Læsetid: 2 min.

Minister griber ikke ind i adoptionssag

Familie- og forbruger-ministeren vil ikke gribe ind i en omstridt adoptionssag. Det fastslog hun tirsdag, da hun fik overrakt 20.230 underskrifter
Familie- og forbruger-ministeren vil ikke gribe ind i en omstridt adoptionssag. Det fastslog hun tirsdag, da hun fik overrakt 20.230 underskrifter
30. maj 2007

Stemmen knækkede over, og tårerne pressede sig på, da Søren Højlund Carlsen tirsdag måtte erkende, at 20.230 underskrifter ikke var nok til at få familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) til at gribe ind i den omstridte adoptionssag fra Djursland.

"Vi fik ikke, hvad vi kom efter. Jeg er meget skuffet over, at ministeren er så stædig, men jeg fornemmer, at hun er berørt af sagen, og derfor appellerer vi nu til Adoptionsnævnet om at tage en timeout," siger Søren Højlund Carlsen.

Sammen med en repræsentant fra Børns Vilkår afleverede han tirsdag underskrifterne og opfordrede ministeren til at udskyde fjernelsen af den seksårige pige fra hendes plejefamilie, indtil Ombudsmanden har haft mulighed for at gennemgå sagen.

Adoptionsnævnet er imidlertid uafhængigt og ikke underlagt Familie- og forbrugerministeriet. Derfor kan ministeren ikke bede nævnet om at stille sagen i bero.

Chancen er lig nul

Hvis pigen bliver fjernet, vil det ødelægge hendes evne til at engagere sig i andre mennesker, mener Søren Højlund Carlsen. Han overvejer nu, at fortsætte underskriftsindsamlingen for at lægge pres på Adoptionsnævnet.

Han forventer dog ikke, at nævnet vil udskyde eller ændre sin afgørelse.

"Chancen er lig nul, og medmindre familien går under jorden, så bliver hun taget. Adoptionsnævnet har udvist en arrogance af en anden verden. Jeg respekterer, at ministeren har nogle bestemte beføjelser. Men jeg respekterer ikke, at vi lever i et land, hvor man med myndighedernes velsignelse ødelægger en lille pige," siger Søren Højlund Carlsen.

Med sig fra mødet fik han dog tilsagn fra Carina Christensen om, at hun vil undersøge muligheden for at skabe en ny ankeinstans over Adoptionsnævnet og gøre lovgivningen mere fintmasket, så børnene ikke falder ned i et hul mellem familieministeriet og socialministeriet.

"Der kan komme det positive ud af det, at andre fremover undgår at komme i samme situation, men det er lidt svært at tænke på lige nu," siger han.

Med til mødet var også souschef i Børns Vilkår, Bente Boserup, der ellers normalt ikke blander sig i enkeltsager. Hun vil nu gå sammen med andre børneorganisationer for at se på, hvordan lovgrundlaget for sager om adoption og plejefamilier kan forbedres.

"Et af målene må være, at der skal være en appelmulighed, ligesom der er på alle andre områder. Det skal vi diskutere nærmere," siger hun.

Fra Adoptionsnævnets sekretariats side ønsker man ikke at kommentere sagen eller oplyse, om man vil stille sagen i bero. Trods kritik besluttede nævnet før pinse, at bortadoptionen skal forløbe som planlagt, mens ombudsmanden stadig overvejer, om han skal gå ind i sagen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her