Læsetid: 3 min.

En mild form for spanking

Fremtiden tegner lys for revydanmark - folk strømmer til overalt i landet. Skarpe pointer glider ned ved ternede duge, højrebsfilet og fransk vin. Men er revyerne bare et hyggeinstrument? Eller er de vigtige stemmer i demokratiet?
29. maj 2007

Hvor revyer tidligere havde en lidt 'bustur til Harzen-stemning' over sig, er billedet i de senere år blevet et andet. De er blevet skarpere i tonen, men repræsenterer dog stadig noget, som publikum går til med ganske bestemte forventninger.

En aften med revy er en aften, hvor man får tidens tendenser og begivenheder udstillet på vrangen.

Flemming Jensen, der i årevis har arbejdet med revyer på alle poster ser en klar dobbelthed i fænomenet revy. På den ene side er revyen et vigtigt, både festligt, folkeligt og udpræget demokratisk instrument. På den anden side kan hyggen neutralisere skarpheden i satiren, pointerer Flemming Jensen.

"Man tvinger lidt revyerne ud i noget ufarligt, som ikke er nødvendigt. Politikerne tropper jo gerne op til premiererne og griner af sig selv og klapper i deres små hænder, og synes det er godt og sjovt og 'ihh hvor han ligner godt'."

Han fortæller, at da han skrev sine hidtil skarpeste politiske revytekster, returnerede anmelderne alligevel med, at det var mægtig hyggeligt og rart. Skarpheden kan ikke altid blive modtaget, når man indstiller sig på revyens smilende ansigt, siger Flemming Jensen.

De unge på +40

Revyer er en af de sjældne kunstarter, som ikke udelukkende er bestemt af strømninger i ungdomskulturen. Revypublikummet er de unge på 40 og opefter, siger Erik Hvidt, direktør for revymuseet. Men det er ikke noget problem, siger Flemming Jensen:

"Revyen har den fordel, at den ikke forsøger at lefle så meget for ungdommen. Teatrene derimod skal nærmest på hysterisk vis komme ungdommen i møde. Det slipper revyerne for. Folk, der er ældre, har i højere grad fælles referenceramme."

Revymuseets Erik Hvidt understreger, at revyen først og fremmest er underholdning.

"Folk går ikke ud og føler sig frelste efter en revyforestilling," siger han.

Til gengæld kommer folk tit i snak med hinanden. Olav Harsløf, lektor i faget Performance-design ved RUC og en erfaren kender af dansk revy, siger.

"Vi er alle eksperter, når vi går til revy, og vi begynder allerede at diskutere i pausen."

Ny stor sommer

Olav Harsløf spår en stor revysæson i år, simpelthen fordi der er sket så meget derude. Næste sæson mangler ikke ligefrem materiale at tage af. Ifølge lektoren faldt Ny Alliance ned som et guldæg fra himlen. Helt i samme tråd som den gang kødskandalen og muhammedkrisen var varme emner - sidste år.

Revyens hemmelighed er, at den lever af det helt aktuelle, samtidig med at publikum alligevel ved, hvad de går ind til. Revyfænomenet spiller også på de lokale tangenter.

"Revyen bliver spillet lige i nærheden af sommerhuset og er synlig med plakater. Revyfolkene har relativt nemt ved at nå deres publikum," siger Olav Harsløf.

Flemming Jensen er på samme frekvens omkring dét, at sommer og sol, badestrand, ferie og familiehygge nu engang egner sig bedre til latter end bidende satire. Men:

"I dag skal politikere udtrykke sig kort og præcist. Revyen er en chance for at påpege noget andet, men når man står derude, ved man jo også, at selv den skarpeste politiske spidning ikke giver lige så høj en latter som klovnerierne."

Geert Madsen, bestyrelsesformand for Kolding revyforening, kan fortælle om stor fremgang.

"I år har vi solgt over 5.000 billetter i forsalg, og det er meget for os. Før skulle vi skubbe til folk med tilbud til firmaer og så videre,"

Skarphed og hygge

Han oplever, at der kommer flere og flere unge blandt publikum.

Fra Rønne over Svendborg til Kolding og Esbjerg lyder det samme glade budskab:

"Det går simpelthen ufattelig godt," lyder svaret til Informations rundringning.

Danmarks ældste revy, Rottefælden i Svendborg, går nu ind i den 124. sæson, og 13.000 billetter ud af 17.000 er allerede solgt.

Direktøren for Revymuseet Erik Hvidt har sin egen definition af revyens hemmelighed:

"Folk vil gerne ud at more sig og revy er underholdning, som har en vis adresse, der rammer tilskuren selv. Den form for mild spanking kan folk godt lide."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her