Læsetid: 2 min.

Merkel i teten for at forhindre tyrkisk EU-medlemskab

Konservativ tysk kanslerkandidat skriver før CDU-kongres brev til 10 premierministre for at slå på tromme for, at Tyrkiet får privilegeret partnerskab med EU
27. august 2005

BERLIN - 10 konservative og kristeligt demokratiske regeringschefer i EU, EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso, og den britiske premierminister og EU-formand, Tony Blair, modtog i går et brev fra Angela Merkel, der til efteråret står til at blive Tysklands første kvindelige kansler.

Med brevet går Merkel i offensiven i den følsomme debat om EU's optagelsesforhandlinger med Tyrkiet forud for et EU-udenrigsministermøde i Wales i næste uge. EU ventes den 3. oktober at indlede forhandlingerne med Tyrkiet, og Merkel kræver nu, at hendes forslag om et såkaldt privilegeret partnerskab og ikke kun et egentligt medlemskab skal indgå i forhandlingsgrundlaget.

"Vi er fuldstændig overbeviste om, at et tyrkisk medlemskab både vil overbebyrde EU politisk, økonomisk og socialt samt true den europæiske integration, skriver CDU-formanden i brevet, som også er underskrevet af formanden for søsterpartiet CSU, Bayerns ministerpræsident Edmund Stoiber.

De mener, at der uden det priviligerede partnerskab vil mangle "realistiske alternativer", hvis det i løbet af forhandlingerne viser sig, at Tyrkiet ikke opfylder betingelserne for et medlemskab.

Brevet er også kanslerkandidatens forsøg på at profilere sig udenrigspolitisk op til CDU's kongres i Dortmund søndag.

Merkel i offensiven

Selv om CDU i meningsmålingerne stadig fører stort over kansler Gerhard Schröders socialdemokratiske SPD, er Merkel internt blevet beskyldt for at føre en alt for forsigtig valgkamp. Hendes rival fra Hessen, ministerpræsident Roland Koch, har krævet, at partiet gør Tyrkiet til valgkamptema, hvilket partiformanden endnu afviste i søndags. Men op til kongressen har Merkel åbenbart anset det for nødvendigt at gå i offensiven på et af de få områder, hvor vælgerne har mere tiltro til kansler Schröder, der fortsat kan score points på sin modstand mod Irakkrigen.

Allerede i december 2004 havde Merkel prøvet slå på tromme for sit omstridte forslag over for sine europæiske partikolleger, men dengang vedtog EU-topmødet at bane vejen for optagelsesforhandlinger med Tyrkiet i oktober i år.

Siden de kuldsejlede folkeafstemninger om EU-forfatningen i Frankrig og Holland er stemningen dog blevet mere kritisk over for Tyrkiet. Merkel og Stoiber henviser da også til, at et stort flertal blandt tyskerne og de andre EU-landes befolkninger bakker op om deres overvejelser.

Ifølge konservative tyske EU-parlamentarikere opfattes Frankrig, Holland og Østrig nu som forbundsfæller i kampen for et privilegeret partnerskab.

Og Merkel fik i går en håndsrækning fra den franske præsident, Jacques Chirac, der udøvede pres på Tyrkiet på grund af den manglende anerkendelse af EU-medlemmet Cypern. Til gengæld har tyrkiske kommentatorer advaret Merkel imod at støde de tre millioner tyrkere i Tyskland for hovedet. Men ifølge CDU's EU-ordfører Peter Hintze har vælgerne krav på at få at vide, "hvor partierne står i dette for Tyskland og Europa så skæbnesvangre spørgsmål".

CDU har fastslået, at en ny regering under Merkels ledelse vil overholde EU's traktater og arbejde for et tættere EU-samarbejde med Tyrkiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her