Læsetid: 2 min.

'Merkelchen' kåres i dag som første kvindelige kanslerkandidat

Angela Merkel har med store taktiske evner sat sine rivaler i CDU skakmat. Som første kvinde, protestant og første østtysker har hun udsigt til at blive tysk kristendemokratisk kansler
30. maj 2005

BERLIN- Når hun i dag officielt udnævnes til det konservative CDU's kanslerkandidat, er der ikke længere nogen, der nedladende vil kalde hende kælenavnet 'Merkelchen' - Merkeline. For Angela Merkel har udsigt til at blive Tysklands første kvindelige kansler, og kroningen markerer et foreløbigt højdepunkt for en enestående karriere efter kun 15 år i politik.

Hun har haft alle odds imod sig i det mandsdominerede, katolsk- og vesttyskprægede CDU. Ikke blot er hun kvinde, men tilmed østtysker, gift for anden gang, barnløs og protestant.

Alt sammen egenskaber, der vækker mistro blandt hendes konservative rivaler. Men ministerpræsidenter som Roland Koch og Christian Wulff må i dag se sig overhalet indenom af den 50-årige Merkel, som de opfattede som en overgangsløsning, da hun blev valgt til partiformand for fem år siden. Også Bayerns konservative ministerpræsident, Edmund Stoiber, fra søsterpartiet CSU har måttet erkende, at Merkel efter 2002 ikke for anden gang overlader ham et kanslerkandidatur. For et halvt år siden skal han endnu have omtalt hende som en 'letmatros', men nu har selv hendes største rivaler erkendt, at et nyt magtopgør kort tid inden det overraskende nyvalg ville true den sejr, kristendemokraterne for øjeblikket står til.

Undervurderet af alle

Selv siger hun, at hun er udholdende. Denne udholdenhed parret med knivskarpe analytiske evner og et selvsikkert blik for magtens spilleregler har ført hende helt til tops i Tysklands største oppositionsparti.

"Hun er blevet undervurderet af alle, men er en fremragende leder, der holder sammen på hele butikken. Hun skal nok overraske mange ved også at blive en glimrende kansler," sagde den konservative veteran Rainer Barzel forleden i tv.

Især førende mandlige partifæller har undervurderet hende og siden trukket det kortere strå i opgør med den altid velforberedte præstedatter.

Selv om CDU's patriark, tidligere forbundskansler Helmut Kohl, vil støtte hende i valgkampen, har han næppe glemt, at det var kvinden, han opfattede som "sin pige", der i 2000 kostede ham æresformandskabet i CDU. Under skandalen om partiets sorte kasser turde Merkel som den eneste tage opgøret med den indtil da almægtige Kohl.

Kohl havde fået den politisk uerfarne fysiker anbefalet af DDR's sidste regeringschef, Lothar de Maiziere, som hun ved et tilfælde blev talsmand for efter Berlinmurens fald.

Først som familieminister og siden som miljøminister blev hun som østtysk trækplaster uundværlig i regeringen og i partiet, hvor hendes store organisatoriske talent vakte opsigt. I foråret 2000 blev hun valgt som partiformand efter Wolfgang Schäuble, der snublede over de sorte skjulte pengekasser. I 2002 udbyggede hun sin magt ved også at blive gruppeformand i Forbundsdagen. Og i fjor fik hun sat en stopper for Schäubles drøm om at blive forbundspræsident, da hun fik presset sin kandidat Horst Köhler igennem som nyt statsoverhoved.

Siden da har mændene i partiet haft respekt for kvinden, der aldrig overlader noget til tilfældigher, men har styr på sin taktik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her