale fond til bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria. Danmark bidrog med 24 mio. dollar og Bill og Belinda Gates-fonden med 150 mio. dollar. Siden grundlæggelsen af fonden har statslige og private donorer stillet syv mia. dollar i udsigt. Indtil videre er 2,2 mia. dollar blevet modtaget og investeret rundt om i verden.

I dag lever 544.000 hiv-smittede patienter af gratis livsforlængende medicin. 1,4 mio. tuberkuloseramte mennesker bliver behandlet. Der er uddelt 11 mio. senge, modstandsdygtige over for malariabærende myg. Over en halv mio. forældreløse børn er i forplejning finansieret af fonden.

Men mandag kunne avisen The Boston Globe afsløre, at topledelsen i den globale fond mod aids lever et liv, som står i greel kontrast til organisationens formål. To rapporter udført af en intern auditør i fonden og af et inspektionshold fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tegner et billede af en direktør og hans managere, som ikke står tilbage for at udnytte privilegierne forbundet med deres stilling til det absolut maksimale.

Limousinekørsel

Om deres luksuriøse livsstil og rundhåndede aflønninger har overtrådt FN's etiske regler, står hen i det uvisse. Men skaden på den globale fonds renommé synes allerede sket. Øverst på anklagelisten står den britiske direktør, Dr. Richard Feacham, der tidligere har været dekan for London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Kontraktforhandlingerne tog ifølge avisen flere måneder. Resultatet var, at Feacham blev hyret til en årsløn på 320.000 dollar skattefrit. Direktøren for UNAIDS, Peter Piot, bliver derimod belønnet med 230.000 dollar. Herudover modtager Feacham 70.000 dollar om året til dækning af sin boligudgift. Det gør Piot ikke. Andre managere i fonden har også fået udbetalt boligstøtte og diverse uidentificerbare tillæg.

Men det er Feachams livsstil og velgørende håndtering af medarbejdere og gæster, der vækker bestyrtelse og opsigt. I den interne auditør-rapport fra august sidste år hedder det ifølge The Boston Globe, at Feacham brugte gennemsnitligt 376 dollar om dagen på at blive transporteret rundt i limousine i London, Paris, Rom, Washington og San Francisco. Udgifter pr. måltid var mellem 50 og 100 dollar pr. person i hans delegation. Feacham beværtede 12 gæster i det amerikanske senats restaurant til en pris af 1.695 dollar. Og han brugte 8.780 dollar på at beværte fondens medarbejdere på et krydstogt i Genéve-søen.

Feacham og hans managere var tilsyneladende pinligt berørte over indholdet i de to auditør-rapporter, idet fondens bestyrelse ikke fik fuld adgang til dokumenterne. Til avisen siger nogle bestyrelsesmedlemmer, at nogle af dem fik to timer til at læse dem i et værelse og blev forment at tage kopier.

Herefter hyrede fondens ledelse en ekspert i forretningsfolks etiske adfærd.

Men Willem Landmand, direktør for Ethics Institute of South Africa, giver ledelsen et elendigt skudsmål.

"Jeg ved, hvor meget en limousine koster i New York, men disse udgifter er uden for sømmelighedens grænser. Hvis et aktieselskab beslutter at forkæle sin leder, og man rapporterer udgifterne videre til aktieejerne, er det helt acceptabelt. Noget andet gælder direktøren for en organisation, der bestyrer donorfonde - midler, som er beregnet til at hjælpe de svageste mennesker i verden," siger Landman til Boston Globe.

I januar blev Feacham slået til riddder af dronning Elizabeth for sit arbejde med fonden. Hans kontrakt ophører i næste måned. Fondens interne auditør er trådt tilbage på grund af sygdom, og der hersker derfor udbredt bekymring i bl.a. den amerikanske kongres om, hvorvidt der bliver ført tilstrækkeligt opsyn med FN-organisationens forvaltning af midlerne.

I går offentliggjorde fonden et genmæle på sin hjemmeside, hvori artiklen i Boston Globe bliver kaldt "ukorrekt og vildledende." Det bliver påpeget, at den konto i Credit Suisse, som topledelsen har tappet til at dække anførte udgifter, er blevet bestyret i overensstemmelse med fondens regler, ligesom auditøren har ført opsyn med kontobevægelserne. Avisen hævder, at kontoen blev styret af Feacham personligt.

Udgifter til limousine og måltider er ifølge fondens ledelse i tråd med gængse regler for FN-ledere. Det samme skulle aflønningen af Feacham være. Krydstogtet på Genéve-søen var ment som en tak til medarbejdere, hvoraf nogle er frivillige. Andre restaurantbesøg var til gengæld repræsentative, hedder det i svaret til Boston Globe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her