Læsetid: 2 min.

Millioner af østafrikanere truet af sult

I Kenya har præsident Mwai Kibaki erklæret sult for en national katastrofe. Men ifølge FN har 27 lande i Afrika syd for Sahara behov for akut fødevarehjælp
4. januar 2006

50.000 fanger i Kenyas fængsler indledte nytåret med at springe frokosten over i solidaritet med deres sultende landsmænd. Samme dag erklærede Kenyas præsident, Mwai Kibaki, sulten i dele af Kenya for "en national katastrofe". Men Kenya, der har Østafrikas stærkeste økonomi, er kun ét af i alt 27 lande i Afrika syd for Sahara, som ifølge FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) har behov for akut fødevarehjælp.

Årsagerne til fødevareunderskuddet i landene er mange: Væbnede konflikter, tørke, græshopper, høje fødevarepriser, økonomisk krise, flygtninge og genbosættelse af hjemvendende flygtninge.

Otte lande er ifølge FAO ramt af fødevaremangel på landsplan. Det gælder Burundi, Eritrea, Etiopien, Lesotho, Malawi, Swaziland, Somalia og Zimbabwe.

I lande som Liberia, Mauritius, Niger og Sierra Leone er der ifølge FAO generel mangel på adgang til mad.

20 er allerede døde

Kenya optræder i FAO's opgørelser blandt i alt 14 lande, hvor der lokalt er alvorlig fødevaremangel.

"I de kommende seks måneder vil op imod 2,5 millioner mennesker have behov for fødevarehjælp," sagde Kibaki i sin nytårstale.

Det svarer til knap 10 procent af Kenyas 32 millioner indbyggere.

FAO skønner, at Kenya ud af et behov på 4,8 millioner ton korn, har et kornunderskud på 1,8 millioner ton, hvoraf kun 1,5 millioner ton kan dækkes ved kommerciel import.

Særligt Kenyas nordøstlige del er hårdt ramt efter en lang tørkeperiode. Mindst 20 mennesker rapporteres døde af sygdomme som følge af underernæring i Mandera- og Wajir-distrikterne. Situationen er også alvorlig i Marsabit-distriktet i den nordlige del af Kenya.

Også i Kenyas sydøstlige del og ved kysterne er der rapporter om fødevaremangel. Særlig i Makueni-, Kitui-, Malindi-, Kwale-, Kilifi- og Taita Taveta-distrikterne, hvor den lange regntid er udeblevet for andet år i træk, og hvor nedbørsmængderne i den korte regntid har været beskedne.

Afgifter sættes ned

I det lille kaffeproducerende land Burundi har regeringen sat afgifterne på fødevareimport ned i bestræbelserne på at hjælpe tusinder af fattige bønder i landområderne.

"Regeringen har besluttet at reducere afgiften på importerede fødevarer med mellem fem og 30 procent for at afhjælpe sulten i dele af landet," sagde Burundis præsident, Pierre Nkurunziza, i sin nytårstale.

Det amerikansk-baserede sultvarslingsnetværk FEWSNET har advaret om, at millioner af mennesker i Etiopien og Somalia er truet af sult som følge af mangel på nedbør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her