Læsetid: 2 min.

Merkel kåret af jublende CDU-kongres

Tre uger før det tyske forbundsdagsvalg fik den borgerlige kanslerkandidat Angela Merkel søndag samlet sine tropper bag sig på en sand jubelkongres i Dortmund
29. august 2005

Dortmund - Flere end 10.000 tilhængere af Tysklands borgerlige opposition fejrede søndag CDU's partichef, Angela Merkel, som havde hun allerede vundet valget om tre uger og var udnævnt til Tysklands første kvindelige kansler.

"Angie, Angie, Angie!" og "Vi tager til Berlin!" råbte de overstadige Merkel-fans i Dortmunds Westfalenhalle, hvor CDU indledte valgkampens slutspurt med en partikongres, der til tider var ved at gå under i jubelråb og vedvarende bifald.

Når de sejrssikre kristelige demokrater et sjældent øjeblik holdt inde i hyldesten af deres kanslerkandidat, gav de forbundskansler Gerhard Schröders rød-grønne regering tørt på. Schröder er på sin afskedstur, fastslog Merkel og henviste til, at han i lyset af over fem millioner arbejdsløse, en gigantisk statsgæld og massevis af brudte løfter ikke har fortjent at blive genvalgt.

"Tyskland har brug for en regering, der før valget fortæller, hvad den gør efter valget - en regering, der holder, hvad den lover. Kun på den måde kan vi genoprette den ødelagte tillid. Jeg tror, at landet er klar til en ny politik. En regering under min ledelse vil være præget af en fast vilje til at forny Tyskland," lovede hun selvbevidst i sin tale.

Meningsmålingerne giver for øjeblikket CDU op imod 43 procents opbakning, men efter at valgkampen hidtil har været præget af intern uenighed, enkelte fadæser og spredehagl, har der internt i partiet hersket bekymring for, at CDU ligesom ved sidste valg for tre år siden taber sejren på gulvet.

Lovede loyalitet

Derfor skulle landsmødet først og fremmest skabe fælles fodslag, og Merkel fik, hvad hun var kommet efter.

Én efter én gik de konservative ministerpræsidenter, der regerer i 11 ud af Tysklands 16 delstater, op på den store scene for at sværge en musketered for deres kvindelige partichef.

"Vi i Hessen lover: Vi vil kæmpe for CDU, for Angela Merkel og for Tyskland," fastslog Hessens ministerpræsident, Roland Koch, der ellers har været en af Merkels mest indædte rivaler i partiet.

"Jeg er fuldt ud overbevist om, at Angela Merkel igen bringer vores fædreland fremad. Hun kan dét," råbte også Bayerns ministerpræsident, Edmund Stoiber.

Det var ham, Merkel endnu havde givet foretrædet som kanslerkandidat ved sidste valg.

Omsider accepteret

Men søndag så det ud til, at også hendes vesttyske, katolske mandlige rivaler omsider har accepteret den barnløse østtyske protestant som den, der kan bringe CDU til magten igen efter syv år i opposition. Dog var det påfaldende, at hendes få tro støtter blandt ministerpræsidenterne ikke i helt så demonstrativ grad behøvede at love at stå last og brast ved hendes side.

Mens samtlige andre partier holder deres valgkongresser i Berlin, flyttede CDU søndag hele kampagnemaskineriet til Nordrhein-Westfalen.

Det var ved delstatsvalget i Tysklands folkerigeste delstat i maj, at Schröders SPD efter 39 år mistede regeringsmagten til CDU - og det historiske valgnederlag udløste endnu på valgaftenen den overraskende udmelding fra Schröder, at han nu ville gå efter nyvalg. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her