Læsetid: 2 min.

Minister: Loft over kontanthjælp bliver

Socialdemokraterne og De Radikale kræver loftet fjernet. Dansk Folkeparti sparker til hjørne, og regeringen slår fast, at loftet er kommet for at blive
28. oktober 2005

Det skal kunne betale sig at arbejde. Så derfor bliver loftet over kontanthjælp ikke fjernet, uanset om det får folk i arbejde eller ej.

Det er meldingen fra beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

"Det er helt afgørende for denne regering, at det altid skal kunne betale sig at arbejde, og du får ikke mig som minister til at medvirke til noget som helst andet," siger beskæftigelsesministeren.

Information kunne i går offentliggøre en analyse foretaget af ministeriet selv, der viser, at under fem procent af de mennesker, der rammes af loft over kontanthjælp, er blevet selvforsørgende et år senere.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender da også, at loft over kontanthjælp "har fået en lidt sløv start." Men det er primært kommunernes skyld, mener han.

"Kommunerne har været vældigt gode til at gøre opmærksom på loftet, men knap så dygtige til at fortælle de ledige, at man blot med et par timers arbejde om ugen kunne undgå loftet," siger han.

Ministeren har bestilt en rapport fra Socialforskningsinstitutet for at undersøge, hvordan kommunernes sagsbehandlere holder jobsamtaler med kontanthjælpsmodtagerne.

R bliver ved bordet

Trods endnu en afvisning fra ministeren har hverken Socialdemokraterne eller De Radikale opgivet at få lempet eller fjernet det omstridte loft over kontanthjælpen.

"Jeg synes, at det skrider meget langsomt frem, og der er intet, der tyder på, at det bliver nemt. Men jeg mener stadigt, at vi kan gøre mest gavn for de mennesker, der er blevet ramt af kontanthjælpsloftet, ved at blive ved forhandlingsbordet," siger den radikale arbejdsmarkedsordfører Elisabeth Geday

Hun har selv foreslået et kompromis, hvor de svageste matchgrupper, f.eks. gruppe 4 og 5, undtages fra loftet.

Ifølge Elisabeth Geday har det dog endnu ikke været muligt at få tal for, hvor mange mennesker, der er i de forskellige matchgrupper.

Også Socialdemokraterne holder stadigt fast i forhandlingerne, der fortsat kun er i den opklarende fase, i håb om, at der kan rokkes ved kontanthjælpsloftet.

"Når vi nu laver et servicetjek på det, så forventer vi, at hvis der viser sig at være noget i 'Flere i arbejde', som ikke fungerer efter hensigten, så vil der være en mulighed for at lave det om. Og det, vi foreløbigt tydeligt kan se ikke har virket efter hensigten - hvilket Socialforskningsinstituttet også har understreget - er kontanthjælpsloftet," siger den ene af de socialdemokratiske forhandlere Jytte Andersen.

Kræver kulegravning

Dansk Folkeparti forholder sig henholdene til spørgsmålet om loft over kontanthjælp. Partiet har nu krævet en kulegravning af hele kontanthjælpsområdet. Og før den er gennemført, vil partiet ikke melde endeligt ud.

Claus Hjort Frederiksen er indstillet på at lave en undersøgelse - uanset at loftet ikke fjernes, hvis det står til regeringen.

Hos arbejdsgiverne er man enige med regeringen. Der skal ikke ændres noget som helst, mener Dansk Industri - ikke endnu.

"Det er for tidligt at vurdere. Loftet har ikke fungeret ret længe, og Socialforskningsinstitutet har peget på, at der har været problemer med kommunernes oplysning. Hvis vi om et år kan se, at det ikke har virket, må kommunernes indsats over for de ledige tages op til revision igen," siger chefkonsulent Mette Skaksen.

Hun mener ikke, at loftet over kontanthjælpen blot vil gøre folk fattigere.

"Vi har tidligere set, at økonomiske incitamenter virker. Det tror jeg på sigt også vil gøre sig gældende over for denne gruppe," siger Mette Skaksen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu