Læsetid: 3 min.

Mens vi venter på foråret

Der kommer solstrejf og varmegrader. Lige om lidt
8. april 2006

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men det er faktisk forår. Om ikke helt ifølge udsigten fra vinduet mod verden, så er det i hvert fald ifølge kalenderen sommertid. En gammel nyhed vil nogle måske hævde, men selv om dagene er blevet både lysere og længere, kan man godt komme lidt i tvivl om årstiden og de mildere temperaturers snarlige indpas på disse breddegrader, der har syntes placeret lidt nordligere, end de plejer.

Efter en lang vinter med usædvanligt mange omgange sne, slud, sjask, regn og rusk her til lands er der da også sjældent blevet talt så meget om vejret som i det forgangne halvår, hvor antallet af millimeter nedbør er blevet talt og påtalt fra snart sagt alle kanter (således vil de fleste vide, at vi havde 25 frostdage i marts!).

Det kan godt blive lidt trivielt i længden, så lad os tage vejrudsigten for denne lørdag, som den tegnede sig ved redaktionens afslutning og få det overstået: skyet med regn eller lokalt slud, men i eftermiddag klarer det lidt op vestfra. Dagtemperaturer på mellem fire og otte grader, i nat ned mellem en og tre grader. Jævn til hård sydlig vind, som drejer til sydvest, ved Vestkysten måske op til kuling.

Vel tilbage i København efter en måned under langt sydligere og lunere himmelstrøg har det regnet i snart en uge nu. Foråret herhjemme synes at lade vente på sig. Og det selv om det ikke skorter på tegn på dets snarlige komme. Fuglekvidder og opkommende vårblomster varsler bedre tider for hengemte københavnere, der længes efter lyset og letheden efter overtøjets og den tunge, mørke himmels byrde.

Tilbudskatalogerne faldbyder hinanden med midler til forårsrengøringen, blomsterfrø, haveredskaber, værktøj og møbler, der snart skal stilles ud, ligesom forårsmoden byder sig til bag glasfacaderne i udstillingsvinduerne og forfører dem, der længes efter bare lemmer. Og det er efterhånden også ved at være længe siden, at storken, som jo er forårsbebuder par excellence, meldte sin ankomst syd for Harboøre. Lige lidt hjælper det.

Konsulterer man encyklopædien taler man om forår som perioden fra forårsjævndøgn til sommersolhverv. Dog afspejler den astronomiske årstidsdefinition ikke nødvendigvis den klimatiske variation på et givet sted - ej heller København. Wikipedia lader vide at der ikke er nogen officiel meteorologisk definition for foråret, men for Danmark er foreslået perioden, hvor minimumstemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader, og gennemsnitstemperaturen er stigende (ca. 25. marts til ca. 19. juni). Det er sådan cirka nu.

Hvis læserens forestillinger om foråret skulle have overvintret med fantasien, er her lidt til at nære den med. Om føje tid skal man nemlig finde solbrillerne frem og lade handskerne blive hjemme. Cyklen skal pudses, rulleskøjterne smøres og hjulene i omdrejninger. Allerede nu er der noget herligt insisterende over den begyndende udeservering på cafeerne, hvor man kan drikke en kop kaffe under et tæppe i glødelampens skær. Snart vil bycyklerne være tilbage i stativerne, isboderne åbner, loppemarkederne indtager byens pladser og torve, træerne får knopper, og grenene spirer, Tivoli åbner for forlystelser og løssluppenhed, havnerundfarten tager fat på de mange daglige sejladser langs kanalerne, og flere og flere tager turen rundt om søerne.

Og snart efter er det sommer, krydstogtskibene lægger til ved Langelinie, og turisterne indtager byen. Så er der Jazzfestival, film under åben himmel og lige så friluftige koncerter, engangsgrill på Bryggen, fadøl, picnic i Kongens Have og sommerregn af den slags, der får varm asfalt til at dampe og kalder regnbuer frem. Man kan plukke bær, samle fregner og gå i bare tæer i sand og sandaler, drikke kølig vin og spise jordbær, nye kartofler og koldskål. Og så er græsset bare grønnere. Det kan ikke vare længe, siger man til sig selv, mens man venter på myggestik og hedebølge, bladrer i avisernes rejsetillæg og sniger sig til at tjekke flypriser til fjerne destinationer i arbejdstiden.

I morgen lover meteorologerne nogen sol, men også byger, til dels med hagl eller slud. Jævn til hård vestlig vind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her