Læsetid: 3 min.

MEP'ere: DF skader Danmarks image

Flere EU-parlamentarikere frygter, at tørklædedebatten vil skade Danmarks internationale omdømme. Trods massiv utilfredshed med Krarup og Camre afviser De Konservative dog at lade sagen få konsekvenser for samarbejdet med Dansk Folkeparti
21. april 2007

Danmarks omdømme lider under de seneste dages islamkritiske udtalelser fra Dansk Folkeparti. Sådan lyder vurderingen fra flere EU-parlamentarikere, der ytrer bred kritik af såvel Søren Krarup som Mogens Camre og Morten Messerschmidt, der har kaldt muslimer for 'tabere'.

Den konservative EU-parlamentariker, Gitte Seeberg, kalder Krarups sidestilling af tørklæder med hagekors for 'uhyrlig', og hun er godt tilfreds med, at både hendes egen gruppeformand og statsminister Anders Fogh Rasmussen har været hurtigt ude med afvisninger:

"Ikke mindst over for udlandet er der behov for at vise, at det her står for Dansk Folkepartis egen regning, og at det hverken er De Konservative eller Venstres politik," siger hun og peger på, at udtalelserne vil vække undren i udlandet:

"Det er jeg sikker på. Vi har ytringsfrihed i Danmark, og det er selvfølgelig godt. Men andre steder har man ikke den samme grad af frihed, så derfor vil man undre sig."

Skyder over målet

DF'ernes meldinger kommer ikke som 'en kæmpe overraskelse' for Gitte Seeberg.

"Der kommer hele tiden nye ting frem, som vi lytter til med interesse, men jeg må bare lægge afstand. Det overrasker mig dog, at Pia Kjærsgaard ikke tager afstand fra udtalelserne. Hun har ellers lagt mange kræfter i at få partiet til at fremstå ordentligt og stuerent," siger Gitte Seeberg, som dog fortsat kan tælle til 90 sammen med DF for at bevare en borgerlig regering.

Til gengæld kan MEP'eren ikke forstå postyret om tørklæder i Folketinget:

"Jeg har ikke problemer med tørklæder. Det ville være at skyde helt over målet, hvis man indførte et forbud," siger Gitte Seeberg.

Exit immunitet

I går blev Mogens Camre, Søren Krarup og Morten Messerschmidt meldt til politiet af blandt andet Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination (DRC) for brud på racismeparagraffen.

Ifølge eksperter er der gode chancer for, at politikerne kan blive dømt efter denne paragraf.

MEP Britta Thomsen (S) vil nu søge at få Mogens Camres immunitet ophævet, så han kan dømmes, hvis sagen mod ham rejses. Hun mener også, at sagen skader Danmark.

"Man har andre grænser for ytringsfrihed i udlandet, og mange vil se det som et led i det image, som Danmark har fået omkring fremmedfjendskhed," siger Britta Thomsen, som vil bringe sagen op i EU-Parlamentet.

Venstres medlem af EU-Parlamentet, Karin Riis-Jørgensen, er bekymret for, at sammenligningerne mellem tørklædet og nazismen vil blive opfattet som en underkendelse af nazismens regime i udlandet:

"Og som en minimering af det forfærdelige ved nazismen. Det er helt galt over for ofrene for naziforbrydelserne," siger hun.

Karin Riis-Jørgensen kalder udtalelserne for 'helt ude i hampen', og hun undrer sig over, at DF-formanden ikke har taget afstand fra sine gruppefæller.

"Det skulle hun have gjort. Enhver normalt tænkende vil tage afstand. Jeg ved ikke, hvad der sker i hovedet på Mogens Camre; om det er alderen, der trykker, eller det faktum, at han skal være far for syvende gang," siger hun og overvejer at stemme for, hvis der rejses en sag i Parlamentet.

"Helst vil jeg udstille deres tåbelighed," siger hun og understreger, at selvfølgelig må kvindelige folketingsmedlemmer bære tørklæde.

"Det er forfærdeligt, at man i et oplyst land som Danmark gør klædedragten til en sag. Det handler om, hvad der kommer ud af munden på folk," siger Karin Riis-Jørgensen.

Ingen konsekvenser

Trods kritikken fra europa-politikerne afviser De Konservative her i landet, at balladen kan få politiske konsekvenser for samarbejdet med DF.

"Vi har jo også haft Enhedslistefolk, der var gamle DKP'ere, og som støttede Sovjetunionens diktatur. Men det betød ikke, at Socialdemokraterne, der fik støtte fra Enhedslisten, så også støttede Sovjet-diktaturet," siger Pia Christmas-Møller, politisk ordfører for De Konservative.

Frederiksbergs borgmester, Mads Lebech (K), mener heller ikke, at tørklædet er et problem for et folketingsmedlem:

"Det er også i orden at bære tørklæde, når man arbejder i Bilka," siger Mads Lebech, der fortsat bakker op om samarbejdet med DF.

"Så længe de støtter op om den politik, som V og K bringer på banen, så er det fint. Hvis Dansk Folkeparti fremsatte lovforslag, som skulle stadfæste disse kommentarer, ville det være et problem. Men indtil det sker, er der ingen grund til at drage politiske konsekvenser," siger Mads Lebech.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her