Læsetid: 4 min.

Et mindre flammehav i amatørens optik

Nu skal der fandme mere bly i kniplerne, skrev jeg til skrivebordsskuffe
8. marts 2007

Fredag nat gjorde jeg klar til at liste ind i køkkenet, tænde computeren og misbruge min adgang til Informations internetavis. På lederplads ville man lørdag morgen kunne læse en velafbalanceret leder om Ungdomshuset i Information - den var allerede skrevet. Men, tænkte jeg, ikke nødvendigvis på information.dk. Der kan jeg stadig nå at ændre om ikke historiens gang, så i det mindste udlægningen af den.

Lige omkring midnat indtog cirka 100 af de unge aktivister den nedlagte handels-højskole, som tilfældigvis ligger i min baggård på det indre Nørrebro. Lige ved siden af den legeplads mit barn skal gå på, når jeg altså engang får fortalt min arbejdsgiver, at min kone er gravid. "1-2-3-4, Ungdomshuset bli'r" lød det middel-mådige men faste slagord ind i min dyrt indkøbte ejerlejlighed.

Jeg gjorde mig klar til at overskrive morgendagens leder under overskriften: 'Nul tolerance'. Den skulle handle om behovet for mere bly i kniplerne, tænke jeg, alt i mens jeg mærkede friværdien sive ud af mit liv. En times tid senere luskede aktivisterne fredeligt videre. Der kom skodder for handelshøjskolens vinduer i stueetagen. Jeg åbnede en flaske rødvin og faldt tilbage i mit eget velkendte frisinds-jeg. Selvfølgeligt har de unge ret til at sted at udfolde deres kreativitet. Når man bor i en storby må man affinde sig med lidt larm. Ellers må man sgu da flytte på landet.

Hollandske mønstre

Nu er det ikke al larm, der udtrykker kreativitet. Eksempelvis de irriterende slag i luften fra rotoren på TV2's helikopter, som tilsyneladende har fundet sit nye hjem små hundrede meter over søerne. Hvorfor så langt fra Jagtvejen, af frygt for brosten til at flyve i helikopterhøjde? Og helt utilgivende er jeg blevet, efter at TV2 midt under tumulten på Nørrebro skar det gratis News-signal på internettet. Nu skal man så have den store kabelpakke for at se, hvad der foregår 50 meter væk på den anden side af baggården. Og kun på bestemte hele klokkeslæt kan man få Niels Brinchs myndige udlægning af hollændervognenes bevægelsesmønstre.

Måske er tabet ikke så stort. Der er blevet sagt og skrevet om journalisternes voldsfascination Men lad os blot inkludere pressefotograferne. Flere medier, blandt andre TV2 og Politiken, har opfordret borgere på Nørrebro til at indsende egne fotografier af optøjerne. Det er bemærkelsesværdigt, hvor stor forskellen er mellem pressefotografernes vel-komponerede billeder og amatørernes slørede mobiloptagelser. For nok er presse-fotografernes billeder mere producerede, mere æstetiske. Men ret beset er amatørernes billeder mere informative og mindre dramatiserende end presse-fotografernes. Som information at betragte er de ganske enkelt mere værd.

Blandt pressefotografer har man op-hidset diskuteret, om man må photoshoppe fotografier. Måske skulle man også dis-kutere brugen af lang lukketid. For så meget er sikkert: Så store var de flammer ikke.

Politivold

Når emner er svære, placeres aben ofte hos pressen. Og spørgsmålet om Ungdomshuset er svært. Ganske vist er det ligetil - og det har så godt som alle danskere fundet ud af - at fordømme volden. Men når man således har udtalt den rituelle afstandstagen, hvad sker der så? Ofte sker der det, at skytset rettes mod pressen. Der er en form for fællesskab at opnå i kritikken af medierne. Ungdomshuset er der to holdninger til. Til medierne er der kun en: De gør det ikke godt nok.

På sin blog spørger eksempelvis Claus Buhl allerede lørdag: "Hvornår begynder baggrundsjournalistikken - eller er det bare noget, medierne siger, de laver, når de skal have penge for abonnementerne?". Et andet sted i blogosfæren er der opbakning til synspunktet. I en kommentar til blog-indlægget hedder det eksempelvis:

"Tilsyneladende drejer det sig bare om at få København til at ligne Baghdad mest muligt, så man kan få folk uden for København opskræmte nok til at støtte op om eller glemme det faktum, at Social-demokraterne har kørt ansvarsløs ungdomspolitik i hovedstaden med vold og kaos til følge."

Det er altid sjovt at se folk over Ekstra-Bladet i frokostpausen efterlyse lødig journalistik. Og det er sjovt at se hvor mange der har fulgt optøjerne på TV2 News (som fik seerrekord i weekenden) for straks at efterlyse de store perspektiver.

Vi må efterhånden være mindst et par generationer, der er vokset med kritiske læsninger af reklamer i folkeskolen. Vi har lært at være mistænksomme overfor de stille manipulationer og lært at udøve en mistillid til det polerede og det producerede: Ligesom ligusterhækken skjuler det altid noget. Det er på sin vis derfor, det er så nemt at være blogger: Det ligger i kulturen, at den professionelle lyver, og at amatøren taler sandt. Ligesom det si'r selv: Politiet udøver politivold, de unge gi'r den som gøglere i fri og kreativ leg.

Radar er en gruppeblog, der skrives af Henrik Føhns og Nikolai Thyssen. Læs mere på luftskibet.information.dk/radar

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her