Læsetid: 1 min.

Miljøminister med hænderne i skødet

Connie Hedegaard vil afvente yderligere analyse og vurdering, før hun overvejer initiativer mod landbrugets mangelfulde overdækning af gylletanke
29. september 2005

Regeringen vil i første omgang ikke gribe ind over for landmænd, der i strid med lovgivningen har undladt at sikre et effektivt og dækkende flydelag på de enorme beholdere, hvor deres gylle opbevares. Selv om miljøminister Connie Hedegaard (K) i et svar til SF'eren Steen Gade medgiver, at antallet af konstaterede gyllebeholdere uden tilstrækkelig overdækning er steget 35 procent fra 2002 til 2003 på de allerstørste svinefarme, ønsker hun ikke umiddelbart at foretage sig noget.

"Jeg vil afvente en analyse og vurdering", skriver Hedegaard således i svaret, "før jeg vurderer behovet for eventuelle yderligere initiativer."

Fra 2001 til 2003 steg antallet af kommunale reaktioner - dvs. henstillinger, indskærpelser og politianmeldelse - i forhold til de største svinefarme fra 13,8 procent til 15,1 af samtlige de gårde, hvor kommunerne havde været forbi på tilsyn. Men da antallet af synede gårde samtidig steg fra 450 til 558, er stigningen meget større, nemlig på 35 procent.

Gades spørgsmål blev stillet på baggrund af Informations afsløring i september af, at hver tredje i landbrugstoppen havde problemer med at overholde miljøkravene, ikke mindst når det drejer sig om at sikre effektiv overdækning af gyllen.

Men foreløbig afventer Connie Hedegaard Skov- og Naturstyrelsens samling og evaluering af 2004-tallene for de kommunale tilsyn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her