Læsetid: 2 min.

Minister fordrejer forskning

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har i mindst fem tilfælde fordrejet forsknings-resultater. Professorer går i rette med ministeren
3. juni 2006

Beskæftigelsesminister og chefideolog for Venstre, Claus Hjort Frederiksen har ved flere lejligheder læst forskningsrapporter, som Fanden læser Bibelen. Det viser en gennemgang, som Information har foretaget. Ministeren er tilbøjelig til at fordreje oplysninger, så de kan bruges til et ideologisk felttog, mener flere kilder.

Hjort har i mindst fem tilfælde fordrejet fagfolks arbejdsresultater. Alene i maj har ministeren været ude på dybt vand i sin formidling af tre undersøgelser og nogle ministerielle beregninger, viser Informations gennemgang.

Adskillige forskere, Information har talt med, vil ikke stå frem med deres kritik af Hjorts manipulation. Men så sent som 3. maj gav professorerne Bent Greve og Michael Svarer i Information udtryk for, at ministeren i et konkret tilfælde overfortolker talmateriale.

Professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen har gennem mange år fulgt formidlingen på arbejdsmarkeds-området og siger:

"Hjort har en god næse for at bruge rapporter i politisk øjemed. Det uanset rapporternes hovedkonklusioner og lødighed. En minister har et ansvar for på fællesskabets vegne kun at gå ud med oplysninger, som holder vand. Det duer ikke, at han kun går ud med det, som er vand på hans egen mølle."

Spark de ledige

Et af eksemplerne på manipulation er behandlingen af en rapport fra Socialforskningsinstituttet (SFI). På opdrag fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, som hører under Hjorts ministerium, undersøgte SFI i fjor, hvor stort et fokus socialrådgivere har på at få kontanthjælpsmodtagere i job.

Ud fra observationer af 522 samtaler konkluderer SFI: "Der er fokus på beskæftigelse i langt de fleste kontaktforløbssamtaler. Definerer man jobfokus bredt, forekommer det i næsten alle samtaler."

Alligevel bliver overskriften på forsiden af Morgenavisen Jyllands-Posten 19. september 'Jobsamtaler handler sjældent om job', og Hjort giver i avisen udtryk for, at nu må sagsbehandlerne se at tage sig sammen, for de ledige "skal også have et spark."

Ingen af SFI-rapportens forfattere vil kommentere Hjorts brug af deres undersøgelse. Vicedirektør i Socialforskningsinstituttet Birgitte F. Langkilde mener, at så længe ministre ikke går ud med oplysninger, som er direkte faktuelt forkerte, så må SFI leve med de politiske fortolkninger.

"Når vi offentliggør en rapport, udsender vi en pressemeddelelse, som vi kan stå inde for. Men det forhindrer jo ikke andre aktører i at udsende pressemeddelelser med deres fortolkning," siger Langkilde.

Brandærgerligt

I går, fredag, var det ikke muligt at få en kommentar fra Hjort. Mens hans spindoktor, Charlotte Boline Jepsen, forsikrer, at "ministeren gerne giver et interview, men først i næste uge."

Socialrådgiverne har længe været i Hjorts skudlinje. Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post siger:

"Det er unfair, når Hjort gang på gang går ud med beskyldninger baseret på meget lidt. Han har som minister den største mikrofon, og det forpligter. Der er helt sikkert problemer med at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, men vi får ingen seriøs diskussion, så længe ministeren gør virkeligheden sort/hvid. Det er brandærgerligt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her