Læsetid: 1 min.

Miniforfatning rykker nærmere

10. oktober 2006

*En privat nedsat vismandsgruppe af 14 europæiske toppolitikere - bl.a. de tidligere premierministre Paavo Lipponen fra Finland, Belgiens Jean-Luc Dehane og nederlandske Wim Kok, tidligere fransk udenrigsminister Michel Barnier, tysk indenrigsminister Wolfgang Schäuble samt to nuværende EU-kommissærer Danuta Hubner og Margot Wallström - har budt den franske indenrigsminister Nicolas Sarkozys forslag til en ny mini EU-traktat velkommen.

Gruppen, der ledes af den italienske indenrigsminister Giuliano Amato, holdt sit første møde forrige weekend i Rom og mødes igen til december. Medlem af gruppen Inigo Mendez de Vigo, der også sidder i Europa-Parlamentet for de spanske konservative, kaldte Sarkozys initiativ godt.

"Gruppen er ikke enig i alle detaljer i hans forslag, men det gør en vigtig forskel, at en højtstående fransk politiker tager et initiativ. Vi sætter pris på det faktum, at hr. Sarkozy er gået ind i arenaen."

De vise mænd og kvinder skæver nok også til forårets franske præsidentvalg, hvor Sarkozy er borgerlig favorit, og dermed - hvis han vinder - vil få en stor betydning ved udarbejdelsen til en eventuel ny traktat, nu det var gallerne, som sammen med hollænderne, stemte den oprindelige EU-forfatning ned. Gruppen understreger, at den er et privat initiativ, som blot ønsker at give EU "en håndsrækning."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her