Læsetid: 2 min.

Millioner af congolesere til valg i ro og fred

Valget i Den Demokratiske Republik Congo er i gang, og det går 'stille og roligt', siger den danske valgobservatør Margrete Auken
31. juli 2006

Millioner af congolesere gik til valgstederne i går i et historisk valg, hvor borgerne i Den Demokratiske Republik Congo får chancen for en ny begyndelse efter mere end 40 års fattigdom, korruption og ødelæggende krige.

Valget følges med stor opmærksomhed rundt om i verden, fordi det kan blive afgørende for stabiliteten i store dele af Afrika. 17.600 FN-soldater støttet af 1.000 soldater fra EU skal sammen med landets 80.000 politifolk sørge for ro og orden på valgdagen, mens 1.200 internationale valgobservatører skal overvåge, at alt forløber efter reglerne.

Optakten har været voldelig. Mindst syv mennesker er omkommet inden for de seneste dage i forbindelse med politiske arrangementer.

Men Margrete Auken, der indtil den 3. august er udsendt som valgobservatør for Europa-Parlamentet, siger, at valget indtil nu er forløbet "stille og roligt".

Det hele går ufattelig langsomt, men jeg er vildt imponeret over den ro og orden, som vælgerne fremviser, fortæller hun fra DR Congos hovedstad, Kinshasa, der ellers er kendt som et uroligt sted.

Der er opstillet 33 præsidentkandidater. Den nuværende præsident, Joseph Kabila, er favorit til at vinde første valgrunde. Der skal også findes 500 medlemmer til det nye parlament.

"Dette er bestemt en anledning til megen glæde. Jeg har aldrig før i mit liv stemt. Vi vil stemme for at få en god regering og gode ledere," sagde den 45-årige Jerome Anza, der havde ventet siden midnat foran sit valgsted i byen Goma i den østlige del af landet.

Margrete Auken udtrykker håb om, at EU vil bidrage med de nødvendige ressourcer til det fattige og krigshærgede land, også efter søndagens valg.

"Jeg håber inderligt, at vi kan bidrage til et nogenlunde acceptabelt valg og dermed en positiv udvikling for det plagede land," siger den danske valgobservatør.

Fire millioner congolesere har siden 1998 mistet livet under krige og konflikter. Den Demokratiske Republik Congo, der tidligere kaldtes Zaire, har ikke haft et demokratisk valg, siden Patrice Lumumba blev præsident i 1960. Han blev myrdet året efter.

Resultatet af præsidentvalget ventes offentliggjort om tre uger, og hvis ingen af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne, skal de to kandidater med flest stemmer mødes i en anden og afgørende valgrunde, formentlig i slutningen af oktober.

Resultatet af parlamentsvalget vil blive offentliggjort i takt, med at optællingen afsluttes i de forskellige valgdistrikter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her