Læsetid: 1 min.

Mexicansk eks-præsident arresteret før valg

Mens Mexico i går gik til valg, demonstrerede den regeringen vilje til at gøre op med fortiden. Men alt for sent ifølge kritikere
3. juli 2006

Da mexicanerne i går gik til præsidentvalg, var tophistorien i en række medier , at den tidligere præsident den 86-årige Luis Echeverría omsider bliver sigtet for en massakre på protesterende studenter efter knap 40 års nationalt traume.

Echeverría beordrede ifølge anklagen i 1968 militæret til at åbne ild mod fredelige demonstranter i Mexico City i en massakre, hvor dødstallet aldrig er blevet fastslået, og regeringspartiet, PRI, efterfølgende har sørget for at forhindre reelle undersøgelser af hændelsen.

Partiet blev stødt fra magten af den højreorienterede Vicente Fox for seks år siden efter 71 års uafbrudt styre.

Den sump af korruption havde Vicente Fox og hans PAN-parti lovet at rydde op i efter systemskiftet. Alligevel var hans modkandidat, socialisten Andres Manuel Lopez Obrador svag favorit til at vinde valget over hans eget partis kandidat, Luis Calderon, da stemmerne i nat dansk tid skulle tælles op, og reaktionen på sigtelsen var da også spørgsmål om, hvorfor det ikke er sket før.

Hårfin afgørelse

Fox har efter manges mening hverken leveret det nødvendige opgør med korruptionen eller et eftertragtet økonomisk mirakel, samtidig med at fundet af et par ejerløse hoveder, flittigt fremvist på forsiden af valgdagens aviser, også demonstrerede den siddende præsidents problemer med en blomstrende og temmelig voldelig narkoindustri.

Alligevel kan den pressede eks-præsident næppe regne med, at en partikammerat kan redde ham med et præsidentielt dekret. Før nogle resultater var kommet ud i går, lignede valget en hårfin afgørelse mellem Calderón og Obrador, som efter lang tids føring på det seneste har tabt terræn og har haft travlt med at modificere sin profil og undgå sammenligninger med Venezuelas præsident Chavez, og det tyder på flere opgør med den arv, PRI har efterladt sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her