Læsetid: 1 min.

Microsoft risikerer million-dagbøder

EU-Kommissionen overvejer at give Microsoft dagbøder på op til tre millioner euro. Koncernen beskyldes for at lade hånt om monopoldom fra 2004
11. juli 2006

EU-Kommissionen lægger op til at slå Microsoft med en større hammer i form af dagbøder på op til tre millioner euro, svarende til 22,3 millioner kroner - med tilbagevirkende kraft.

Det ventes besluttet onsdag, fordi Microsoft efter Kommissionens mening ikke har efterlevet en monopoldom fra 2004.Det var essensen af de foreløbige meldinger fra et møde mandag i et rådgivende embedsmandsudvalg, hvor alle 25 EU-lande er repræsenteret.

Den danske stol i Bruxelles-udvalget stod tom. Men kontorchef Sven Westh fra Konkurrencestyrelsen afviser, at det skulle være udtryk for et dansk ønske om at bruge fløjlshandler over for Microsoft.

"Overhovedet ikke. Det er sjældent, at vi deltager i bødefastsættelsen. Undtagelsesvis kan der være en sag med særlig dansk interesse. Ofte vurderer vi, at det er urimeligt at sende en embedsmand til Bruxelles for at sige, at han eller hun er enig med de øvrige. Her udtaler jeg mig ikke om den konkrete sag," siger han.

Set med den danske regerings øjne er Microsoft vigtig, eksempelvis på grund af opkøbet af den store danske virksomhed Navision. I juni valgte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) da også at besøge Microsofts grundlægger Bill Gates, og på mødet argumenterede Fogh blandt andet for offentlige myndigheders behov for åbne softwarestandarder.

Set med Kommissionens øjne er Microsoft alt andet end åben. Virksomheden beskyldes for at blæse på EU's krav om at frigive en række nødvendige oplysninger, så konkurrenter bedre kan tilpasse deres produkter til Microsofts alt dominerende styresystem, Windows. Derfor vil kommissionen hæve bøderammen fra to til tre millioner euro. Det fik i princippet grønt lys i det rådgivende udvalg 3. juli, og mandag skulle det endelige beløb så fastsættes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her