Læsetid: 5 min.

Minister erklærer krig mod kunstsmuglerne

Museer og auktionshuse modtager et hyrdebrev, der skal få dem til at overholde det internationale forbud mod smugleri. Kulturministeriet er gået i gang med at undersøge, om lovgivningen skal strammes op. Kulturordførere efterlyser indgreb nu
16. september 2006

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) er parat til at stramme lovgivningen, så det bliver vanskeligere for danske auktionshuse, museer og kunsthandlere at sælge stjålen kulturarv. Sommeren igennem har Information afsløret, hvor let det er at afsætte smuglergods på danske auktioner og sat fokus på flere af landets mest anerkendte museer, som ser stort på, hvor deres kunstskatte kommer fra.

"Jeg er parat til at tage affære," siger Brian Mikkelsen og bebuder en række initiativer, der skal dæmme op for handlen med illegal kulturarv. I første omgang rundsender kulturministeren et såkaldte hyrdebrev til alle offentligt støttede museer, til auktionsbranchen, antikvitetshandlerne og andre, der beskæftiger sig med køb og salg af kulturarv. Heri indskærper han, at de internationale regler mod handel med kulturarv er til for at blive overholdt.

Derudover har ministeren sat sine embedsmænd til at undersøge, om der er behov for at stramme dansk lovgivning, så Danmark ikke udvikler sig til et paradis for kunstsmuglere. I 2003 tiltrådte Danmark UNESCO's 36 år gamle konvention mod illegal handel med kulturarv, men en lang række eksperter har påpeget, at konventionen ikke er noget værd, så længe den ikke er implementeret i dansk lov.

Hyrdebrev

Og endelig bebuder ministeren en informationsindsats, der skal opdrage de relevante brancher til at udvise respekt for andre landes kulturarv.

"Med afsæt i den aktuelle debat om handel med kulturgenstande fra andre lande vil jeg gerne indskærpe vigtigheden af at følge de etiske retningslinjer herfor, som blandt andet Den Internationale Museums Organisation (ICOM) har udarbejdet," hedder det bl.a. i ministerens hyrdebrev til ærværdige institutioner som Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Det Kongelige Bibliotek. Også Glyptoteket, der bl.a. har et stort antal illegalt udførte kulturgenstande fra Italien i sin etruskiske samling, er blandt modtagerne.

Museumsdirektør Flemming Friborg ønsker ikke at kommentere ministerens henstilling. Ovenpå Informations afsløring af, hvordan hæderkronede auktionshuse som Bruun Rasmussen, Ellekilde og Laurits.com er villige til at videresælge illegalt erhvervede oldsager fra bl.a. Kina, har ministeren sendt et lignede hyrdebrev til bl.a. Dansk Gallerisammenslutning, Auktionslederforeningen og Dansk Kunst- og Antikvitetshandlerforeningen. Her understreger han, at også deres medlemmer forventes at respektere UNESCO's etiske regler for handel med kulturarv.

"Jeg finder det meget vigtigt, at Danmark lever op til de etiske standarder på det her område," siger Brian Mikkelsen og råder alle, der handler med kulturarv til "at være meget forsigtige, når de erhverver nye genstande."

Udredning

Kulturordførere fra begge sider af Folketinget har sommeren igennem lagt pres på ministeren for at få ændret dansk lovgivning, så det bliver lettere at straffe kunstsmugling. Ifølge adskillige jurister og kulturarvseksperter er der i øjeblikket så store huller i dansk lovgivning, at

det stort set er straffrit for danskere at importere og besidde stjålne kulturgenstande.

Brian Mikkelsen understreger, at det er netop det spørgsmål, som det nye udvalg, han har nedsat, skal se på.

"Jeg har bedt juristerne undersøge, om lovgivningen er tæt nok til at leve op til UNESCO-konventionen mod illegal handel med kultur. Men der er ingen lette juridiske løsninger", advarer Brian Mikkelsen.

"Danmark er jo et retssamfund, hvor det skal bevises, at en genstand er stjålet eller illegalt udført af hjemlandet, før man kan straffes herhjemme," siger han.

En anden opgave, som ministeren har bedt udvalget se på, er om Danmark skal tiltræde den såkaldte UNIDROIT-konvention, der følger op på UNESCO-konventionen og bl.a. fastsætter regler for tilbagelevering af stjålen kulturarv. Det er et skridt, som anbefales af UNESCO. Foreløbig har bl.a. Finland og Norge tiltrådt den, mens Sverige overvejer.

Det sidste tiltag fra kulturministerens hånd bliver en "bredere informationsindsats på området". Præcis hvad det indebærer og hvornår, de forskellige tiltag skal være klar, er endnu ikke afgjort.

Kritiske ordførere

Folketingets kulturordførere er langt fra imponeret af ministerens indsats. De hilser undersøgelsen af behovet for en skrappere lovgivning velkommen, men efterlyser handling nu og her.

"Et hyrdebrev fra ministeren gør selvfølgelig ingen skade, men jeg har heller ikke indtryk af, at det nytter det store," siger den radikale kulturordfører, Elsebeth Gerner Nielsen.

"Med hensyn til lovgivningen bliver vi nødt til at implementere også UNESCO-konventionen i dansk lovgivning. Det ved vi allerede, så det er der ingen grund til at vente med. Jeg synes ikke, at ministeren handler særlig beslutsomt", siger hun og finder det foruroligende, at der hverken er nogen tidsfrist for, hvornår udredningen skal være færdig, eller nogen frist for, hvornår informationsindsatsen skal være klar.

Elsebeth Gerner opfordrer i øvrigt kulturminister Brian Mikkelsen til at indføre en autorisationsordning for auktionshuse, der ønsker at handle med kulturarv - ligesom f.eks. VVS-området har.

"Hvis man indfører en autorisations-ordning, kan man kræve, at auktionshusene har det fornødne kendskab til de internationale konventioner, at der er ansat kunstfagligt personale osv. Hvis man kan kræve det for en VVS'er, hvorfor så ikke for et auktionshus. Det vil også give myndighederne en sanktionsmulighed, sådan at hvis auktionshusene ikke overholder reglerne, kan de miste deres autorisation," siger hun.

Louise Frevert fra DF er enig i, at et hyrdebrev godt kan lyde af ingenting, men det kan være lige så effektivt som et lovindgreb, mener hun.

"Der er jo ingen, der bryder sig om at blive klandret for at omgå reglerne," siger hun og finder det i øvrigt kritisabelt, at auktionshusene ikke modtager hyrdebrevet direkte, og at et museum som Davids Samling ikke er på modtagerlisten.

"Det er foruroligende, når de tager så let på reglerne", siger hun og mener i øvrigt, at lovudredningen bør vare maksimalt to år.

Enhedslistens ordfører, Per Clausen, mener, at ministerens indsats er bedre end ingenting: "Det er den første indrømmelse fra ministeren af, at der er noget helt galt på dette område," siger han men slår fast, at Brian Mikkelsens tiltag efter hans opfattelse er alt for vage.

"Det er slet ikke tilstrækkeligt. Ministeren burde f.eks. lægge pres på Glyptoteket for at få dem til at levere de tyvekoster tilbage, som er anskaffet fra omkring 1970 og frem. Det er heller ikke nok med en informationsindsats på området. Der er brug for, at der igangsættes en egentlig undersøgelse af de danske museers samlinger for at få klarlagt dette problem til bunds. Jeg forstår heller ikke, at ministeren ikke øjeblikkelig tager initiativ til, at Danmark tiltræder UNIDROIT-konventionen", siger han og bebuder en række spørgsmål til ministeren.

Per Clausen vil bede kulturministeren redegøre for omfanget af den planlagte informationsindsats og bede om en tidsfrist for overvejelserne om Danmarks tiltrædelse af UNIDROIT.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu