Læsetid: 5 min.

'Mere indvandring er godt for Europa'

Den globale klasse af 200 millioner migranter er i dag en økonomisk magtfaktor, som kan fremme velstanden i Nord og i Syd, viser en ny rapport. Formanden for den globale kommission, Jan O. Karlsson, opfordrer EU-landene til at liberalisere indvandringspolitikken, så Europa kan tiltrække flere indvandrere
20. oktober 2005

Hvert år sender internationale migranter mindst 150 mia. dollar tilbage til deres hjemlande, og deres økonomiske bidrag til u-landenes udvikling er tre gange så stor som den officielle u-landsbistand. Det viser en 88-siders ekspert-rapport fra Den Globale Kommission for International Migration, der er afleveret til FN's generalsekretær, Kofi Annan. Budskabet i rapporten er klart: Verdens indvandrere er en kæmpe økonomisk ressource, der er med til at fremme den økonomiske vækst og skabe udvikling i Nord og i Syd.

Den forhenværende svenske migrationsminister, Jan O. Karlsson, der er formand for den globale kommission, siger i et interview til Information, at det er 'dobbelt hykleri', hvis Europa tror, at det kan spærre sine grænser af, og hvis de afrikanske lande tror, at de har ikke har et medansvar for at regulere folkevandringen fra Syd til Nord.

"Millioner af mennesker vil komme ind i Europa, og det kan man ikke stoppe. Selv om nogle kortsynede politikere siger, at man må lave handelshindringer, bygge nye mure og forhindre indvandrerne i at tage arbejdspladser hos os, er kendsgerningen, at Europa har brug for mere arbejdskraft og indvandring i de kommende år," siger Karlsson i telefonen fra Geneve.

Mangel på arbejdskraft

"I Europa fødes der vældig få børn, og det er et demografisk fact alle må forholde sig til," understreger han.

"Hvis ikke Europas virksomheder får den arbejdskraft, de har brug for, vil de flytte væk. Og flytter de væk, forsvinder skattebasen, og der vil ikke længere være råd til at fastholde velfærdsniveauet og ansætte nye politifolk, sundhedsarbejdere, læger og lærere."

Man vil ikke tro på det, man ved, og man handler ikke ud fra den viden, man har fået, lyder Jan O. Karlssons forklaring på, at der i Europa er stærke politiske kræfter, som ønsker at begrænse og ikke øge indvandringen.

"Regeringerne har et ansvar for at forklare befolkningen, hvad der står på spil, men folk føler sig stadig meget utrygge. I stedet for at rette kritikken mod regeringen, retter man den imod migranterne," mener Karlsson.

"Udfordringen til Europas velfærd løser sig ikke ved at vende ryggen til problemerne. Der findes ikke en hurtig løsning på den kolosale udfordring, men de europæiske lande har en fælles interesse i at lave en reguleret liberalisering af migrationspolitikken."

Udfordring

FN's generalsekretær, Kofi Annan, har hilst migrationsrapporten fra den globale kommission velkommen og han har bebudet, at migrationen skal sættes på dagsordenen for næste års møde i FN's generalforsamling.

"I det 21. århundrede er en af vore vigtigste udfordringer at finde måder at håndtere migrationen på til alles fordel - for afsenderlandene, modtagerlandene, transitlandene og for migranterne," sagde Annan, da han forleden fik rapporten overrakt i New York.

Kommissionen efterlyser en stærkere international koordination af migrationspolitikken, og den foreslår, at der dannes et nyt internationalt samarbejdsorgan - der både rummer FN's højkommissariat for flygtninge og den Internationale Organisation for Migration (IOM). Migration skal gøres til en integreret del af en global udviklingsstrategi, anbefales det.

Mange landes regeringer har ikke indset potentialet i migrationen og har heller ikke udviklet en effektiv integrationspolitik, der sikrer en ordentlig social og økonomisk integration af indvandrerne - i stedet for marginalisering og udstødning.

"Internationale migrationer kan spille en meget vigtig rolle for den menneskelige udvikling og være til gevinst for folk i fattige og mere velstående lande," hedder det i rapporten.

Den tegner et billede af store ubalancer i den globale økonomi. Selv om globaliseringen har hjulpet til at trække millioner ud af fattigdom, så tjener halvdelen af verdens 2,8 milliarder arbejdere stadig under to dollar om dagen, og 185 millioner mennesker i verden er uden arbejde. Karlssons kommission påpeger, at det i de kommende år er vigtigt at finde en bedre balance mellem udbuddet af migrant-arbejdere og efterspørgslen efter dem i de rige vestlige lande.

Højindkomstlandene har i dag mindre end 20 procent af verdens arbejdsstyrke, men 60 procent af verdens migranter opholder sig i Europa, Nordamerika og Japan.

En frihedsmagnet

I Europa - inklusiv landene i det tidligere Sovjetunionen - er der 56 millioner migranter, og det er det kontinent, som har taget imod flest indvandrere. I USA er der til sammenligning 35 millioner migranter.

Jan O. Karlsson understreger, at det ikke bare er velstanden i Europa, der trækker indvandrere til fra Afrika og andre fattige kontinenter.

"De afrikanere, der kommer til Europa er ikke på vej til et bestemt EU-land, men på vej til Europa," siger Jan O. Karlsson og forklarer, at det ikke bare er underudvikling, fattigdom og demografiske årsager i det afrikanske lande, der driver dem på flugt til Europa.

"Europa er ikke bare et af de rigeste kontinenter, det er også et af de frieste. Mange unge afrikanere rejser til Europa, fordi de har svært ved at finde arbejde i deres egne lande og måske lider under militær undertrykkelse. Men de kommer også til Europa, fordi de drømmer om at leve som myndige mennesker i frie lande, hvor de har mulighed for at udvikle sig," siger Karlsson.

Langt fra alle har og får opholds- og arbejdstilladelse. Kommissionen skønner, at næsten 10 procent af Europas 56 millioner migranter ikke har papirerne i orden - irregulær status, som den kalder det. Hvert år kommer en halv million 'irregulære' migranter ind i Europa.

Kommissionen skriver, at mange af dem, der emigrerer uden papirer, gør det, "fordi deres egne lande er plaget af militære konflikter, politisk ustabilitet og økonomisk tilbagegang", og den anbefaler bl.a., at man gør mere for at adressere årsagerne til den økonomiske ustabilitet. En af de ting Kommissionen anbefaler er en åbning af de rige vestlige landes landbrugsmarkeder for eksport fra udviklingslandene.

Irregulære migranter er under deres rejse mod nord mere udsatte for "nådesløs udbytning" fra menneskesmugleres side, og når de når frem, "er de ofte tvunget ind i lavbetalte, usikre og fornedrende job," skriver Kommissionen. Den skønner, at menneskesmuglerne høster en økonomisk gevinst på over 60 milliarder kroner om året på at presse penge ud af de globale migranter.

Rapporten 'Migration in an interconnected world' (oktober 2005) kan downloades på www.gcim.org

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu