Læsetid: 2 min.

Minister: Det handler om ret og pligt

Kontrol skal sikre, at ledige gør deres pligt - og ikke kun kræver deres ret, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen
13. oktober 2005

Kontrol hver tredje måned, dokumentation for aktiv jobsøgning, elektronisk sladrehank og kontant straf for misligholdelse af aftaler. Det er beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen nyeste recept på, hvad den vil stille op med de 900.000 danskere, der i dag lever på offentlig forsørgelse. Men det er ikke, fordi ministeren får nogen glæde af at piske de arbejdsløse, hævder han.

"Der er mange, der har en interesse i at sætte mig i bås som en, der har lyst til at piske og straffe arbejdsløse. Men i virkeligheden handler indsatsen bare om, at vi får de folk i gang, som sagtens kan klare et arbejde," siger Claus Hjort Frederiksen.

Han henviser til, at dansk økonomi aldrig har haft det bedre. Der er gang i et massivt opsving, ledigheden falder, og beskæftigelsen stiger.

"Det er netop nu, vi skal sørge for, at vi får den sidste gruppe med. Og her er det vigtigt at pointere, at det er servicesektoren, der vokser, og her er der brug for ufaglært arbejdskraft. Derfor skal vi bruge alle muligheder, vi har for at motivere folk," siger ministeren.

- Men hjælper det at kontrollere og piske folk?

"Det handler hverken om pisk eller straf. Men nogle har altså brug for et skub i den rigtige retning. Og her skubber vi gennem rådighedsreglerne. Hvis man skal modtage offentlig forsørgelse, skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet."

- Er problemet manglende motivation?

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at de fleste er motiverede, og mange er umiddelbart parate til at træde ind på arbejdsmarkedet. Men jeg er ikke i tvivl om, at alle nok ikke er lige energiske, når det handler om at være aktivt jobsøgende."

- Og for dem er pisken og kontrol redskabet?

Igen. Det handler ikke om pisk. Pointen er blot, at det er ganske rimeligt, at man foretager sig noget for at få et arbejde. Man har ret til at modtage offentlig forsørgelse, hvis man ikke kan klare sig selv. Men man har altså også pligt til at tage et arbejde, hvis man er i stand til det," siger Claus Hjort Frederiksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her