Læsetid: 3 min.

Millionby uden vand

Næsten fire millioner kinesere er uden vand efter kemisk udslip. Den kinesiske regering kritiseres for at have holdt befolkningen hen i uvished
25. november 2005

BEIJING - Tidligt i går morges nåede stærkt forurenet flodvand til den nordøstkinesiske millionby Harbin. Myndighederne har lukket for byens vandforsyninger, der i stort omfang kommer fra den forurenede Songhua-flod. 3,8 millioner indbyggere i Harbins bydistrikter forventes at være uden vand de næste fire dage.

En 80 kilometer lang pøl af giftig benzol er fulgt med strømmen i den næsten 2.000 kilometer lange Songhua-flod efter en eksplosion på en kemisk fabrik den 13. november. Fem personer blev dræbt og over 60 såret ved ulykken i Jilin-provinsen, omkring 400 kilometer nord for Harbin, der er provinshovedstad i Heilongjiang. Over 10.000 mennesker blev evakueret.

Ifølge regeringen vil det giftige vand have passeret Harbin lørdag. "Det vil tage omkring 40 timer for udslippet af passere gennem Harbin," sagde Zhang Lijun, viceminister for ministeriet for miljøbeskyttelse i går i Beijing.

Opløsningsmidlet benzol, et kræftfremkaldende stof, kan være dødeligt, selv hvis mennesker udsættes for det i små doser. Koncentrationen af benzol i flodvandet, da det nåede udkanten af Harbin, var 30 gange højere end det acceptable niveau fastsat af regeringen.

Åbenlys bortforklaring
Det var først onsdag i denne uge - 10 dage efter udslippet - at den kinesiske regering officielt bekræftede, at årsagen til det pludselige stop i Harbins vandforsyning var det kemiske udslip. Indtil da havde den fastholdt, at det var grundet vedligeholdelse og reparation af byens vandrør. Byens vandsystem blev lukket ned midnat tirsdag, og før vandafbrydelsen blev indbyggerne opfordret til at lagre vand.

Befolkningen havde hørt om eksplosionen på den kemiske fabrik, og usikkerhed bredte sig blandt Harbins indbyggere i dagene op til det annoncerede vandstop på grund af myndighedernes åbenlyse bortforklaringer. Usikkerheden førte til panikagtige scener i Harbin. Supermarkeder blev tømt for vandflasker og mad, og byens indbyggere begyndte i stort tal at flygte ud af byen.

I går blev det rapporteret, at det igen var forholdsvis roligt i Harbin, efter at myndighederne fik transporteret millioner af flasker vand ind i byen, og befolkningen blev forsikret, at der vil være nok drikkevand.

"Vi må sikre, at folkets følelser forbliver stabile, at byens markeders udbud og efterspørgsel er stabilt, og vi må aktivt tage hånd om hvilke som helst problemer, der måtte opstå," sagde Heilongjiangs politiske leder, Song Fatang.

Kritisabel håndtering
Den kinesiske presse har været forbavsende aggressiv i sin kritik af myndigheders reaktion på forureningen af Songhua-floden. Det officielle nyhedsbureau Xinhua lægger dog vægt på den positive indsats, myndighederne nu yder, og understreger, at den forurenede Songhua-flod "formentlig ikke alvorligt vil påvirke livet på landet i Nordøstkina".

De fleste aviser accepterer dog ikke myndighedernes rolle. "Det var åbenlyst en løgn, der ikke kan forsvares," skriver Kinas Qingnian Avis om regeringens oprindelige forklaring om, at vandforsyningen blot blev afskåret på grund af et rutinecheck. Det har "reduceret offentlighedens tillid til regeringen", fortsætter artiklen.

Kinas Økonomiske Tidende skriver: "Hvis individuelle ledere uansvarligt fortæller løgne, er det en ekstremt grusom forbrydelse mod samfundet, da ethvert rygte kan føre til social katastrofe."

Shanghais Østens Morgenavis beskriver regeringens reaktion på forureningskatastrofen som "langsom og slap".

Vandmangel i Kina
Situationen i Harbin understreger, at forurening i stadig større grad forværrer landets vandmangel og truer storbyernes vandforsyninger. Kina rangerer blandt de lande i verden, der har mindst vand per person, og hundreder af byer lider ofte under mangel på drikkevand eller vand til brug i industrien.

Vandmanglen kan lægge en dæmper på Kinas økonomiske vækst, men giver samtidig også grobund for folkelige protester. Demonstrationer i landområderne er hyppige. Bønderne klager over, at forurening har ødelagt deres vandforsyninger og skadet deres afgrøder.

Demonstranter anklager ofte embedsmænd for at svigte, når det kommer til at håndhæve landets miljøregler - enten fordi de er i lommerne på de forurenende fabrikker, eller fordi de er bange for at skade væksten i den lokale industri.

Samtidig er ulykker som den i Jilin med til at forværre situationen. PetroChina ejer fabrikken, der eksploderede for næsten 14 dage siden. Selskabets tidligere direktør Ma Fucai trådte tilbage sidste år, da han tog ansvaret for en eksplosion på en anden af PetroChinas fabrikker. I det tilfælde døde 243, og flere end 10.000 blev forgiftet.

Forurening vil nå Rusland
Kinas regering siger, at det kemiske udslip via Songhua-floden formentlig vil nå til grænsen med Rusland om 14 dage. Ruslands kontor for miljøbeskyttelse udtrykte onsdag bekymring for, om forureningen vil påvirke forsyningen af drikkevand i Khabarovsk-området, og forventer, at der også her må lukkes for vandet i et par dage.

Kina informerede Rusland om udslippet tirsdag - det var en dag før, Kinas egen befolkning fik besked.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her