Læsetid: 3 min.

Mere kunstgødning til Afrika

Næringsstofferne forsvinder fra den afrikanske landbrugsjord. Det hæmmer forsøgene på at dæmme op for hungersnøden på kontinentet
21. april 2006

Afrikas landbrugsjord ødelægges nu så hastigt, at det truer med at underminere kontinentets forsøg på at udrydde sult via øget landbrugsudvikling. En undersøgelse viser, at tre fjerdedele af Afrikas landbrugsjord plages af alvorlig nedbrydning på grund af vind- og jorderosion og tabet af vigtige mineralske næringsstoffer. Nedbrydningen kan delvis forklare hvorfor landbrugsproduktionen i Afrika stort set har været stagnerende i de seneste fire årtier, mens Asiens produktion er tredoblet, hævder forfatterne.

Julio Henao og Carlos Baanante fra non profit-organisationen International Centre for Soil Fertility and Agricultutal Development i Muscle Shoals, Alabama, mener, at utidssvarende dyrkningsmetoder har forværret kontinentets jordkvalitet i årene mellem 1980 og 2004.

Afrikanske landmænd har traditionelt været afhængige af at rydde et område til dyrkning for derefter at efterlade det som brakjord, så det kan genvinde noget af frugtbarheden.

"Men befolkningspresset i dag tvinger landmændene til at dyrke den ene afgrøde efter den anden, hvorved de fjerner næringsstofferne fra jorden uden at give noget tilbage," siger rapporten.

"Med begrænset adgang til kunstgødning tvinges landmændene til at sætte mindre områder med frugtbar jord i produktion på bekostning af Afrikas dyreliv og skovområder."

Henao og Baanante fandt ud af, at i perioden 2002-2004 mistede 85 procent af Afrikas landbrugsjord 30 kg mineralske næringsstoffer pr. hektar - og 40 procent af landbrugsjorden mistede årligt 60 kg næringsstoffer pr. hektar om året.

"Disse tal efterlader ingen tvivl om, at selve de ressourcer, som afrikanske landmænd og deres familier er dybt afhængige af, undermineres af jordens nedbrydning på grund af de forsvindende næringsstoffer og sideeffekter som skovning, dyrkning af dårlige jorder og forældede dyrkningsmetoder."

Ødelæggelsernes omfang forhindrer i mange lande syd for Sahara forsøgene på at forbedre Afrikas evne til at brødføde en voksende befolkning. De hårdest ramte lande, hvad angår udpinte jorder, er Guinea, Congo, Angola, Rwanda, Burundi og Uganda.

Med en befolkningstilvækst på tre procent om året er antallet af underernærede mennesker i området vokset fra omkring 88 millioner i 1970 til over 200 millioner ved slutningen af forrige århundrede, står der i rapporten.

Billig gødning

Mens Asien kan fremvise en tredobling i landbrugsproduktionen siden 60'erne, er enhver forøgelse af produktionen i Afrika sket på bekostning af hidtil urørte skove eller opdyrkning af savannen.

"Det faktum, at brugen af kunstgødning i Afrika ligger på under 10 procent af Asiens forbrug, forklarer meget af den forskellige udvikling i disse områder."

"Næringsstoffernes forsvinden, et resultat af overudnyttelse af landbrugsjorden, er faktisk forbrug af en nøglekomponent i jordens naturlige kapital."

Afrikanske lande står i dag over for ikke blot udfordringen i øget landbrugsproduktion med sparsomme ressourcer, men de må også øge produktionen på en måde, der bevarer de grundliggende naturlige ressourcer og forhindrer yderligere ødelæggelser, som har karakteriseret afrikansk jord i generationer."

Henao og Baanante skriver i rapporten, at afrikanske landmænd må have adgang til billig mineralsk og organisk kunstgødning, hvis de skal have nogen chance for at vende udviklingen.

"De væsentlige faktorer, der bidrager til manglende næringsstoffer, er tabet af kvælstof og fosfor gennem vind- og vanderosion og udvaskningen af kvælstof og kalium," siger de og tilføjer:

"Hvis erosionen fortsætter med samme hastighed, må man regne med 17 til 30 procent mindre udbytte, et forventet fald på omkring 10 mio. ton korn, 15 mio. ton rod- og knoldfrugter og en mio. ton bælgfrugter."

"Næringsstoffernes genbrugsmekanismer, der opretholder jordens frugtbarhed, er utilstrækkelige som grundlag for øget produktion, hvis man ikke benytter kunstgødning. Landbrugsjord udtæres og jordens frugtbarhed falder til et niveau, der ikke kan bære en økonomisk forsvarlig produktion."

© The Independent & Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her