Læsetid: 2 min.

Mindst 50 civile dræbt af NATO-bombefly

Mindst 50 civile er blevet dræbt under en NATO-operation i det sydlige Afghanistan. FN opfordrer til en tilbundsgående undersøgelse af sagen
27. oktober 2006

NATO-kampfly har dræbt mindst 50 civile, hovedsageligt kvinder og børn, under bombetogter i det sydlige Afghanistan, oplyste lokale ledere torsdag.

Angrebene fandt sted tirsdag midt under Eid al-Fitr-højtiden, der markerer afslutningen på muslimernes fastemåned.

NATO siger, at der blev dræbt 48 oprørere under voldsomme kampe i Kandahar-provinsen tirsdag, og at man har modtaget rapporter om, at flere civile også blev dræbt under operationen. Det afghanske forsvarsministerium har sendt et undersøgelseshold til området.

Ifølge Agha Lalai, medlem af provinsparlamentet, ramte NATO's bomber en række civile huse. Øjenvidner siger, at 25 hjem blev ødelagt i løbet af luftbombardementerne, der varede mellem fire og fem timer. Under et besøg hos sårede, der var bragt på hospital, sagde en landsbyældste, Naik Mohammad, at 60 civile er blevet dræbt.

FN's mission i Afghanistan, UNAMA, appellerede torsdag til, at der gennemføres en snarlig og tilbundsgående undersøgelse af bombardementet.

Afghanske ledere ser området

"UNAMA er meget bekymret over rapporter om, at et stort antal civile muligvis er blevet dræbt under en militær operation, hedder det i en erklæring udsendt af FN i Kabul. "Civiles sikkerhed og velfærd må altid komme i første række, og alle civile tab er uacceptable, uden undtagelse," hedder det videre i erklæringen.

NATO's civile repræsentant i Kabul, Mark Laity, siger, at alliancens kampfly gør alt for at undgå at ramme civile mål, men at dette vanskeliggøres af Taliban.

"Når man har at gøre med oprørere, der betragter befolkningen som et slags menneskeligt skjold, så gør det selvklart livet meget sværere for os. Men det forhindrer os ikke i at gøre alt, der står i vor magt for at minimere problemet," siger Laity.

ISAF, den NATO-ledede, internationale stabiliseringsstyrke i Afghanistan, bistår undersøgelsesholdet fra forsvarsministeriet i Kabul med at blotlægge, hvad der skete under bombeoperationen tirsdag.

"Vi er også i færd med at flyve afghanske ledere henover området, for at de kan danne sig et overblik," siger major Luke Knittig, talsmand for ISAF.

ISAF skal også deltage i en såkaldt shura, et råd af ældste, der er sammenkaldt for at diskutere bombeoperationen, siger Knittig.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu