Læsetid: 3 min.

Mens vi venter på rigsdagsbranden

21. februar 2006

I 1933 var Tyskland i frit fald på vej ned. Nazistpartiet havde ikke flertal i Rigsdagen, men deres modstandere kunne ikke samle sig. En gnist, der antændte et bål, blev anledningen til, at partiet indførte undtagelsestilstand, og verden gik af lave.

I de år havde det politiske ordforråd været i skred, fjendebilleder var blevet aktiveret ud over al rimelighed. Nuvel, Tyskland havde ekstreme tømmermænd efter Første Verdenskrig, efter den ødelæggende inflation i 1923 og krisen fra 1930 med millioner af håb- og arbejdsløse. Men det var også verdens mest uddannede samfund, med det mest avancerede retssystem, med et videnskabssystem der ansås som verdens bedste, kunst på højeste plan etc.

Som en supertanker

Lars Qvortrup havde den 15. februar en glimrende kommentar om, hvorledes et samfund der er differentieret i funktionssystemer er modstandsdygtig over for den spredning af kaos, der kan opstå, når en sommerfugl basker med vingerne, og der opstår kaos i den globale offentlighed.

Karikaturtegningerne har sendt kædereaktioner i gang, men heldigvis er samfundets mange funktionssystemer stabile som supertankere, der har lange, lange opbremsninger og en enorm venderadius. Det moderne samfund rummer megen stabilitet, fordi det har alle disse funktionssystemer (ret, økonomi, politik, kunst, videnskab, militær etc.). Men et af dem er også massemediesystemet.

Lige som de andre er det ikke direkte forbundet med nogen form for moralsk regulering, men følger dets egne interesser. Det er som en supertanker, der ikke kan vende. Det følger sensationerne og de enkle os/dem-fortællinger. Journalister af Jersilds type følger stadig personsager frem for at sætte sig ind i virkelighedens andre og mere komplekse koder.

Humant affald

Georg Metz havde imidlertid en lige så tankevækkende klumme den 18. februar, som sluttede med at rejse spørgsmålet om, hvorledes os/dem-danskerne mon vil reagere politisk, retligt og kulturelt, hvis og når der kommer et terroranslag som i London eller Madrid.

Regeringen og størstedelen af befolkningen er fortsat med at drive politik, som havde man intet gjort galt. Den danske verden består fortsat af førsterangsborgere og andenrangsborgere, hvoraf halvdelen betragtes som humant affald.

Pubertetsbesværet Fogh

De menneskelige kontekster, som Jyllands-Postens tekster og tegninger indskriver sig i, er ikke blevet mindre frustrerede og mindre desperate.

Anders Fogh har stadig ikke lært at holde op med at være stædig som en pubertetsbesværet, der ikke kan sige undskyld på sit lands vegne. Han alene vide, og ingen skal rådgive ham, hverken smagsdommere, muslimske ambassadører eller hans egne ambassadører og udenrigspolitiske rådgivere. Sådan vil han formodentlig fortsætte. Vi andre forsøger at skabe en konsensus af tolerance. Men så sker det.

En dag springer en bombe. En tankvogn brændes af, en fyldt bus ødelægges, en gruppe politikere myrdes - her eller i udlandet. Man kan prøve at finde nålen i høstakken og forsøge at forhindre det.

Isbjerget ligger forude

Anslaget vil være slemt og slemt nok i sig selv. Problemet er imidlertid os/dem-samfundets reaktion. Ikke i den offentlige retorik, men i den gemene danske realitet, vil os/dem'erne indføre en undtagelsestilstand med yderligere reaktioner til følge.

Danmark vil bevæge sig langt længere over i de brune farver, end det nogensinde lykkedes for en Jörg Haider i Østrig eller Le Pen i Frankrig. Konsensus-Danmark bliver til Hade-Danmark. Danmark bliver til en paria.

Danmark befinder sig i risikosamfundets brændpunkt. Om lidt brænder det. Hvordan drejer vi supertankeren? Klokken er fem minuttter i 12. Isbjerget ligger ret forude. Som den tyske sociolog Max Weber sagde i et foredrag i 1919 om sindelagsetiske politikere, kyniske massemedier og en hadelysten befolkning:

"Det er ikke sommerens blomstring, der ligger foran os, men i første omgang en polarnat af isnende mørke og hårdhed, uanset hvilken gruppe der nu sejrer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her